Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΤο βιβλίο «Πάρος: Τόπος-Διατροφικός Πολιτισμός-Γαστρονομία» αποκαλύπτεται

Το βιβλίο «Πάρος: Τόπος-Διατροφικός Πολιτισμός-Γαστρονομία» αποκαλύπτεται

|

Γέμισε χτες βράδυ Τετάρτη 9 Αυγούστου  το όμορφο Θέατρο των Λευκών στην Πάρο, από συγκίνηση και αγάπη! Γέμισε από τον κόσμο που ήρθε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πίττα «Πάρος: Τόπος-Διατροφικός Πολιτισμός-Γαστρονομία» για να τιμήσει τον συγγραφέα και το νησί της Πάρου, όπου είναι αφιερωμένο αυτό το ένατο βιβλίο του.

Η εκδήλωση, που συντόνιζε η Μπήλιω Τσουκαλά, ξεκίνησε με τους τρεις προέδρους των τοπικών Συλλόγων που ήταν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης να απευθύνουν έναν χαιρετισμό: ο Αποστόλης Παντελαίος πρόεδρος του Συλλόγου Υρία Λευκών, ο Γιάννης Παντελαίος πρόεδρος του Προοδευτικού Σύλλογου Λευκιανών Πάρου-Αθήνας και ο Γιώργος Βλαντάς πρόεδρος του Συλλόγου των “Φίλων της Πάρου”.

‘Έπειτα, οι ομιλητές Χρίστος Γεωργούσης, Σπύρος Μολφέτας, Κωνσταντίνος Πίττας, Μπήλιω Τσουκαλά και ο συγγραφέας, ξεδίπλωσαν τις σκέψεις τους για το βιβλίο, μιλώντας για το πολύτιμο περιεχόμενο των 288 σελίδων του (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά & αγγλικά) που καταγράφει τη διατροφική ιστορία του νησιού, τον πλούτο της γαστρονομίας του και τους ανθρώπους που τον διασώζουν ως ο σήμερα. Σημαντικό μέρος των βιβλίου είναι οι 50 συνταγές που έφτιαξαν Παριανές μαγείρισσες για να αποτυπώσουν στην πράξη αυτόν τον πλούτο.

Οι μουσικές εκπλήξεις της βραδιάς, με τους μουσικούς Νίκο Αρκουλή (τραγούδι, κιθάρα), Θοδωρή Κρητικό (τραγούδι, μπουζούκι), Νίκο Παπαδάκη (μπάσο, κιθάρα), Χρήστο Χουβαρδά (μπαγλαμάς) και Στέλιο Πατρίκη (βιολί) έδωσαν στη παρουσίαση μία νότα γλεντιού και κεφιού, γεμίζοντας το θεατράκι με γεύσεις από παριανά γλέντια, τραγούδια για γάμους και αντίγαμους ! (θυμήθηκε ο Νίκος Αρκουλής που είχαν κάνει καντάδα με τον Θοδωρή το βράδυ του γάμου του Πίττα, στις Λεύκες πριν από 33 χρόνια, στη νύφη Μπήλιω Τσουκαλά).

Οι βραβεύσεις των μαγειρισσών της Πάρου που έφτιαξαν τις 50 συνταγές του βιβλίου, με τον  Γιώργο Πίττα να τις τιμά καλώντας τες στη σκηνή για να τους παραδώσει ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου του, ήταν μια στιγμή συγκινητική, καθώς στο πρόσωπό τους τιμήθηκαν όλες οι γυναίκες, που διατηρούν την κιβωτό των γεύσεων και της παριανής γαστρονομικής μνήμης, έτσι όπως τις έμαθαν από τις μανάδες, τις πεθερές και τις γιαγιάδες τους.

 Βραβεύτηκαν οι παρακάτω:

Λεύκες Πάρου: Ελένη Aρκουλή-Δρόσου, Νικολέτα Χανιώτη, Αγγέλα Αρκουλή, Χρυσούλα Κρητικού, Αντρέας Κλαρίνος, Θωμάς Αρκουλής, Μαριγούλα Κρητικού, Θωμάς Αρκουλής.

Nάουσα: Τζανέτα Σομαρίπα, Άννα Κάγκανη, Αννα Πολυκανδριώτη, Νεκτάριος Τσαχπίνης.

Αμπελάς-Σαντα Μαρία: Μαρία Κατσουνά, Βασίλης και Χρήστος  Τριπολιτσιώτης, Μαργαριτα και Γιάννης Τσαχπίνης, Στέλλα Φυρογένη.

Πρόδρομος: Μαρία Ραγκούση,, Αλεξία Ρούσσου.

Παροικιά:Νίκος Ραγκούσης

Μάρπησσα: Σοφία Κεφαλά, Μαρία Τριβυζά,

Πίσω Λιβάδι: Μαριάννα Χαλάρη,

Στο τέλος, τοπικοί μεζέδες από τα χεράκια των μαγειρισσών, τυριά από τον Συνεταιρισμό Πάρου, κρασιά ευγενική προσφορά από το Moraitiko του Γιώργου και της Εύης Μωραΐτη, και από το Κτήμα Ρούσσου, πάνω στα τραπέζια που στήθηκαν από το catering προσφορά τοy Στέλιου Αλιπράντη, έδωσαν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να συνεχιστεί η βραδιά μέχρι αργά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ο Έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  του Δήμου Πάρου Κώστας Ροκονίδας και η Πρόεδρος του Συλλόγου Πάρκου Πάρου Άννα Κορτιάνου-Κάγκανη.  Μεταξύ των επισκεπτών που μας τίμησαν  διακρίναμε πολλούς αγαπημένους μας φίλους και γνωστούς: ο Γιώργος και η Νατάσα Βαλασαμίδη, ο Γιώργος  και η Δίκα Αλογοσκούφη, ο Πέτρος και η Νάντια Παραρά, ο Τάσος Μπίρης και Σοφία Τσιράκη, ο Μάκης Κοστίκας, ο Αχιλλέας Χαρήτος,  η Μπετίνα Ντάβου, η Ολυμπία Αθανασοπούλου, ο Νικόλας Αρκουλής,  η Λάγια Κυρμιζάκη, η Μίνα Κακανιά, η Μαρία Τριπολιτσιώτη -Τσουνάκη και η Ζίνα Ξίγκη από τη Νάουσα, ο Γιώργος και Ελένη Βασιλειάδη, Παντελής και Λεωνίδας Μπογιατζής, η Ευθαλία Σπανού, ο Βάσος και η Άννυ Μίχου, ο Στέλιος Γκίκας, ο Χρήστος Παντελαίος, ο Γιώργος και Μαρία Καπαρού, η Ελευθερία Ιορδάνη, ο Νίκος Παντελαίος, ο Νίκος Ραγκούσης-Λαουτάρης, ο Nικόλας Στεφάνου και ο Τάσος Σκαραμαγκάς, ο Σπύρος Μητρογιάννης, o Aγγελος Άγγουρος, η οικογένεια Βαριά, ο Αλέξης Γκόγκας, ο Άρης και Κατερίνα Μολφέτα,  ο γραφίστας του βιβλίου Βασίλης Γιατράς, ο  Αλέξανδρος Ζαριφόπουλος,  η Σοφία Κατσίπη, η Αργυρώ Πετροπούλου, ο Γιώργος και η Μαρία Παυλάκη, ο Σταύρος  και Κατερίνα Τσάβαλου, η Μαρία Βούλγαρη, η Αυγή Καλογιάννη, ο Μανώλης Καβάλης,  η οικογένεια Στέλλα, η Δέσποινα Καλογεροπούλου, η Χριστίνα Τζιώτη, η Ελένη Μπιζά από το βιβλιοπωλείο Αναγέννηση κ.ά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ρίκα Μάασε ενισχύει τον Α.Ο. Θήρας, μία διεθνής μεταγραφή με βλέμμα στο μέλλον

Η ταλαντούχα Γερμανίδα διαγώνια, με πλούσια εμπειρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, έρχεται στη Σαντορίνη για να δώσει δύναμη και ποιότητα στην επίθεση του Α.Ο. Θήρας για τη σεζόν 2025-2026.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι χρόνια διακυβέρνησης και το βλέμμα στο μέλλον

Από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τη στεγαστική πολιτική έως τις παρεμβάσεις στην εργασία και την ασφάλεια, ο Πρωθυπουργός καταγράφει τα επόμενα βήματα διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Μπάκουλης ανοίγει τον Μουσικό Περίβολο στη Νάξο

Μετά τις sold out εμφανίσεις του, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός έρχεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου για μια μοναδική ατμοσφαιρική συναυλία στο Γυμνάσιο Νάξου – με ελεύθερη είσοδο.

Η Αμοργός καθαρίζει τα μονοπάτια της: Ολοκληρώθηκε η 14η δράση του συλλόγου “Νήσος Αμοργός”

Με τη δύναμη των εθελοντών, καθαρίστηκε πλήρως το μονοπάτι Άγιος Ιωάννης Λευκών – Κάτω Ακρωτήρι Καταπόλων. Έρχεται οργανωμένος περίπατος για την ανάδειξή του.

Απεραθίτικοι σκοποί και τραγούδια της πατινάδας: Ένα βιωματικό μουσικό δρώμενο στην αυλή της Παναγιάς

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025, η Απείρανθος γεμίζει νότες και μνήμες – Τρεις γενιές μουσικής παράδοσης ζωντανεύουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στους σκοπούς της πατινάδας.

Ευρωπαϊκό κύμα επενδύσεων 5,5 δισ. ευρώ για τα νησιά: Διασυνδέσεις, «πράσινη» ενέργεια και ανανέωση στόλου στο επίκεντρο

Από τη Νάξο μέχρι το Αγαθονήσι και από τη Σίφνο έως την Ικαρία, η νησιωτική Ελλάδα προετοιμάζεται για μια μεγάλη «πράσινη» μετάβαση με τρία νέα ευρωπαϊκά ταμεία που φέρνουν έργα 8 δισ. ευρώ – με έμφαση στις διασυνδέσεις, τις ΑΠΕ και την ακτοπλοΐα.

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Φινλανδία: Χάκα – Ίντερ Τούρκου, δεν… (Χ)αλιούνται στο 3.85!

Με αντίθετους στόχους αλλά κοινή διάθεση για… συμβιβασμό, η ισοπαλία «παίζει δυνατά» στο μεγάλο ματς της Veikkausliiga ανάμεσα σε Χάκα και Ίντερ Τούρκου.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.

Διακοπές στην Ευρώπη; Πρόσεξε τι φοράς, πού καπνίζεις και… πού πατάς!

Από το Πορτοφίνο μέχρι την Πράγα, νέοι κανόνες και τσουχτερά πρόστιμα περιμένουν τους απρόσεκτους ταξιδιώτες του καλοκαιριού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή