Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΑιγαίο - Λήμνος: Αναισθησιολόγος μόνος ..ψάχνει ρεπό μετά από 130 εφημερίες σε...

Αιγαίο – Λήμνος: Αναισθησιολόγος μόνος ..ψάχνει ρεπό μετά από 130 εφημερίες σε πέντε μήνες

|

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος στέκονται στο πλευρό του κ. Σκοπελίτη, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του αναισθησιολόγου

«Είσαι μόνος σου. Είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα. Τη μία ημέρα μετά την άλλη. Με ένα τηλέφωνο συνέχεια στην τσέπη, καθηλωμένος κοντά στο νοσοκομείο. Δεν μπορείς να πας ούτε για έναν καφέ λίγο παραέξω γιατί μπορεί να σε καλέσουν από το νοσοκομείο και να πρέπει να πας άμεσα. Δεν τολμάς να φύγεις λίγο από το νησί, δεν το συζητάμε αυτό, δεν μπορείς να κανονίσεις άδεια, δεν μπορείς ούτε καν να αρρωστήσεις. Ακόμη και εάν επισπεύσουν τις διαδικασίες για να φέρουν μετακινούμενο να σε αντικαταστήσει, θα χρειαστούν μερικές ημέρες, οπότε είσαι υποχρεωμένος από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, ακόμη και άρρωστος, να βοηθήσεις. Ετσι είναι η υπερεφημέρευση εδώ στη Λήμνο. Και θα σας πω και κάτι που λέω και στους συναδέλφους μου. Η μητέρα μου ζει στην Αθήνα. Εάν με πάρουν αύριο και μου πουν, “ξέρετε, πέθανε η μητέρα σας”, εγώ δεν θα μπορώ να πάω στην κηδεία».

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει στην «Καθημερινή» και την Πέννυ Μπουλούτζα ο Μιχάλης Σκοπελίτης, διευθυντής ΕΣΥ αναισθησιολόγος –ο μοναδικός που υπηρετεί στο νοσοκομείο/Κέντρο Υγείας Λήμνου–, τις συνθήκες εργασίας που βιώνει από την 1η Φεβρουαρίου 2022 όταν και διορίσθηκε στη θέση αυτή. Από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, δηλαδή μέσα σε 90 ημέρες, πραγματοποίησε 79 συνεχόμενες εφημερίες, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο 50 συνεχόμενες εφημερίες και πάει λέγοντας. Ηδη από τις 12 Σεπτεμβρίου εφημερεύει συνεχώς και αυτό θα συνεχιστεί έως και τις 19 Οκτωβρίου.

Ως ο μοναδικός αναισθησιολόγος, είναι υπεύθυνος για τη χορήγηση αναισθησίας και την αναισθησιολογική επίβλεψη στις χειρουργικές επεμβάσεις, τη χορήγηση αναισθησίας σε ενδοσκοπήσεις, την κάλυψη έκτακτων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία εφόσον χρειαστεί, διακομιδών προς το αεροδρόμιο, αλλά και ενδεχομένως διασωληνωμένων ασθενών έως ότου αυτοί διακομισθούν με αεροσκάφος σε κάποιο άλλο νοσοκομείο, όπως είχε γίνει σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στην πανδημία.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες υπερεργασίας, έθεσε επιστημονικά και δεοντολογικά όρια σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, δηλώνοντας εγγράφως στη διοίκηση ότι εφεξής δεν θα χορηγεί αναισθησία σε τακτικά περιστατικά, εφαρμόζοντας με τον τρόπο αυτό τον νόμο περί ασφαλούς χορήγησης αναισθησίας (ΦΕΚ 1044/Β/25-11-1997). Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, για κάθε ασθενή ο οποίος υποβάλλεται σε οποιαδήποτε τεχνική αναισθησίας απαιτείται η συνεχής παρουσία ειδικού αναισθησιολόγου και η αντικατάστασή του πρέπει να γίνεται μόνο από άλλον ειδικευμένο αναισθησιολόγο. «Εφόσον ο μοναδικός αναισθησιολόγος βρίσκεται το πρωί σε ένα χειρουργείο όπως είναι μία βουβωνοκήλη ή μία λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, εάν προκύψει κάτι άλλο στο νοσοκομείο, ποιος θα πάει; Και εάν πάει ο αναισθησιολόγος για το επείγον ποιος θα μείνει στη χειρουργική αίθουσα για την αναισθησιολογική επίβλεψη του ασθενούς;» τονίζει ο κ. Σκοπελίτης.

Σε απολογία
Η διοίκηση παρά τη γραπτή του δήλωση, προχώρησε κανονικά στο πρόγραμμα των τακτικών χειρουργείων, τα οποία δεν κάλυψε ο αναισθησιολόγος με αποτέλεσμα να κληθεί σε απολογία με κατηγορίες για πειθαρχικά παραπτώματα της «αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση καθήκοντος» και της «άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας». Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάνει λόγο για απαράδεκτη, παράνομη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών κίνηση από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου. Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η χορήγηση αναισθησίας σε τακτικά χειρουργεία από τον μοναδικό αναισθησιολόγο του νησιού, ο οποίος παράλληλα καλείται να συντρέξει σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό είναι επικίνδυνη». Να σταματήσει οποιαδήποτε δίωξη εναντίον του αναισθησιολόγου ζητεί και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, τονίζοντας ότι «η απάντηση στην έλλειψη προσωπικού δεν είναι η παραβίαση των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων».

Ο κ. Σκοπελίτης δηλώνει αποφασισμένος όσο είναι μόνος του στο νοσοκομείο να μην εκτελεί προγραμματισμένα χειρουργεία και να καταθέτει πρόγραμμα επτά έως 10 εφημεριών τον μήνα. Οπως σημειώνει, «δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Δεν σου επιτρέπεται να σηκωθείς να φύγεις γιατί είναι κατά του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Απλώς ελπίζεις ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πόλεμος Ουκρανία: Η τελική πρόταση Τραμπ για εκεχειρία

Axios: H «τελική πρόταση» του Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει

Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Πάπα Φραγκίσκου

Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Υπό το άγρυπνο βλέμμα της «ελβετικής φρουράς»

Σοκολάτα Ντουμπάι: Φέρνει ελλείψεις στα φιστίκια (!!!)

Η φρενίτιδα με τη σοκολάτα Ντουμπάι έφερε ελλείψεις στα φιστίκια

Ο Αγιος Παϊσιος “έφυγε”, ποιοι βίοι αγίων.. έρχονται στην ελληνική τηλεόραση

Μετά τη σαρωτική επιτυχία του «Παΐσιου»: Ποιου Αγίου τη ζωή θα δούμε σε νέα σειρά του χρόνου - Ποιοι τελικά θα ζωντανέψουν στη μικρή οθόνη.

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Αμοργός: Ενημέρωση για ώρες λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου

Ώρες Λειτουργίας Λαογραφικού Μουσείο Χώρας Αμοργού

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι με δεντρολίβανο και ρίγανη διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Η Μαριέττα Γαλάνη από την Απείρανθο, μας στέλνει μία ακόμη συνταγή που έχει σχέση με το αρνάκι ... Πάσχα βλέπετε ακόμη

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Βατικανό: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου

Σε λαϊκό προσκύνημα από σήμερα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την κηδεία

Νάξος – Καστράκι: Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή, τι συνέβη;

Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή στο Καστράκι Νάξου – Πνίγηκε μπλεγμένη σε πετονιές, η πιθανότερη αιτία

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κουφονήσια: Σημαία 40 m2 σκεπάζει το νησί, τάμα στον Αη Γιώργη που γιορτάζει (video)

Για δεύτερη σερί χρονιά, πάνω από το Κουφονήσι κυματίζει μία τεράστια σημαία ... Ποιος ο λόγος; Ποιος την τοποθέτησε και γιατί; (video)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια