Πέμπτη, 1 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΥγείαΑιγαίο: Κι όμως μόνο η Νάξος έχει πλήρη κάλυψη βάρδιας του ΕΚΑΒ

Αιγαίο: Κι όμως μόνο η Νάξος έχει πλήρη κάλυψη βάρδιας του ΕΚΑΒ

|

Ακάλυπτες πολλές βάρδιες σε ασθενοφόρα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου όπως καταγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία – Ποια είναι η εικόνα στο Νότιο Αιγαίο και η Νάξος ξεχωρίζει καθότι είναι το μοναδικό νησί που έχει πλήρη κάλυψη βάρδιας με ένα ασθενοφόρο 

Νησιωτικότητα…. Όταν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, πολίτης από την Κάλυμνο κάλεσε το ΕΚΑΒ για να παραλάβει έναν ασθενή που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η βάρδια θα ξεκινούσε στις 7 το πρωί (!!!) Νυχτερινή βάρδια δεν υπήρχε, αφού μόλις είχε λήξει η σύμβαση των διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να ενισχύσουν το νησί, με αποτέλεσμα ο τομέας ΕΚΑΒ Καλύμνου να μείνει μόνο με δύο διασώστες.

Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο περιστατικό. Και το χειρότερο, έχουμε και μοιραίες στιγμές. Όπως αυτό της 16ης  Αυγούστου όπου και τα δύο ασθενοφόρα που διαθέτει το κέντρο υγείας Κισσάμου του νομού Χανίων ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ξεκίνησε για τα Χανιά για να παραλάβει εκείνη την ημέρα έκτακτο περιστατικό, έφτασε ύστερα από δύο ώρες. Πολύ αργά. Ο ασθενής τελικά δεν τα κατάφερε.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και η οποία γίνεται γνωστή μέσα από την ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων όπου εκθέτει την κατάσταση που επικρατεί  σε πολλά νησιά της χώρας. Και όπου ο αριθμός των διασωστών μετά βίας επαρκεί για να καλύψει την 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ένας διασώστης ή ένας οδηγός καλείται να καλύψει τις διακομιδές όλου του νησιού. Το χειρότερο; Το πρόβλημα εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις 19 Αυγούστου έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε παραρτήματα και τομείς ΕΚΑΒ νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο.

Πως είναι η κατάσταση στις Κυκλάδες με τη Νάξο να κάνει τη διαφορά…  Τι εννοούμε;  Στη Σαντορίνη, το πλέον τουριστικό νησί της χώρας, υπηρετούν εννέα διασώστες, που μετά βίας επαρκούν για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου. Στη Μύκονο υπηρετούν οκτώ διασώστες και με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών. Οκτώ διασώστες καλύπτουν την 24ωρη λειτουργία ασθενοφόρου στην Πάρο, ενώ στην Τήνο οι πέντε διασώστες και οι τέσσερις οδηγοί του Κέντρου Υγείας με υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Στη Σύρο, από τους 12 διασώστες του ΕΚΑΒ, οι τέσσερις έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει η βάση αεροδιακομιδών και στην Ιο έχουμε μόλις έναν.. Οσο για τη Νάξο; Διαθέτει 11 που συμπληρώνουν άνετα μία 24ωρη βάρδια… Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από οκτώ μήνες είχαμε 7 διασώστες αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες από τον διοικητή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας κο Απιδόπουλο φτάσαμε στους 11 με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και διπλή βάρδια στις … δύσκολες ημέρες.. Όμως, κι εδώ υπάρχει ένα θέμα.. Δύο διασώστες που έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να βρουν σπίτι που να καλύπτει τις ανάγκες τους (καθότι οικογένεια με παιδιά) και ίσως αναγκαστούν να φύγουν. Και είναι κρίμα να χαθεί μ αυτό τον τρόπο η δυνατότητα που έχει η Νάξο να καλύπτει τις βάρδιές της…

Διαχειριστική κατάσταση ΕΚΑΒ στο Νότιο Αιγαίο

Νομός Κυκλάδων

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – 9 διασώστες. Με υπερεργασία και μετακινήσεις υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Χρειάζονται άλλοι 2 διασώστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως μετά βίας επαρκεί για ένα!

ΙΟΣ – 1 διασώστης. Υποτυπώδη έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.

ΜΥΚΟΝΟΣ – 8 διασώστες η πραγματική δύναμη. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 9 τουλάχιστον για να υπάρχει παρουσία και δεύτερου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ (πρωί – απόγευμα) στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.

ΤΗΝΟΣ – 5 διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 2 τουλάχιστον διασώστες.

ΠΑΡΟΣ – ΕΚΑΒ 8 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 3 τουλάχιστον άτομα.

ΝΑΞΟΣ – ΕΚΑΒ 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

ΣΥΡΟΣ – ΕΚΑΒ 12 διασώστες. 4 έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει και η Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση στην πρωτεύουσα Κυκλάδων.

ΑΝΔΡΟΣ – ΕΚΑΒ 7 διασώστες και 2 πληρώματα από το Κ.Υ. με υπερεργασία καλύπτουν το νησί σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 2.

Νομός Δωδεκανήσου

ΛΕΡΟΣ – 9 μόνιμοι διασώστες και 2 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η αδυναμία εξυπηρέτησης είναι συχνό φαινόμενο.

ΚΩΣ – 7 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 4 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχουν 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ – 4 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει οριακή κάλυψη σήμερα. Τον Αύγουστο λήγει η σύμβαση 2 διασωστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άμεση η ανάγκη πρόσληψης 7 διασωστών.

ΡΟΔΟΣΕΚΑΒ Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι 4 διασώστες που αναμένονται στο τέλος του έτους δεν επαρκούν. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη του τομέα Έμπωνα (Δυτική Ρόδος) και η λειτουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Γεννάδι (Νότια Ρόδος). Από ένα σημείο και έπειτα, λόγω και της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων, θα είναι αδύνατον να προλαβαίνουν τις διακομιδές και ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών θα είναι μεγάλος.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ – 2 διασώστες. Υποτυπώδη η παρουσία του ΕΚΑΒ

# Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ ασφαλείας, για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο και τις τρεις βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα με δύο άτομα πλήρωμα απαιτούνται τουλάχιστον δέκα διασώστες.

Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries – Superferry: Παρέμβαση σωτηρίας χειριστή kite surf στην Αρτέμιδα

Άμεση κινητοποίηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης από τον πλοίαρχο Κωνσταντίνο Νίκα και το πλήρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ SUPERFERRY – Θερμές ευχαριστίες από ΠΕΠΕΝ και το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Ενδοκυκλαδικό: Αύριο (02/05) ταξιδεύει το Hellenic HighSpeed, παραμένει έως και 4 Μαϊου

Παρατείνεται η ακινησία του “ΑΡΤΕΜΙΣ” για ετήσια συντήρηση – Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται μέχρι τις 4 Μαΐου από το “HELLENIC HIGHSPEED” στις καθορισμένες γραμμές των Κυκλάδων

Η Γραβιέρα Νάξου ταξιδεύει στο Μιλάνο: Η ΕΑΣ Νάξου για πρώτη φορά στην έκθεση “Tuttofood”

Με αιχμή του δόρατος τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και φόντο τη βιωσιμότητα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συμμετέχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών στο Μιλάνο

Νάξος: Σε εξέλιξη η 2η Λογοδοσία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (video)

Σε εξέλιξη η ειδική συνεδρίαση της 2ης λογοδοσίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Ποια είναι τα θέματα (video)

Περιβαλλοντικός Συναγερμός στην Πλάκα Νάξου: Αυθαίρετες Παρεμβάσεις Απειλούν το Οικοσύστημα

Καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις στη ζώνη Natura 2000 φέρνει στη Βουλή η βουλευτής Σοφία Ασημακοπούλου – Απαιτούνται άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης

30 Χρόνια μετά: Επιστρέφει το συνέδριο “Κέα – Κύθνος” τον Μάιο του 2025!

Ένα νέο διεθνές επιστημονικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί, αναδεικνύοντας την πρόοδο στην έρευνα, ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών της Κέας και της Κύθνου.

Πάρος – Δήμος: Φώτισε «μπλε» τον Μύλο στον λόφο της Αγίας Άννας

Ο Δήμος Πάρου φώτισε «μπλε» τον Μύλο στον λόφο της Αγίας Άννας δίπλα στο Δημαρχείο για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής

Γ. Πολυχρονάκος: Πρόταση για θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Πρόταση για θέσπιση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και ειδικό φορολογικό καθεστώς για νησιά με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Πολυχρονάκο

Στη Βοστώνη για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου ο Φ. Φόρτωμας

Ιδιαίτερη στιγμή του ταξιδιού, αποτέλεσε η συμμετοχή στην ετήσια παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία, στο κέντρο της Βοστώνης

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο