Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΣυμπόσιο "Γιώργος Σεφέρης": Τι έκανε ο Γιώργος Ανωμερίτης στην Κύπρο

Συμπόσιο “Γιώργος Σεφέρης”: Τι έκανε ο Γιώργος Ανωμερίτης στην Κύπρο

|

Γιώργος Σεφέρης και Νάξος. Μία ξεχωριστή σχέση για τον Ελληνα Νομπελίστα ποιητή. H μητέρα του, Δέσπω Τενεκίδη, καταγόταν από το Φιλώτι της Νάξου και ο ίδιος φέρει το όνομα του παππού του Γιώργου Κυριάκου Τενεκίδη, ενώ οι λοιπές προγονικές ρίζες του είναι από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, την Αγκυρα και την Καισάρεια.

Μάλιστα, το 2008 η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη», στο Φιλώτι είχε διοργανώσει διημερίδα όπου παρουσιάστηκε το ποιητικό έργο του Γ. Σεφέρη σε σχέση με τη Νάξο,  υπό τον τίτλο «Ο Οικουμενικός Σεφέρης και η Νάξος». 

Η σχέση της “βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” με το έργο του Γιώργου Σεφέρη ιδιαίτερη. Και σε κάθε συμπόσιο που διοργανώνεται η Νάξος έχει παρουσία διά του Γιώργου Ανωμερίτη. Οπως έγινε και πρόσφατα με τη μετάβασή του στην Κύπρο.

Εκεί όπου διοργανώθηκε το 6ο συμπόσιο στη μνήμη του Νομπελίτσα ποιητή. Το τριήμερο 4-6 Νοεμβρίου στην Αγία Νάπα της Κύπρου και του οποίου τα εγκαίνια κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το θέμα εισήγησης του Γιώργου Ανωμερίτη; “Γιώργος Σεφέρης και Νίκος Αρώνης, δύο άγνωστες επιστολές του Γ. Σεφέρη προς το Νίκο Αρώνη”, και στην οποία ο Γιώργος Ανωμερίτης αναφέρθηκε στη δυνατή φιλία των δύο ανδρών, στη σχέση τους με τη «Σχολή Αρώνη», την οποία ίδρυσε ο Ναξιώτης Νικόλαος Αρώνης το 1852, παππούς του Νίκου Αρώνη.

Στη περίληψη της εισήγησης διαβάζουμε “Όπως γράφει και η Ιωάννα Τσάτσου, αδελφή του Γ.Σ., για το Νίκο Αρώνη ~εκείνα τα πρώτα χρόνια της Αθήνας ο μόνος μεγάλος φίλος του Γιώργου ήταν ο Νίκος Αρώνης. Η μάνα…τον αγαπούσε σαν παΐδι της. Η φιλία αυτή διατηρήθηκε σε ολόκληρη τη ζωή. Στην κάθε ώρα που ο Γιώργος είχε ανάγκη καρδιακό φίλο η δημόσιο άνδρα απολύτου εμπιστοσύνης σ αυτόν ήθελε καταφύγει

Το 2018 στο αρχείο του Νίκου Αρώνη στην Ένωση Σμυρναίων της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος, βρήκα δυο ανέκδοτες επιστολές του Γ.Σ. προς το Ν.Α. Η πρώτη σταλμένη το 1963 και η δεύτερη το 1968 και οι δυο αποδεικνύουν τη στενή φιλική σχέση των δυο ανδρών ,αλλά εμπεριέχουν και φράσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αξίζει να σχολασθούν~”. 

6o-Seferis-Symposium-2023

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, μία γιορτή για τη Λογοτεχνία στο Αιγαίο

Από 2 έως 4 Μαΐου 2025, η Δονούσα γίνεται σημείο συνάντησης συγγραφέων, αναγνωστών και μικρών εξερευνητών του λόγου, μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο βιβλία, δράσεις και έμπνευση. (πρόγραμμα)

Κουφονήσι: Δώσε αίμα, χάρισε ζωή – εθελοντική αιμοδοσία (08 Μαϊου)

Μια πράξη αγάπης με τεράστια σημασία για την τοπική κοινωνία, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Νοσοκομείου Νίκαιας.

Fast Ferries: Έκτακτα δρομολόγια από Νάξο προς Ραφήνα αυτό το μήνα (Μάιος)

Ενισχυμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Νάξου – Ραφήνας με το “Fast Ferries ANDROS” και καθημερινά δρομολόγια από 19 Μαΐου με το “ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π”.

16ο Παγκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών: Οι Κυκλάδες συζητούν στη Μύκονο για το μέλλον του τουρισμού

Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2025, στη Μύκονο, γυναίκες από όλα τα νησιά των Κυκλάδων ανοίγουν διάλογο για τη βιωσιμότητα, την τουριστική ανάπτυξη και το περιβάλλον.

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία το πρώτο σκέλος (Σαντορίνη – Νάξος) της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Έως τον Ιούνιο του 2025 ολοκληρώνεται το τμήμα Σαντορίνη–Νάξος, ενώ όλο το έργο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2026, προσφέροντας καθαρή ενέργεια, ενεργειακή ασφάλεια και μείωση εκπομπών CO₂.

Την έμπρακτη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις Σαντορίνης και Θηρασιάς ζητά ο Δήμος Θήρας

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ) σε μια πράξη στήριξης των αιτημάτων της Σαντορίνης, υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα και το απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς

Στοίχημα – Ligue 1: Νις εναντίον Ρεμς.. σκοράρουν και οι δύο

Νις - Ρεμς: Βρίσκουν στόχο… για τους στόχους τους

Ολλανδία – Σύρος: Αυτό είναι το “κρυμμένo πετράδι” της Ελλάδας για το 2025

Το «κρυμμένo πετράδι» της Ελλάδας για το 2025​​​​​​​​​​​ σύμφωνα με τους Ολλανδούς

Η Σαντορίνη πρωταγωνίστρια στα όνειρα των Αμερικανών για γαμήλιο ταξίδι το 2025

Η Σαντορίνη στέφεται ως ο κορυφαίος γαμήλιος προορισμός για Αμερικανούς ταξιδιώτες, με εξωτικούς και ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές να συμπληρώνουν τη λίστα.

Φολέγανδρος: Νέοι αθλητικοί χώροι και αναβαθμισμένες σχολικές μονάδες δίνουν «ανάσα» στο νησί

Με συνέπεια και έργα ουσίας, η Φολέγανδρος αποκτά σύγχρονες αθλητικές υποδομές – Ένα νησί κάνει βήματα μπροστά, εκεί όπου οι δυσκολίες δεν είναι άλλοθι αλλά κίνητρο.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου