Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΥγείαΑιγαίο: "Αγγελίες" για γιατρούς στα νησιά ενόψει καλοκαιρινής περιόδου

Αιγαίο: “Αγγελίες” για γιατρούς στα νησιά ενόψει καλοκαιρινής περιόδου

|

Ζητείται γιατρός για τη σεζόν στα νησιά – Τα μπόνους που προσφέρει η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Υγείας αλλά ανταπόκριση δεν βρίσκει… Που υπάρχει πρόβλημα 

Την περασμένη Τετάρτη στο νοσοκομείο της Σαντορίνης νοσηλευόταν λόγω COVID-19 Αμερικανός τουρίστας με σοβαρό υποκείμενο νόσημα. Την παρακολούθησή του, όπως και όλων των παθολογικών περιστατικών, έχει αναλάβει ο γενικός γιατρός, διευθυντής του ΤΕΠ. Το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς παθολόγο και καρδιολόγο, ενώ κενή είναι και η θέση μικροβιολόγου. Είναι μια μονάδα Υγείας η οποία αυτή την περίοδο εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περίπου 200 περιστατικά.

Ούτε το νοσοκομείο της Κω διαθέτει παθολόγο σε μια περίοδο που το νησί έχει πάνω από 200.000 πληθυσμό μόνιμους κατοίκους και βεβαίως επισκέπτες. Αλλες ειδικότητες καλούνται να καλύψουν το κενό. «Πρόκειται για ακραίες καταστάσεις. Εχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά», λέει στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του νησιού Μαρία Φρατζάκη και προσθέτει ότι «με παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας μέσα στον Ιούνιο ήρθαν για δύο δεκαήμερα παθολόγοι, όμως τώρα (σ.σ. την περασμένη Τετάρτη) δεν υπάρχει κανένας. Είναι η μοναδική δευτεροβάθμια μονάδα στο νησί και όλα τα περιστατικά εδώ θα έρθουν».

Αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα σοβαρών ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας μεγάλων τουριστικών προορισμών της χώρας. Για άλλο ένα καλοκαίρι τα κενά καλύπτονται με μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία της ηπειρωτικής –κυρίως– χώρας. Εφέτος οι γιατροί του ΕΣΥ και οι επικουρικοί γιατροί που θα μετακινηθούν τους θερινούς μήνες για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες θα λάβουν, πέραν των καταβαλλόμενων μηνιαίων αποδοχών, 1.500 ευρώ για ένα μήνα, σύμφωνα με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αντίστοιχα, για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό το «μπόνους» είναι 1.000 ευρώ.

Οι ανάγκες σε προσωπικό όπως αυτές έχουν εγκριθεί από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) είναι συγκεκριμένες: 53 γιατροί, εκ των οποίων 10 παθολόγοι και 16 γενικοί γιατροί, και 80 νοσηλευτές για να ενισχύσουν 36 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία νησιών του Αιγαίου, 40 γιατροί για έξι μονάδες νησιών του Ιονίου και πέντε γιατροί για τρεις μονάδες στις Σποράδες. Η σχετική πρόσκληση προς γιατρούς έχει αναρτηθεί εδώ και σχεδόν δέκα ημέρες στις ιστοσελίδες των ΥΠΕ και όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας ήδη έχουν μεταβεί γιατροί και νοσηλευτές σε Σίφνο, Αμοργό, Πάτμο, Κύθνο και Ανδρο.

Μόνο στην Κέρκυρα έχει κριθεί ότι θα χρειαστούν 15 γιατροί. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Δημήτρης Καλούδης, «τα Κέντρα Υγείας του νησιού είναι υποστελεχωμένα, ενώ το ίδιο ισχύει και για κάποιες κλινικές του νοσοκομείου όπως η Παθολογική και η Χειρουργική. Το νοσοκομείο Κέρκυρας έχει τέσσερις χειρουργούς, ενώ και η Παθολογική λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς. Και μιλάμε για ένα νησί με 120.000 πληθυσμό, ο οποίος σχεδόν τριπλασιάζεται το καλοκαίρι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται οι γιατροί όταν προκηρύσσονται θέσεις. Οι αποδοχές είναι χαμηλές και τα ενοίκια υψηλά. Πρέπει να είσαι Κερκυραίος για να θέλεις να δουλέψεις εδώ». Αντικίνητρο είναι και η υποστελέχωση των κλινικών, που σημαίνει πολύ περισσότερη δουλειά για έναν νέο γιατρό. «Η δε επιστημονική ανέλιξη σε ένα επαρχιακό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο όπως αυτό της Κέρκυρας είναι ανύπαρκτη», σημειώνει ο κ. Καλούδης.

Θέσεις για 53 γιατρούς και 80 νοσηλευτές έχουν εγκριθεί ώστε να ενισχυθούν 36 νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του Αιγαίου.

«Αυτή την περίοδο οι Κυκλάδες είναι “η Αθήνα του χειμώνα”. Τα νησιά έχουν πληθυσμό πολλαπλάσιο των κατοίκων τους και επομένως το λίγο προσωπικό των μονάδων υγείας δεν επαρκεί. Ενδεικτικά θα σας πω ότι στο νοσοκομείο της Σύρου εάν δεν είχε δοθεί πρόσφατα νέα παράταση στη συνταξιοδότηση των γιατρών, θα είχαν μείνει ακέφαλες η Καρδιολογική και η Χειρουργική Κλινική», σημειώνει στην «Καθημερινή» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Παναγιώτα Βούλγαρη.

Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε πολλές μονάδες των Κυκλάδων. Τα Κέντρα Υγείας Τήνου και Μυκόνου, σύμφωνα με τους πίνακες της αρμόδιας ΥΠΕ, χρειάζονται στήριξη από τρεις γιατρούς έκαστο, της Πάρου και της Νάξου από δύο, ενώ και στη Σαντορίνη πρέπει να μετακινηθούν δύο γιατροί. Ενας από αυτούς θα είναι παθολόγος, αφού το νοσοκομείο Σαντορίνης δεν διαθέτει από τον περασμένο Φεβρουάριο γιατρό αυτής της ειδικότητας. Το ΤΕΠ, η παθολογική κλινική και τα περιστατικά COVID-19 καλύπτονται από γενικό γιατρό. Καρδιολόγος δεν υπάρχει, ούτε μικροβιολόγος. Ο μοναδικός αναισθησιολόγος χρειάστηκε πρόσφατα να πάρει άδεια και το νοσοκομείο έμεινε χωρίς κάλυψη για δέκα ημέρες.

Πριν από ένα μήνα, το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων σε έγγραφό του ανέφερε την έλλειψη παθολόγου, μικροβιολόγου και ακτινολόγου στο Κέντρο Υγείας Τήνου. Μια προσωρινή λύση ήταν η απόσπαση ενός γενικού γιατρού από νοσοκομείο του λεκανοπεδίου. Η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου Μαργίτσα Σουράνη σημειώνει στην «Κ» ότι «έχω βρει γενικό γιατρό και παθολόγο που ενδιαφέρονται να έρθουν για το καλοκαίρι. Δεν έχουμε μικροβιολόγο αυτή τη στιγμή και τα επείγοντα καλύπτονται από παρασκευαστές».

Τα έξοδα διαμονής

Η διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα ορίζει ότι τα Κέντρα Υγείας που υποδέχονται το υγειονομικό προσωπικό είναι υπεύθυνα για την κάλυψη των εξόδων διαμονής του. Η στέγη θα πρέπει να εξασφαλισθεί με τη συνεργασία των τοπικών αρχών. Αυτό δεν γίνεται πάντα. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Μήλου και των εκατέρωθεν μηνύσεων του δημάρχου και του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Υγείας του νησιού, με αφορμή την απόφαση του δεύτερου να διαμορφώσει ένα περιφερειακό ιατρείο σε κατάλυμα προκειμένου να στεγαστεί ορθοπεδικός.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής