Ομάδα Αιγαίου .. Σε εννέα νησιά εξετάστηκαν στο πνευμονολογικό ιατρείο συνολικά 290 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά. – Φέτος, για πρώτη χρονιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος με διαθωρακικό υπέρηχο, σε αρκετούς ασθενείς POST COVID με εμμένοντα αναπνευστικά συμπτώματα.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συμμετείχε στον 28ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου που διήρκησε συνολικά έντεκα (11) ημέρες (5-15 Μαΐου 2022). Η Ομάδα επισκέφτηκε εννιά νησιά της άγονης γραμμής (Φούρνοι, Αγαθονήσι, Θύμαινα, Αρκιοί, Λειψοί, Πάτμος, Δονούσα, Ανάφη, Κουφονήσι), όπου διενήργησε ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών.
Στην αποστολή συμμετείχαν πέντε ιατροί Πνευμονολόγοι, οι κυρίες Νίκη Γιαννιού, Νικολέττα Ροβίνα, Παρασκευή Κατσαούνου, Ιωάννα Τσιώκου, Λαμπρινή Βλάσση και ο τεχνικός κ. Βιορέλης Δρούγιας για τη διεξαγωγή των σπιρομετρήσεων. Στο πνευμονολογικό ιατρείο εξετάστηκαν συνολικά 290 άτομα, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περσινή χρονιά, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκολία διεξαγωγής εξετάσεων και προληπτικού ελέγχου, λόγω πανδημίας. Από την εξέταση των κατοίκων της περιοχής διαπιστώθηκε υψηλή επίπτωση άσθματος και ατοπίας.
Εντυπωσιακό ήταν το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για τον ιό SARS-CoV2, τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο στους κατοίκους της περιοχής. Διενεργήθηκαν σπιρομετρήσεις, όπου υπήρχε ένδειξη από το ιστορικό και την κλινική εικόνα, ενώ οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς και να λάβουν πλάνο ελέγχου του άσθματος και οδηγίες για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Φέτος, για πρώτη χρονιά υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου με διαθωρακικό υπέρηχο, στον οποίο υπεβλήθησαν αρκετοί ασθενείς POST COVID με εμμένοντα αναπνευστικά συμπτώματα. Ο διαθωρακικός υπέρηχος παρείχε τη δυνατότητα διάγνωσης της πνευμονίας σε κάποιους ασθενείς που εξετάσθηκαν, σε νησιά όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα ακτινολογικού ελέγχου. Στις περιπτώσεις όπου ήταν αναγκαίο, η ιατρική ομάδα συνέστησε και διασύνδεσε τους ασθενείς σε ειδικά κέντρα για περαιτέρω έλεγχο, όπως π.χ. για μελέτη ύπνου, βρογχοσκόπηση, ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Επίσης στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης η κ. Παρασκευή Κατσαούνου στην Πάτμο έδωσε διάλεξη με τίτλο «Προλαμβάνοντας το νόσημα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα».
Τα μέλη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που συμμετείχαν στον 28ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου τονίζουν: «για μια ακόμη χρονιά η συμμετοχή μας στην αποστολή της Ομάδας Αιγαίου μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση. Η αλληλεπίδρασή μας με μια ομάδα ανθρώπων με κοινό όραμα, που εθελοντικά προσφέρουν βοήθεια με όποιο τρόπο μπορούν, ανιδιοτελώς, στα πιο απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων των ακριτικών νησιών και η ευγνωμοσύνη τους αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή στην προσπάθεια αυτή. Μέσω της συνεργασίας μας με την Ομάδα Αιγαίου, προσβλέπουμε στη συνέχιση της υλοποίησης και της στήριξης δράσεων που προάγουν την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και προσδοκούμε να συμβάλλουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην παροχή ιατρικής φροντίδας, ιδιαίτερα στους κατοίκους περιοχών με δύσκολή πρόσβαση, όπως είναι τα ακριτικά μας νησιά».