Σαράντα κάτοικοι της Αμοργού ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν ώστε να δώσουν βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη (βλ ανακοπή καρδιάς) και τις επόμενες ημέρες στα τέσσερα μεγαλύτερα χωριά της Αμοργού θα τοποθετηθούν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές
Το έχουμε ξαναπεί.. Και θα το λέμε συνέχεια.. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Πόσο μάλλον όταν μιλάμα για θέματα υγείας. Και στην Αμοργό πρόσφαστα είχαμε σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή. Και το πιο εντυπωσιακό; Σαράντα κάτοικοι του νησιού των Ανατολικών Κυκλάδων όχι μόνο έδωσαν το παρών, αλλά παρακολούθησαν το σεμινάριο, εκπαιδεύτηκαν και περιμένουμε να μάθουμε πόσοι εξ αυτών (ελπίζουμε όλοι) θα πάρουν και την σχετική διαπίστευση ώστε να μπορούν να δίνουν Πρώτες Βοήθειες αλλά και να κάνουν χρήση του Εξωτερικού Απινιδωτή.. Και μία που μιλάμε για Αυτόματους Εκωτερικούς Απινιδωτές, να ενημερώσουμε ότι όπως διαβάζουμε στα μεγαλύτερα χωριά της Αμοργού θα υπάρχει τοποθέτησή τους… Για μία ώρα ανάγκης, που ελπίζουμε να μην … έρθει ποτέ..
Ομως, η είδηση έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της Ελευθερίας Ψυχογιού στη σελίδα που διαθέτει στα social media και βέβαια έχουμε και τη σχετική ανάρτηση φωτογραφιών από κατοίκους της Αμοργού που πήραν μέρος στο σεμινάριο. Αν και έχουμε την άποψη ότι ήταν κι από άλλα νησιά. Ας δούμε τι αναφέρει σχετικά…
“Κάτοικοι της Αμοργού παρακολούθησαμε σεμινάριο Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Αμοργού. Πέντε εκπαιδευτές του Kids Save Lives και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας εκπαίδευσαν 40 κατοίκους του νησιού στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.
Την επόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθούν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές στα τέσσερα μεγαλύτερα χωριά του νησιού μας. Η πρόληψη του αιφνιδίου αρρυθμικού καρδιακού θανάτου είναι μια από τις προκλήσεις των συγχρόνων συστημάτων δημόσιας υγείας.
Η γρήγορη πρόσβαση σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και απινίδωση αυξάνει την επιβίωση κατά 75%, ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πως 9 στα 10 άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτήν την κατάσταση, εάν δεχθούν απινίδωση μέσα στο πρώτο λεπτό, θα επιβιώσουν.
Η τοποθέτηση λοιπόν εξωτερικών απινιδωτών στην Αμοργό κι η εκπαίδευση χρήσης τους, είναι απολύτως αναγκαία. Επιπροσθέτως παρέχεται αίσθημα ασφάλειας και στους επισκέπτες του νησιού.
Ευχαριστούμε το Κ.Υ. Αμοργού για την όλη προσπάθεια κι ιδιαιτέρως την Χρύσα Δεληγιάννη για την άποψη οργάνωση”.