Ακάλυπτες πολλές βάρδιες σε ασθενοφόρα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου όπως καταγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία – Ποια είναι η εικόνα στο Νότιο Αιγαίο και η Νάξος ξεχωρίζει καθότι είναι το μοναδικό νησί που έχει πλήρη κάλυψη βάρδιας με ένα ασθενοφόρο
Νησιωτικότητα…. Όταν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, πολίτης από την Κάλυμνο κάλεσε το ΕΚΑΒ για να παραλάβει έναν ασθενή που είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η βάρδια θα ξεκινούσε στις 7 το πρωί (!!!) Νυχτερινή βάρδια δεν υπήρχε, αφού μόλις είχε λήξει η σύμβαση των διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να ενισχύσουν το νησί, με αποτέλεσμα ο τομέας ΕΚΑΒ Καλύμνου να μείνει μόνο με δύο διασώστες.
Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο περιστατικό. Και το χειρότερο, έχουμε και μοιραίες στιγμές. Όπως αυτό της 16ης Αυγούστου όπου και τα δύο ασθενοφόρα που διαθέτει το κέντρο υγείας Κισσάμου του νομού Χανίων ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που ξεκίνησε για τα Χανιά για να παραλάβει εκείνη την ημέρα έκτακτο περιστατικό, έφτασε ύστερα από δύο ώρες. Πολύ αργά. Ο ασθενής τελικά δεν τα κατάφερε.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Και η οποία γίνεται γνωστή μέσα από την ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων όπου εκθέτει την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά νησιά της χώρας. Και όπου ο αριθμός των διασωστών μετά βίας επαρκεί για να καλύψει την 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ένας διασώστης ή ένας οδηγός καλείται να καλύψει τις διακομιδές όλου του νησιού. Το χειρότερο; Το πρόβλημα εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς στις 19 Αυγούστου έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε παραρτήματα και τομείς ΕΚΑΒ νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο.
Πως είναι η κατάσταση στις Κυκλάδες με τη Νάξο να κάνει τη διαφορά… Τι εννοούμε; Στη Σαντορίνη, το πλέον τουριστικό νησί της χώρας, υπηρετούν εννέα διασώστες, που μετά βίας επαρκούν για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου. Στη Μύκονο υπηρετούν οκτώ διασώστες και με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών. Οκτώ διασώστες καλύπτουν την 24ωρη λειτουργία ασθενοφόρου στην Πάρο, ενώ στην Τήνο οι πέντε διασώστες και οι τέσσερις οδηγοί του Κέντρου Υγείας με υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Στη Σύρο, από τους 12 διασώστες του ΕΚΑΒ, οι τέσσερις έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει η βάση αεροδιακομιδών και στην Ιο έχουμε μόλις έναν.. Οσο για τη Νάξο; Διαθέτει 11 που συμπληρώνουν άνετα μία 24ωρη βάρδια… Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από οκτώ μήνες είχαμε 7 διασώστες αλλά με τις κατάλληλες ενέργειες από τον διοικητή του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας κο Απιδόπουλο φτάσαμε στους 11 με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη και διπλή βάρδια στις … δύσκολες ημέρες.. Όμως, κι εδώ υπάρχει ένα θέμα.. Δύο διασώστες που έχουν έρθει από Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να βρουν σπίτι που να καλύπτει τις ανάγκες τους (καθότι οικογένεια με παιδιά) και ίσως αναγκαστούν να φύγουν. Και είναι κρίμα να χαθεί μ αυτό τον τρόπο η δυνατότητα που έχει η Νάξο να καλύπτει τις βάρδιές της…
Διαχειριστική κατάσταση ΕΚΑΒ στο Νότιο Αιγαίο
Νομός Κυκλάδων
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – 9 διασώστες. Με υπερεργασία και μετακινήσεις υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Χρειάζονται άλλοι 2 διασώστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως μετά βίας επαρκεί για ένα!
ΙΟΣ – 1 διασώστης. Υποτυπώδη έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.
ΜΥΚΟΝΟΣ – 8 διασώστες η πραγματική δύναμη. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 9 τουλάχιστον για να υπάρχει παρουσία και δεύτερου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ (πρωί – απόγευμα) στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.
ΤΗΝΟΣ – 5 διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 2 τουλάχιστον διασώστες.
ΠΑΡΟΣ – ΕΚΑΒ 8 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 3 τουλάχιστον άτομα.
ΝΑΞΟΣ – ΕΚΑΒ 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
ΣΥΡΟΣ – ΕΚΑΒ 12 διασώστες. 4 έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει και η Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση στην πρωτεύουσα Κυκλάδων.
ΑΝΔΡΟΣ – ΕΚΑΒ 7 διασώστες και 2 πληρώματα από το Κ.Υ. με υπερεργασία καλύπτουν το νησί σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 2.
Νομός Δωδεκανήσου
ΛΕΡΟΣ – 9 μόνιμοι διασώστες και 2 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η αδυναμία εξυπηρέτησης είναι συχνό φαινόμενο.
ΚΩΣ – 7 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 4 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχουν 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ – 4 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει οριακή κάλυψη σήμερα. Τον Αύγουστο λήγει η σύμβαση 2 διασωστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άμεση η ανάγκη πρόσληψης 7 διασωστών.
ΡΟΔΟΣ – ΕΚΑΒ Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι 4 διασώστες που αναμένονται στο τέλος του έτους δεν επαρκούν. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη του τομέα Έμπωνα (Δυτική Ρόδος) και η λειτουργία νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Γεννάδι (Νότια Ρόδος). Από ένα σημείο και έπειτα, λόγω και της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων, θα είναι αδύνατον να προλαβαίνουν τις διακομιδές και ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών θα είναι μεγάλος.
ΚΑΡΠΑΘΟΣ – 2 διασώστες. Υποτυπώδη η παρουσία του ΕΚΑΒ
# Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ ασφαλείας, για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο και τις τρεις βάρδιες, επτά ημέρες την εβδομάδα με δύο άτομα πλήρωμα απαιτούνται τουλάχιστον δέκα διασώστες.
Με πληροφορίες από την «Καθημερινή»