Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΒατικανό: Κυκλοφορεί και παρουσιάζεται στην Ελλάδα η αυτοβιογραφία του Πάπα Φραγκίσκου

Βατικανό: Κυκλοφορεί και παρουσιάζεται στην Ελλάδα η αυτοβιογραφία του Πάπα Φραγκίσκου

|

Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ποντίφικας που δημοσίευσε την ιστορία της ζωής του, ενώ παραμένει στο αξίωμά του. Ο Φραγκίσκος έγραψε το “Hope” (σ.σ. “Ελπίδα”) σε διάστημα έξι ετών και αρχικά σκόπευε να το δημοσιεύσει μετά το θάνατό του.

Ο Φραγκίσκος άλλαξε γνώμη για τη μεταθανάτια έκδοσή του λόγω της πεποίθησής του ότι οι ανάγκες της εποχής μας απαιτούν να κάνει δημόσιες τώρα τις σκέψεις του για την κληρονομιά του και την κατάσταση του κόσμου.

Συμπίπτει με την έναρξη του παπικού ιωβηλαίου. Ένα ιωβηλαίο πραγματοποιείται κάθε 25 χρόνια στο Βατικανό και ο Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι το θέμα του ιωβηλαίου αυτού του τέταρτου αιώνα είναι “Προσκυνητές της ελπίδας”, που συνδέεται με τον τίτλο του βιβλίου.

Η “Ελπίδα” καλύπτει τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Φραγκίσκου. Ξεκινά με την κληρονομιά του, το πώς οι Ιταλοί πρόγονοί του μετακόμισαν στη Νότια Αμερική για να γλιτώσουν από τη φασιστική κυριαρχία του Μουσολίνι. Μέσα από αυτό, το βιβλίο καλύπτει όχι μόνο τις συνθήκες της γέννησής του στην Αργεντινή, αλλά και τις ρίζες της ενσυναίσθησης που έχει για όσους αγωνίζονται κάτω από την τυραννία και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και να σφυρηλατήσουν μια νέα ζωή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Πάπα Φραγκίσκου με τίτλο “Ελπίδα ” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 7 μ.μ. από τις εκδόσεις “Gutenberg” στο Auditorium (Σίνα 2-4, Αθήνα). Θα μιλήσουν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Θεόδωρος Κοντίδης (Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών), και ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ομοτ. καθηγητής ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Βιογραφία

Γεννημένος ως Χόρχε Μπεργκόλιο στο Μπουένος Άιρες το 1936, ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός που έγινε Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Αφού μιλά για την καταγωγή του, προχωρά στην πρόνοια που τον οδήγησε να γίνει ιερέας Ιησουίτης.

Όλα οδηγούν στο κονκλάβιο που εξέλεξε τον Φραγκίσκο στο θρόνο της Αγίας Έδρας. Ο Φραγκίσκος είχε έρθει δεύτερος στο κονκλάβιο που εξέλεξε τον προκάτοχό του το 2005.

Η παποσύνη του Βενέδικτου ΙΣΤ’ έληξε ως γνωστόν με διαμάχη, όταν παραιτήθηκε από τον θρόνο, μια κίνηση πρωτοφανής μέχρι τότε στη σύγχρονη εποχή. Ο τελευταίος πάπας που παραιτήθηκε από τον τίτλο του ήταν ο Γρηγόριος ΧΙΙ το 1415.

Μεγάλο μέρος της θητείας του Βενέδικτου ως Πάπα αμαυρώθηκε από τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά επί του προηγούμενου Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

Ο Φραγκίσκος εξελέγη Πάπας το 2013 και έφερε μια νέα προσέγγιση στον θρόνο. Ο λιγότερο επίσημος τρόπος του έχει προσδώσει στην παποσύνη του μια πιο επιτιμητική προσέγγιση στη θεολογία, ανοίγοντας την εκκλησία σε νέα επίπεδα πλουραλισμού – δείχνοντας περισσότερη συμπόνια σε σχέση με τους προκατόχους του στην ομοφυλοφιλία και τους διαζευγμένους, ενώ εξακολουθεί να απορρίπτει την πρόταση για γυναίκες ιερείς.

Οι «κολλημένοι» θα πουν ότι το βιβλίο του δεν είναι στην πραγματικότητα το πρώτο παπικό απομνημονεύμα του Φραγκίσκου, πόσο μάλλον ένας άλλος Πάπας που εκδίδει βιβλίο. Πέρυσι κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματα “Η ζωή: Η ιστορία μου μέσα από την ιστορία”, το οποίο εμβαθύνει σε κομβικές στιγμές της ζωής του που είναι συνυφασμένες με παγκόσμια γεγονότα, όπως ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το στρατιωτικό καθεστώς της Αργεντινής και η πολιτική του Βατικανού.

Pope Francis attends the Easter Mass, at St. Peter’s Square at the Vatican, March 31, 2024. REUTERS/Yara Nardi

Ωστόσο, ως μια πλήρης αυτοβιογραφία με στόχο να καλύψει ολόκληρη τη ζωή του 88χρονου Πάπα, η “Ελπίδα” παραμένει μια μοναδική στιγμή στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια ο Φραγκίσκος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, ωστόσο η θητεία του που ορίζεται από ένα πιο χαλαρό ύφος απέναντι στο κοινό, συνεχίζεται.

Καθώς έρχονται οι κριτικές για την “Ελπίδα”, οι κριτικοί λογοτεχνίας έχουν διαπιστώσει ότι η αυτοβιογραφία είναι μια “αξιοσημείωτη” ιστορία ενός ανθρώπου, αν και αφήνει τα πράγματα “απογοητευτικά χωρίς εξηγήσεις” λέει η Catherine Pepinster για τον Guardian.

Για τους FT, ο Henry Mance σημειώνει επίσης ότι ενώ οι παραλείψεις είναι “απογοητευτικές”, συνολικά ο “ενθουσιασμός του για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι […] εκπληκτικά δύσκολο να του αντισταθείς”.

Ομοίως, οι New York Times διαπιστώνουν ότι το βιβλίο “αναπαριστά με ζωντάνια την παιδική ηλικία του Φραγκίσκου στο Μπουένος Άιρες, αλλά προσφέρει λίγες νέες πληροφορίες για την παποσύνη του”.

Με πληροφορίες από τη σελίδα Euronews.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου: Με μπροστάρη τον απίθανο Στογιάνοβιτς νίκησε το Παγκράτι (90-81) κι έμεινε κατηγορία

Ο ΑΠΑΣ Νάξου επικράτησε με 90-81 του Παγκρατίου και με 2-1 νίκες έμεινε κατηγορία (National League 1) την ώρα που το Παγκράτι μετά από 20 χρόνια έπεφτε κατηγορία..

Ρόδος – Σοκ: Συνελήφθη 79χρονος αλλοδαπός για ασέλγεια σε 7χρονη (!!!)

Αποτρόπαιο περιστατικό σημειώθηκε στο νησί της Ρόδου με ηλικιωμένο να ασελγεί σε 7χρονο κορίτσι μέσα στο δωμάτιο ξενοδοχείου

Νάξος: Ερχεται η θεατρική παράσταση “Κουνγκ Φου: Φίλοι για Πάντα”

Πότε και που θα δούμε στη Νάξο τη θεατρική παράσταση "Κουνγκ Φου - Φίλοι για πάντα" - Πως θα κλείσετε εισιτήρια

Παναγία Χοζοβιώτισσα: Αφιέρωμα των Σέρβων στο Μοναστήρι της Αμοργού

Αφιέρωμα του σέρβικου Ν1: Η Παναγία Χοζοβιώτισσα είναι πολλά περισσότερα από ένα μοναστήρι – είναι η ψυχή της Αμοργού εδώ και έναν αιώνα

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Αιγαίο: Επεισόδιο με πυροβολισμούς εναντίον σκάφους του Λιμενικού

το ελληνικό σκάφος προσέγγισε ύποπτο σκάφος για τυπικό έλεγχο, όταν από την πλευρά του τουρκικού σκάφους ερρίφθησαν πυροβολισμοί.

Πανναξιακός ΑΟ: Ανετο πέρασμα από Μήλο με χατ τρικ του Κώστα Μανωλά

Νίκη κορυφής (με σκορ 4-2) με χατ τρικ του Κώστα Μανωλά για τον Πανναξιακό στη Μήλο - Ολα θα κριθούν την επόμενη αγωνιστική στη Νάξο κόντρα στη Θύελλα Καμαρίου

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Δίκτυα ύδρευσης και σχολείο του Γαλανάδου στο τραπέζι της συζήτησης

Συνεδριάζει την Μεγάλη Τρίτη (15/4) η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Ποια είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Aegean Airlines: Νέες απευθείας συνδέσεις από Κωνσταντινούπολη προς Μύκονο και Σαντορίνη

Τέσσερις νέες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και ελληνικών νησιών - Ποια ελληνικά νησιά συνδέονται με την Τουρκία

ΑΠΑΣ Νάξου: Ο τελικός των τελικών σήμερα (12/04) κόντρα στο Παγκράτι

Ο ΑΠΑΣ Νάξου αντιμετωπίζει το απόγευμα το Παγκράτι στο πιο σημαντικό παιχνίδι της τελευταίας τριετίας - Ο νικητής απλά μένει κατηγορία

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Κυκλάδες: Πήραν …πράσινο φως πέντε νέα ξενοδοχεία, σε ποια νησιά;

Σε ποια νησιά των Κυκλάδων θα δούμε τα νέα πέντε ξενοδοχεία που πήραν ..πράσινο φως;

Blue Star Ferries: Τετάρτη 9 Απριλίου απεργία πλοίων, τροποποιήσεις δρομολογίων

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries - κυρίως στο Νότιο Αιγαίο - λόγω της απεργίας της 9ης Απριλίου

Νάξος – Πάρκο της Ελλης: Αγνωστοι βανδάλισαν ξύλινο σπιτάκι. γιατί;

Για μία ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες εικόνων που δεν τιμούν τους Ναξιώτες.. Γιατί τόση κακία;