Υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας για τα ελληνικά νησιά, χάρη στην τεχνολογία και την τηλεϊατρική – Σε ποια νησά θα εγκατασταθούν
Ζούμε σε μία εποχή που η τεχνολογία καταργεί τα στενά όρια του νοσοκομείου και των ιατρείων, συνδέοντας γιατρούς και ασθενείς σε πραγματικό χρόνο, για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Χάρη στην τεχνολογία, προσομοιώνεται ψηφιακά η φυσική παρουσία του γιατρού στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής, μηδενίζονται οι αποστάσεις και περιορίζονται οι άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές.
Η Ελλάδα έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, προκειμένου να κατακτήσει υψηλό επίπεδο ψηφιοποίησης στην υγεία, ανάλογο με αυτόν που παρουσιάζουν άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία, οι οποίες κάνουν ήδη πρωταθλητισμό στον τομέα αυτό.
Ανατρέποντας τις στατιστικές του παρελθόντος, κάνει ένα πραγματικό ψηφιακό αγώνα δρόμου προς όφελος των πολιτών, κυρίως αυτών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, με δύσκολη πρόσβαση στο κεντρικό σύστημα υγείας, όπως είναι τα νησιά. Μια προσπάθεια η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, με την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σε ακόμη 22 νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου.
Μέσα από το νέο φιλόδοξο έργο, που ανέλαβαν ο Όμιλος ΟΤΕ και η Intracom Telecom, περισσότεροι κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών θα αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ. Υπηρεσίες αντίστοιχες με των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, χωρίς να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους, τις οποίες ήδη απολαμβάνουν κάτοικοι και επισκέπτες 30 νησιών του Αιγαίου, που έχουν ήδη ενταχθεί στο δίκτυο τηλεϊατρικής.
Το έργο
Στο πλαίσιο του έργου 28 νέοι σταθμοί τηλεϊατρικής θα εγκατασταθούν σε 22 νησιά και θα διασυνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο. Εξ αυτών, οι 26 θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ένας στο κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και ένας στο Κατάστημα Κράτησης της Κω. Επίσης, θα δημιουργηθούν 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών, των οποίων η μετακίνηση από τα σπίτια τους στα Κέντρα Υγείας καθίσταται δυσχερής.
Οι μονάδες τηλεϊατρικής, που υλοποιούνται με τον προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό της εταιρείας Cisco, εγκαθίστανται στα κέντρα υγείας των νησιών και τα διασυνδέουν με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας. Κάθε μονάδα διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, με κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των εξετάσεων του ασθενούς. Μέσω αυτών, οι γιατροί στα νησιά εξετάζουν τους ασθενείς και επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των κεντρικών νοσοκομείων, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής κι ο ιατρός έχουν άμεση επικοινωνία, χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στο χρονισμό εικόνας και ήχου.
Στο αναβαθμισμένο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα ενταχθούν εντός του επόμενου έτους το Αγαθονήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Ανάφη, η Αντίπαρος, οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Κύθνος, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Θύμαινα, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, οι Λειψοί, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε σχετικά: «Η επέκταση της τηλεϊατρικής σε 22 νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου έρχεται να παντρέψει τη νησιωτικότητα, η οποία για μας είναι πλεονέκτημα και όρος εθνικής επιβίωσης, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις δομές υγείας, που είναι ο μεγάλος μας στόχος ώστε να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα. Στο Υπουργείο Υγείας, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε όλο και περισσότεροι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες των όμορφων νησιών μας να απολαμβάνουν καλύτερες, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας».
Δίκτυο ζωής
Η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής αποτελεί συνέχεια του έργου της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, που υλοποίησε ο Όμιλος ΟΤΕ το 2016 με υπεργολάβο την Intracom Telecom. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου 30 νησιά του Αιγαίου απέκτησαν σταθμούς τηλεϊατρικής, με τους πολίτες τους να εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
Μετά την επέκτασή του, το ΕΔΙΤ θα διαθέτει συνολικά 71 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες θα ενώνουν 52 νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της χώρας. Μέχρι σήμερα, μέσω του ΕΔΙΤ, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4.500 «τηλεραντεβού», 290 εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ έχουν γίνει τουλάχιστον 68.000 τηλεδιασκέψεις, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους κατοίκους των νησιών και μειώνοντας τις μετακινήσεις κι αεροδιακομιδές ασθενών προς τα αστικά κέντρα.
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…