Κυριακή, Ιανουάριος 19, 2025
ΑρχικήΥγείαΑμοργός - Κέντρο Υγείας Ξεκίνησε από σήμερα ο εμβολιασμός κατοίκων άνω των...

Αμοργός – Κέντρο Υγείας Ξεκίνησε από σήμερα ο εμβολιασμός κατοίκων άνω των 60 ετών

|

Σάββατο 10 Απριλίου και έχουμε την έναρξη του εμβολιασμού στην Αμοργό (βλ Κέντρο Υγείας) για τις ηλικιακές ομάδες 60 ετών και άνω – Πότε μπορούν να εμβολιαστούν και οι υπόλοιπες ηλικίες – Τι πρέπει να προσέχουμε 

Η ώρα της Αμοργού έφτασε όσον αφορά τον εμβολιασμό…  Οπως είχε ενημερώσει ο Δήμος Αμοργού, από σήμερα Σάββατο 10 Απριλίου και μάλιστα νωρίς νωρίς έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού για τους μόνιμους κατοίκους της Αμοργού που είναι άνω των 60 ετών. 

Οπως βλέπουμε η διαδικασία κινείται με καλούς ρυθμούς και είναι δεδομένο ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες καθότι υπάρχει και η σχετική πρόβλεψη από τους αρμόδιους ενώ και οι κάτοικοι έδειξαν διάθεση να ανταποκριθούν στο σχετικό κάλεσμα που έγινε πριν από μερικές ημέρες τόσο από τον Δήμο όσο κι από τις Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας… 

Παράλληλα, τρέχει έως και την 15η Απριλίου 2021 στα φαρμακεία του νησιού η διαδικασία δήλωσης επιθυμίας για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα 18 – 59 ετών. Και όταν συμπληρωθούν οι σχετικές λίστες θα έχουμε και την ημέρα που θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό όπως λέγεται η ηλικιακή ομάδα 18-59 ετών… 

 Ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος είχε αναφέρει μερικές ημέρες νωρίτερα: «Καλώ τους πολίτες να εμπιστευθούν της επιστημονική κοινότητα και να εμβολιαστούν. Μόνο έτσι  θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ως Δήμος έχουμε θέσει στη διάθεση του Κέντρου Υγείας τις όποιες δυνάμεις έχουμε, συμβάλλοντας στην ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Βρισκόμαστε κοντά στο να βγούμε νικητές από τη μάχη με την πανδημία. Εμβολιαζόμαστε γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα, στην Αμοργό μας» 

171963735_154816153208305_6039437029323012711_n.jpg

Ααα και η σχετική ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Αμοργού γιατί αρκετές είναι οι ερωτήσεις… 

Συχνές ερωτήσεις σας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και απαντήσεις

Α) Γιατί πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Βρισκόμαστε στο μέσο μιας πανδημίας σε εξέλιξη που έχει προκαλέσει εκατομμύρια κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως και έχει αλλάξει σημαντικά την καθημερινή μας ζωή από ψυχολογικής, οικονομικής και κοινωνικής πλευράς.

Τα εμβόλια αποτελούνε πολύτιμο σύμμαχο, εδώ και δεκαετίες, τόσο στην πρόληψη (π.χ. τα παιδικά εμβόλια) όσο και στον περιορισμό επιδημιών από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα και λειτουργούνε διεγείροντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα και κύτταρα μνήμης (“όπλα”) έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων (“εχθρούς”) διάφορων μικροοργανισμών.

Ουσιαστικά τα εμβόλια covid-19, όπως και όλα τα εμβόλια, θωρακίζουν και προετοιμάζουν τον οργανισμό μας έτσι ώστε, αν κολλήσουμε κορωνοϊό, να μην αρρωστήσουμε ή, αν αρρωστήσουμε, να εμφανίσουμε πολύ ήπια συμπτώματα και να μην χρειαστούμε νοσηλεία ή και χειρότερα…

Γίνεται κατανοητό έτσι γιατί είναι σημαντικό να εμβολιασθούνε τόσο οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας) αλλά και οι υγιείς ώστε να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς του ιού και των θανάτων.

Β) “ Έχω περάσει έμφραγμα, έχω σάκχαρο, έχω άσθμα, έχω καρκίνο….είμαι ευπαθής ομάδα; Πρέπει να κάνω το εμβόλιο; Μπορώ να κάνω το εμβόλιο;”

Αν έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα, πρέπει και επιβάλλεται να εμβολιασθείτε καθώς είστε πιο ευάλωτοι και έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε σοβαρές επιπλοκές της νόσου covid-19 σε περίπτωση που κολλήσετε.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορούνε (και πρέπει) να κάνουνε το εμβόλιο οι παρακάτω:

• Άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο (προηγηθέν έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες, πνευμονική υπέρταση).

• Άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα (ΧΑΠ με ή χωρίς ανάγκη για χρήση οξυγόνου, άσθμα).

• Άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικό υπό αγωγή ή προηγηθέν

• Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση και μη.

• Άτομα με ηπατική νόσο (κίρρωση ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια).

• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (τύπου Ι και ΙΙ).

• Άτομα που έχουνε υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

• Άτομα σε ανοσοκαταστολή (αυτοάνοσα υπό αγωγή ή όχι, άτομα με HIV). Τα άτομα αυτά πρέπει να εμβολιασθούνε αλλά ίσως να μην επιτευχθεί ο επιθυμητός βαθμός ανοσίας λόγω της πάθησής τους ή της αγωγής τους.

• Άτομα με άνοια ή με εγκεφαλικό.

• Παχύσαρκοι.

Γ) Έχω αλλεργία σε αντιβίωση, έχω τροφική αλλεργία, έχω ιστορικό αλλεργίας σε άλλου τύπου εμβόλιο. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

Πριν τον εμβολιασμό, ο ιατρός του εμβολιαστικού κέντρου θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικές με τα προβλήματα υγείας που έχετε καθώς και το ιστορικό αλλεργιών ώστε να εντοπίσει τυχόν αντενδείξεις, λόγους δηλαδή για τους οποίους δεν πρέπει να σας χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Επιπλέον, όπως σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο έτσι και στο ΚΥ Αμοργού, έχουμε εξοπλισθεί επαρκώς, όλο το προσωπικό έχει λάβει σαφείς οδηγίες (βασισμένες σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα), έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα και είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση.

Απόλυτη αντένδειξη για να μην σας χορηγηθεί το εμβόλιο στο ΚΥ Αμοργού είναι:

Ιστορικό αναφυλαξίας ή αλλεργικής αντίδρασης άμεσου τύπου οποιασδήποτε βαρύτητας μετά από προηγούμενη δόση του ίδιου εμβολίου που πρόκειται να σας χορηγηθεί ή σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του (ιδίως πολυεθυλενογλυκόλη-PEG και πολυσορβικό οξύ). Τα άτομα αυτά, εφόσον επιθυμούνε να εμβολιασθούνε, θα παραπέμπονται σε Αλλεργιολόγο-Ανοσολόγο .

Θα παραπέμπονται επίσης σε Αλλεργιολόγο-Ανοσολόγο άτομα με ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης άμεσου τύπου σε άλλα εμβόλια, σε ενέσιμη αγωγή ή με ιστορικό αναφυλαξίας άγνωστης αιτιολογίας.

Δεν αποτελούνε αντένδειξη για εμβολιασμό:

1) Αλλεργία σε κοινές αντιβιώσεις που λαμβάνονται από του στόματος (π.χ. augmentin, amoxil, κτλ)

2) Αλλεργία σε τροφές (π.χ. αυγό, ψάρι, κτλ)

3) Αλλεργία σε ζώα (π.χ. γάτα, κτλ)

4) Αλλεργία σε έντομα (π.χ. μέλισσα)

5) Αλλεργία σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (π.χ. γύρη φυτών)

6) Αλλεργία σε latex

7) Οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών

Ο χρόνος παρακολούθησης μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ποικίλει από 15-30 λεπτά ανάλογα με το ιστορικό του κάθε εμβολιαζόμενου.

Δ) Παίρνω sintrom ή άλλα αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

Μπορούνε να εμβολιασθούνε όσοι παίρνουνε αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά όπως salospir, plavix, xarelto, pradaxa, eliquis αλλά και όσοι παίρνουνε sintrom εφόσον ελέγχονται τακτικά και το INR τους βρίσκεται εντός των θεραπευτικών ορίων (είναι δηλαδή ρυθμισμένο). Η πιθανότητα αιμορραγίας στο σημείο της ένεσης μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση λεπτής βελόνας και επαρκούς πίεσης στο σημείο.

Ε) Είμαι έγκυος/θηλάζω. Μπορώ να κάνω το εμβόλιο;

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την έγκυο και το έμβρυο είναι άγνωστοι επειδή τα εμβόλια αυτά δεν έχουνε μελετηθεί στην κύηση οπότε δεν συνιστάται παρά μόνο αν η έγκυος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (αξιολογούνται πολλαπλοί παράγοντες).

Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων covid-19 στις θηλάζουσες ή την επίδρασή τους στο βρέφος που θηλάζει αν και δεν θεωρείται ότι ο εμβολιασμός της μητέρας αποτελεί κίνδυνο για το βρέφος που θηλάζει. Η θηλάζουσα μπορεί όμως να επιλέξει να εμβολιασθεί αν ανήκει σε ομάδα με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης.

ΣΤ) Έχω πυρετό αυτές τις μέρες (έχει αποκλεισθεί η νόσος covid-19). Μπορώ/πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Όπως σε κάθε ενεργό εμπύρετο νόσημα, ο εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί αλλά θα αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία σε συνεννόηση με τον γιατρό.

Ζ) Έχω νοσήσει ήδη από SARS-CoV-2. Μπορώ/πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

Προηγηθείσα λοίμωξη από SARS-CoV-2 (συμπτωματική ή ασυμπτωματική) δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό αλλά συνιστάται αυτός να γίνεται τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την οξεία λοίμωξη. Επιπλέον, μέσω του εμβολίου ενισχύεται περαιτέρω η ανοσία που προκλήθηκε από την απευθείας έκθεση στον ιό.

Η) Τι μπορεί να μου συμβεί (ανεπιθύμητες ενέργειες) μετά τον εμβολιασμό covid-19;

Πριν από τον εμβολιασμό λαμβάνεται το ιστορικό του κάθε ατόμου και ο επιβλέπων ιατρός εγκρίνει την χορήγηση του εμβολίου μόνο αν κρίνει (σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει λάβει) πως ο κίνδυνος να παρουσιάσετε κάποια σοβαρή αντίδραση μετά το εμβόλιο είναι ελάχιστος ως και μηδενικός.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (ενοχλητικές αλλά όχι επικίνδυνες) που έχουν παρατηρηθεί είναι:

Τοπικές όπως πόνος, οίδημα και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, πόνος στο άκρο που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός καθώς και πρήξιμο των λεμφαδένων στην ίδια μασχάλη.

Συστηματικές όπως μυαλγία, αίσθημα αδιαθεσίας ή κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις, ρίγος, πυρετός.

Οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να εμφανισθούνε εντός 3 ημερών από τον εμβολιασμό, διαρκούνε 1-3 ημέρες και παρατηρήθηκαν συχνότερα μετά από την 2η δόση.

Για την αντιμετώπισή τους μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε κοινά παυσίπονα και αντιπυρετικά.

Αν εμφανίσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ (covid-19) αλλά πως το ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΓΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ. Επίσης δεν σημαίνει πως αν δεν έχετε αυτά τα συμπτώματα το εμβόλιο “δεν δούλεψε”.

Θ) Δεν θα χρειαστεί να βάλω μάσκα ποτέ ξανά;

Όχι, αυτό δεν ισχύει. Ακόμη και μετά τον εμβολιασμό σας θα πρέπει να συνεχίσετε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας (μάσκα, αντισηπτικό, αποστάσεις) για τους παρακάτω λόγους:

– Όπως για κάθε άλλο εμβόλιο, είναι απαραίτητο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (εβδομάδες) μέχρι να παράγουμε έναν επαρκή αριθμό προστατευτικών αντισωμάτων και μέχρι τότε, δυστυχώς, είμαστε εκτεθειμένοι και μπορούμε να κολλήσουμε και να αρρωστήσουμε από κορωνοϊό.

– Ακόμη κι αφού ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και ανταποκριθεί επαρκώς το ανοσοποιητικό μας μπορεί να κολλήσουμε κορωνοϊό (ασυμπτωματικοί φορείς) και να τον μεταδώσουμε σε ανεμβολίαστα άτομα.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις τουλάχιστον μέχρι να εμβολιασθεί ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

Ι) Το εμβόλιο θα με προστατέψει για πάντα;

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το ακριβές χρονικό διάστημα προστασίας από την νόσο covid-19 μετά από το ανάλογο εμβόλιο. Οι τελευταίες μελέτες υποδεικνύουν μία περίοδο 6 μηνών αλλά αυτό το συμπέρασμα οφείλεται κυρίως στο ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Η έρευνα που αφορά τόσο στην νόσο Covid-19, όσο και στην θεραπεία της και τα μέτρα πρόληψης (τα εμβόλια) συνεχίζεται καθημερινά.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!!!

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ναξιακά Γράμματα: Αφιερωμένο στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά, πρωτοπόρο στην ίδρυση του περιοδικού

Με ενδιαφέρουσα θεματολογία και το νέο τεύχος του Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα (πίνακας περιεχόμενων)

Νάξος – Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου: Πότε κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου θα κόψει τη Κυριακή 26/01 τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του

Αμερική: Γιατί το TikTok προειδοποιεί ότι θα «ρίξει μαύρο» την Κυριακή;

Ποιος είναι ο λόγος που ωθεί το TikTok να ρίξει .. μαύρο στην Κυριακή; Τι σχέση έχει με το νόμο Μπάιντεν;

Ελλάδα: Έρχεται νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια

Έρχεται νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση με άτοκα δάνεια - Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ»

Βέλγιο: Πέθανε ο σκηνοθέτης Πατρίς Βιβάνκος

Πέθανε σε ηλικία 69 ετών ο Πατρίς Βιβάνκος - Σκηνοθέτησε δύο μεγάλου μήκους ταινίες, τις «Ξενια» και «Ζωή χαρισάμενη»

Νάξος – Σύλλογος Απολλωνιατών: Κοπή πίτας και τιμή στον Αντώνη Χωριανόπουλο

Σήμερα Σάββατο 18 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Απολλωνιατών θα κόψει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του - Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

θολωμένα τζάμια στο αυτοκίνητο; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Πρόστιμο 300 ευρώ για όλους τους ... βιαστικούς οδηγούς

Σε «μικρή Βουλή» αναδεικνύονται τα Δημοτικά Συμβούλια. Σε ισχύ ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας»

Αλλάζει η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων -Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με απόφαση Σπανάκη

Εταιρεία κρυογονικής υπόσχεται… 2η ευκαιρία στη ζωή: Μπορείς να “ξεγελάσεις” τον θάνατο έναντι 195.000 ευρώ;

Η Tomorrow.Bio υποστηρίζει πως μπορεί να διατηρήσει το ανθρώπινο σώμα σε χαμηλές θερμοκρασίες, περιμένοντας την πρόοδο της επιστήμης

Με αντιπροσωπεία ελληνοαμερικανικού σχολείου συναντήθηκε ο Πρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Φ. Φόρτωμας

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου στην Αθήνα.

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Εκτακτο – Κορωπί: Καίγονται τρία εργοστάσια, το ένα είναι του “Καραμολέγκου”

Εξαπλώθηκε η φωτιά στο Κορωπί – Φλόγες σε τρία εργοστάσια - Πρόκειται για δύο εργοστάσια αρτοσκευασμάτων και ένα εργοστάσιο ξυλείας

Νάξος: Εξι μαθήτριες Γυμνασίου διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό “Θαλής”

Ποιοι είναι οι έξι μαθητές της Νάξου από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό "Θαλής" - Ετοιμάζονται για τον ¨"Ευκλείδη" το επόμενο Σάββατο (18/01)

Σέριφος: Τα μεταλλεία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα World Monuments Watch

Τα μεταλλεία Σερίφου εντάχθηκαν στα 25 μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στο πρόγραμμα World Monuments Watch

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποια περιοχές θα έχει διακοπή ρεύματος αύριο (15/01)

Αλλαγές στον προγραμματισμό των περιοχών όπου είχαμε σήμερα και αύριο θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Εως 12% οι αυξήσεις στις γραμμές των Κυκλάδων, ποιος ο λόγος;

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ερχονται «πράσινες» αυξήσεις έως 15% - Επιβαρύνσεις από το νέο πλαίσιο της Ε.Ε. για μείωση των ρύπων στη Μεσόγειο - Τι ισχύει στις Κυκλάδες

Νάξος – Κωμιακή: “Απόκοσμο” σκηνικό με την κατσιφόρα να παραπέμπει σε ταινία θρίλερ

Πρωινό της 14ης Ιανουαρίου και η Κωμιακή εύκολα μπορεί να μεταμορφωθεί σε σκηνικό για ταινία τρόμου