Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΥγεία14χρονη κέρδισε δικαίωμα στην ...κατάψυξη

14χρονη κέρδισε δικαίωμα στην …κατάψυξη

|

Δεκατετράχρονη βρετανή κέρδισε το δικαίωμα να καταψυχθεί με κρυονική μέθοδο με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επανέλθει στη ζώη όταν βρεθεί η θεραπεία του καρκίνου – Τι αναφέρει στην επιθανάτια επιστολή της και τι απαντά ο πατέρας της αλλά και ο δικαστής 

Μία 14χρονη, η οποία κατέληξε από μία σπάνια μορφή καρκίνου, κέρδισε στο δικαστήριο το δικαίωμα να καταψυχθεί με κρυονική μέθοδο ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα μπορέσει να επανέλθει στη ζωή, αναφέρει σήμερα το BBC τονίζοντας ότι η βρετανή έφηβη πέτυχε μία ιστορική δικαστική νίκη λίγο πριν από τον θάνατό της. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το κορίτσι, στην απόφασή του αυτή, είχε τη στήριξη της μητέρας, αλλά όχι και του πατέρα της. Σύμφωνα με το BBC, το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι η μητέρα του κοριτσιού έπρεπε να αποφασίσει τι θα γίνει με τη σορό της κόρης της.

Το κορίτσι, το οποίο διέμενε στην περιοχή του Λονδίνου, δεν κατονομάζεται για νομικούς λόγους. Όταν πέθανε τον Οκτώβριο, η σορός της μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και καταψύχθηκε εκεί. Κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του, το κορίτσι, σύμφωνα με το BBC, είχε αναζητήσει στο Ίντερνετ λεπτομέρειες σχετικά με την κρυονική–μία τεχνική ή μέθοδο κατά την οποία καταψύχεται σε υπερβολικά χαμηλή θερμοκρασία η σορός κάποιου που έφυγε από τη ζωή από μία ανίατη ασθένεια με την ελπίδα μελλοντικής θεραπείας.

Η επίσκεψη του Δικαστή

Η 14χρονη έστειλε επιστολή στον δικαστή εξηγώντας του ότι ήθελε «να ζήσει περισσότερο» και ότι δεν ήθελε «να ταφεί στο χώμα». «Θεωρώ ότι η κρυονική μου δίνει μία δυνατότητα να θεραπευτώ και να ξυπνήσω, ακόμη κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια». Ο δικαστής Πίτερ Τζάκσον επισκέφθηκε το κορίτσι στο νοσοκομείο και δήλωσε συγκινημένος από τον «γενναίο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε το επερχόμενο τέλος της». Η κρυονική είναι μία αμφιλεγόμενη διαδικασία και κανένας ακόμη δεν γνωρίζει αν είναι πιθανό να «αναστηθεί» κάποιος αφού καταψυχθεί.

Οι απαραίτητες εγκαταστάσεις βρίσκονται στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, όπου οι σοροί νεκρών μπορούν να διατηρούνται μέσα σε υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (χαμηλότερες των -130), αλλά όχι και στη Βρετανία. Το κόστος, σύμφωνα με το BBC, για επ΄αόριστον συντήρηση, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε τουλάχιστον 43 χιλιάδες ευρώ.

 «Μου ζήτησαν να εξηγήσω γιατί θέλω να γίνει αυτό το ασυνήθιστο πράγμα. Είμαι μόλις 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω. Νομίζω ότι με το να συντηρηθώ με την κρυονική μέθοδο θα έχω μία ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω–ακόμη κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να ταφώ στο χώμα. Θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια και νομίζω ότι στο μέλλον μπορεί να βρουν μία θεραπεία για τον καρκίνο μου και να με ξυπνήσουν. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου», έγραψε η έφηβη.

Η ένσταση του πατέρα

Οι γονείς του κοριτσιού είναι χωρισμένοι και η μικρή δεν είχε επαφή με τον πατέρα της για έξι χρόνια προτού αρρωστήσει. Παρότι η μητέρα της στήριζε την επιθυμία της, ο πατέρας της ήταν αντίθετος.

 «Ακόμη κι αν η θεραπεία είναι επιτυχημένη και επανέλθει στη ζωή, ας πούμε σε 200 χρόνια, δεν θα βρει κανέναν συγγενή και ενδεχομένως να μην θυμάται τίποτα και να είναι σε απελπιστική κατάσταση δεδομένου ότι θα είναι 14 ετών και θα βρίσκεται στις ΗΠΑ», ανέφερε ο πατέρας της.

Παρότι στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, λέγοντας ότι σέβεται την απόφαση της κόρης του, έπειτα ζήτησε να δει το πτώμα της μετά τον θάνατό της, κάτι το οποίο η ίδια δεν επιθυμούσε. Ο δικαστής είπε ότι αυτό ήταν το πρώτο τέτοιο αίτημα που συναντά σε δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας και πιθανώς όλου του κόσμου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι την ημέρα που έφυγε από τη ζωή το κορίτσι, προέκυψαν κάποια προβλήματα καθώς οι αρχές του νοσοκομείου και το προσωπικό είχαν κάποιες απορίες για το πως έπρεπε να χειριστούν την υπόθεση. Τελικά, μία βρετανική εθελοντική οργάνωση ανέλαβε την διεκπεραίωση ώστε η σορός της να μεταφερθεί στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε κρυονική.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αποστολή μελετά τα υδροθερμικά συστήματα της καλδέρας και του Κολούμπου

Η αποστολή HYDROMOX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.

Το ελληνικό νησί που σχεδόν εξάλειψε την άνοια – Τι πίνουν οι κάτοικοί του;

Οι Ικαριώτες είναι μεγάλοι οπαδοί δύο ροφημάτων που μπορεί να τους βοηθούν να παραμείνουν σε εγρήγορση μέχρι τα βαθιά γεράματα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων το Μάρτιο

Μέσα από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων στοχεύει να εξοπλίσει τα μέλη του με πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία

Ποια Ελληνικά νησιά είναι στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2025

Πάνω από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες από 158 χώρες ψήφισαν για τον «Καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό για το 2025», που διενήργησε η πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, European Best Destinations.

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Ενδοκυκλαδικά – “Αρτεμις”: Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο

Με την ένταση των ανέμων να ξεπερνάει και τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα (ριπές) ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο του "Αρτεμις" εντός Κυκλάδων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Δύο βιωματικά εργαστήρια έρχονται για γυναίκες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Βιωματικά εργαστήρια για γυναίκες - Πότε και που θα γίνουν

Naxos Medical: Γιορτή της Γυναίκας (08/03) με προσφορές

Στη Νάξο γιορτάζουμε την γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία... Οι προσφορές από το Naxos Medical

Κυκλάδες: Αυξήσεις της τάξης του +6% σημειώσαν οι αξίες των ακινήτων για το 2024

Με αυξήσεις στις αξίες των ακινήτων έκλεισε το 2024 – Πού κυμαίνονται οι τιμές πώλησης σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο και Νάξο

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη