Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΑιγαίο - Ομάδα Αιγαίου: για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος με διαθωρακικό υπέρηχο

Αιγαίο – Ομάδα Αιγαίου: για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος με διαθωρακικό υπέρηχο

|

Ομάδα Αιγαίου .. Σε εννέα νησιά εξετάστηκαν στο πνευμονολογικό ιατρείο συνολικά 290 άτομα,  σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά. –  Φέτος, για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος με διαθωρακικό υπέρηχο, σε αρκετούς ασθενείς POST COVID με εμμένοντα αναπνευστικά συμπτώματα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συμμετείχε στον 28ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου που διήρκησε συνολικά έντεκα (11) ημέρες (5-15 Μαΐου 2022). Η Ομάδα επισκέφτηκε εννιά νησιά της άγονης γραμμής (Φούρνοι, Αγαθονήσι, Θύμαινα, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Δονούσα, Ανάφη, Κουφονήσι), όπου διενήργησε ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών.

Στην αποστολή συμμετείχαν πέντε ιατροί Πνευμονολόγοι, οι κυρίες Νίκη Γιαννιού, Νικολέττα Ροβίνα, Παρασκευή Κατσαούνου, Ιωάννα Τσιώκου, Λαμπρινή Βλάσση και ο τεχνικός κ. Βιορέλης Δρούγιας για τη διεξαγωγή των σπιρομετρήσεων. Στο πνευμονολογικό ιατρείο εξετάστηκαν συνολικά 290 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκολία διεξαγωγής εξετάσεων και προληπτικού ελέγχου, λόγω πανδημίας. Από την εξέταση των κατοίκων της περιοχής διαπιστώθηκε υψηλή επίπτωση άσθματος και ατοπίας.

Εντυπωσιακό ήταν το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό SARS-CoV2, τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο στους κατοίκους της περιοχής. Διενεργήθηκαν σπιρομετρήσεις, όπου υπήρχε ένδειξη από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, ενώ οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς και να λάβουν πλάνο ελέγχου του άσθματος και οδηγίες για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

f2.jpg

Φέτος, για πρώτη χρονιά υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου με διαθωρακικό υπέρηχο, στον οποίο υπεβλήθησαν αρκετοί ασθενείς POST COVID με εμμένοντα αναπνευστικά συμπτώματα. Ο διαθωρακικός υπέρηχος παρείχε τη δυνατότητα διάγνωσης της πνευμονίας σε κάποιους ασθενείς που εξετάσθηκαν, σε νησιά όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα ακτινολογικού ελέγχου.  Στις περιπτώσεις όπου ήταν αναγκαίο, η ιατρική ομάδα συνέστησε και διασύνδεσε τους ασθενείς σε ειδικά κέντρα για περαιτέρω έλεγχο, όπως π.χ. για μελέτη ύπνου, βρογχοσκόπηση, ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Επίσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης η κ. Παρασκευή Κατσαούνου στην Πάτμο έδωσε διάλεξη με τίτλο «Προλαμβάνοντας το νόσημα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα».

Τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που συμμετείχαν στον 28ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου τονίζουν: «για μια ακόμη χρονιά η συμμετοχή μας στην αποστολή της Ομάδας Αιγαίου μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση. Η αλληλεπίδρασή μας με μια ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα, που εθελοντικά προσφέρουν βοήθεια με όποιο τρόπο μπορούν, ανιδιοτελώς, στα πιο απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων των ακριτικών νησιών και η ευγνωμοσύνη τους αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή στην προσπάθεια αυτή. Μέσω της συνεργασίας μας με την Ομάδα Αιγαίου, προσβλέπουμε στη συνέχιση της υλοποίησης και της στήριξης δράσεων που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και προσδοκούμε να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην παροχή ιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα στους κατοίκους περιοχών με δύσκολή πρόσβαση, όπως είναι τα ακριτικά μας νησιά».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Σωτήρης Μπιλλής στην Μύκονο, σημαντική ενίσχυση ενόψει της Stoiximan Basket League

Ο 28χρονος φόργουορντ με εμπειρία από Κολοσσό, Πανιώνιο και Καρδίτσα εντάσσεται στον Α.Ο. Μυκόνου για την παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 κατηγορία.

Η Σαντορίνη μαγεύει την Τουρκία, δημοσιογράφοι από Κωνσταντινούπολη εξυμνούν το νησί και τις γεύσεις του

Με φόντο την έναρξη της απευθείας σύνδεσης Κωνσταντινούπολης–Σαντορίνης, Τούρκοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το νησί και κατέγραψαν την απαράμιλλη ομορφιά του, τη γαστρονομία και τις υποδομές του.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donats, βρε donats» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.

Καλοκαίρι στη Νάξο του 1953, μνήμες χρωματισμένες με φως

Ένας πίνακας-ωδή στη νησιώτικη νοσταλγία. Ο ρέμπελος χρόνος, οι αριθμοί που περνούν, το λιμάνι, οι άνθρωποι, κι η Μυρτιδιώτισσα να στέκει αμετακίνητη, όπως η ίδια η ψυχή της Νάξου.

Η χωριάτικη σαλάτα δεν είναι συνταγή, είναι καλοκαίρι σε μια μπουκιά

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της χωριάτικης: μια γευστική ωδή στις αναμνήσεις, στη γη, στο λάδι και στην απλότητα της μεσογειακής ζωής.

Ο.ΝΑ.Σ.: Όχι στη μεταφορά των Κούρων, ζητάμε διάλογο, όχι απομάκρυνση από τον φυσικό τους χώρο

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς των Κούρων Φλεριού και Φαραγγιού, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ανήκουν.

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων: “Όχι στη μεταφορά των Κούρων, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νάξου την Παρασκευή 11 Ιουλίου – Ολόκληρη η Νάξος ενωμένη για την προστασία της πολιτιστικής της ταυτότητας

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.