Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΒιβλίοΠαλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων: Εμεινε "ζωντανό" χάρη στους συνανθρώπους μας

Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων: Εμεινε “ζωντανό” χάρη στους συνανθρώπους μας

|

«Δόξα τω Θεώ επιβιώσαμε». Ο Λεωνίδας Κουρσούμης με αυτή τη φράση συμπυκνώνει τέσσερα δύσκολα χρόνια, έναν διαρκή ανήφορο για να στηθεί και να αντέξει το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Δεν το λέει με ορμή, αλλά ούτε ξεψυχισμένα.

Η εκφορά του λόγου γίνεται από έναν άνθρωπο που τρέχει το δικό του μαραθώνιο και ακόμα συνεχίζει. Ενός σεμνού αγωνιστή, αν θέλετε.

 

Η προσπάθεια ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια σε μία αχανή αποθήκη στην Πειραιώς 132. Δεν είχε ρεύμα – ούτε τότε, ούτε τώρα. Εκεί έχουν συγκεντρώσει περί τα 120.000 βιβλία, όλα δωρεές ανθρώπων που θέλησαν να στηρίξουν το εγχείρημα.

Τέσσερα χρόνια μετά, 17 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, ο Κουρσούμης μαζί με τους ανθρώπους που συνεργάζεται άνοιξαν για πρώτη φορά την πόρτα του νέου τους βιβλιοπωλείου, της μόνιμης στέγης με το όνομα «Ανέστιος» στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, αφού μετακόμισαν από την οδό Γραβιάς στο κέντρο της Αθήνας.

Ενας «ποταμός αγάπης» κράτησε ζωντανό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων-1

Την ιδέα ο Κουρσούμης την είχε κατά την περίοδο που έμεινε άστεγος – κοιμόταν επί δύο χρόνια σε παγκάκια, κατ’ επιλογή του εκτός κέντρου.

«Είχα πει μέσα μου, “αφού ήρθαν έτσι τα πράγματα, πρέπει να το περάσω”. Έκανα υπομονή. Κι από την άλλη είχα διαλέξει να παίζω θέατρο: δεν έδειξα σε κανέναν ότι ήμουν άστεγος». Είχε απογοητευτεί από δυο – τρεις κρούσεις που είχε κάνει σε γνωστούς του, δεν τον βοήθησε κανείς. Ζούσε στις σκιές, δεν το έβαζε κάτω ωστόσο.

Λίγο πριν κλείσει τα 69 του χρόνια, του προσφέρθηκε η διαμονή σε μια αποθήκη. Εκεί άρχισε να κάνει πράξη το πλάνο του.

«Στην αποθήκη στα Άνω Πατήσια πήρα την απόφαση, άλλαξε η κατεύθυνση. Όλα ξεκίνησαν με το που είχα βρει ένα κρεβάτι, ένα σεντόνι, ένα μαξιλάρι και μια κουβέρτα. Και μια δουλειά. Μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα αν έχεις από κάπου να πιαστείς, αν ξέρεις ότι θα βρεις το βράδυ μία στέγη, όχι τον ουρανό. Μετά ξέρεις ότι, όσο μπορείς να διορθώσεις τα πράγματα, θα το κάνεις».

 

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα», λέει απαντώντας στην ερώτηση για το εάν αυτή η περίοδος της ζωής του ήταν συναρπαστική. Κι αποκαλύπτει τι κρύβει στην ψυχή του:

«Ποτέ δεν ξεπερνάς -εγώ δεν το έχω κάνει- το γεγονός ότι βρέθηκες στο δρόμο. Σε παγκάκια κοιμόμουν, είχα έναν φόβο στην αρχή, μετά το ξεπέρασα. Έλεγα μέσα μου, τι πρέπει να γίνει και τι πρέπει να κάνω. Βρέθηκε ένα κρεβάτι, μια στέγη. Με μια βάση μπορείς να αλλάξεις το σκηνικό, να κάνεις τα πάντα. Όμως πρέπει να το δούμε πιο βαθιά – πρέπει να πάρεις απόφαση ότι θες να αλλάξεις. Αν δεν το πάρεις απόφαση, δεν αλλάζει τίποτα, θα μείνεις για πάντα στη συζήτηση».

Ενας «ποταμός αγάπης» κράτησε ζωντανό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων-2

Πώς ξανακερδίζεις τη ζωή στα 70; «Δεν ξέρω αν το έχω κάνει. Εγώ ήθελα να πάψει αυτή η κατάσταση. Με βοήθησαν τότε και δύο άλλοι άστεγοι, ο Αντώνης και ο Αλέξανδρος, που γνώρισα στον δρόμο, δύο 55άρηδες. Το παλεύανε, δεν το είχαν βάλει κάτω. Αυτή είναι η ζωή, αυτό μας δείχνει».

Τι έχει εισπράξει από τον κόσμο; «Το λέω συνέχεια, δεν θα αλλάξει αυτό – θεωρώ ότι οι απλοί άνθρωποι, οι άνθρωποι του μόχθου, αυτός που περνάει δίπλα μας στον δρόμο και δεν του μιλάμε, όλοι αυτοί είδαν διαισθητικά και πρακτικά τι προσπαθούμε να κάνουμε και αυτοί ήρθαν και μας φέρανε τα βιβλία. Αυτοί κυρίως μας έδωσαν το κουράγιο, όχι μόνο τα βιβλία. Η ουσία είναι η κίνηση. Έφερναν βιβλία έχοντας ακούσει ότι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το πράγμα. Αυτό εισέπραξα: έναν ποταμό αγάπης των απλών ανθρώπων. Ο άνθρωπος που έχει μια απλή δουλειά, στο δημόσιο, σε μία ιδιωτική εταιρεία, άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, αυτοί κυρίως ήρθαν».

 

Αποκαλύπτει δε και κάτι που εξ αρχής έκανε: «Στην αρχή, όταν μας έφερναν βιβλία, ζητούσαμε να μας δίνουν μια κάρτα με το όνομα τους, αυτό είναι κάτι πιο βαθύ για μένα», σημειώνει και αναφέρεται σε ένα τελετουργικό που τον ίδιο τον συγκινεί βαθιά. «Μαζεύτηκαν πολλά ονόματα, έχω άπειρα χαρτάκια και ονόματα, τα έχουμε σε δυο χαρτόκουτα».

Τι τον πλήγωσε πιο πολύ; «Όχι κάτι συγκεκριμένο. Ώρες ώρες με πιάνει μια απογοήτευση με τις κινήσεις ορισμένων ανθρώπων αλλά το ξεχνάω γρήγορα. Ούτε προσδοκίες είχα, ούτε φιλοδοξίες. Ήθελα να επιβιώσει αυτό που κάνουμε και όσοι εργαζόμαστε να έχουμε ένα μεροκάματο. Δεν περίμενα να γίνει τόσο γνωστή αυτή η προσπάθεια», τονίζει και σχολιάζει το ότι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας.

Ενας «ποταμός αγάπης» κράτησε ζωντανό το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων-3

Ενώ στεκόμαστε στην έξοδο, ο Λεωνίδας Κουρσούμης μνημονεύει τα παιδικά του χρόνια στη γειτονιά – μεγάλωσε μερικούς δρόμους πιο πάνω. Τότε σχηματίζεται ένα ελαφρύ χαμόγελο στο πρόσωπο του, όταν σκέφτεται τον εαυτό του ως παιδί. «Δόξα τω Θεώ, αντέξαμε», υπογραμμίζει ξανά, «περάσαμε μια δύσκολη περίοδο με την καραντίνα, αλλά και τώρα η χώρα περνάει μια δύσκολη περίοδο».

«Η ουσία από εδώ και μπρος είναι ν’ αντέχουμε οικονομικά. Δεν έχουμε επιδοτήσεις, ούτε τίποτα. Ό,τι βγάζουμε μόνοι μας», σημειώνει και επιμένει: «Σκοπός είναι να επιβιώσει το μαγαζί, μας δίνει ένα έσοδο να επιβιώσουμε τέσσερις άνθρωποι».

Νωρίτερα είχε αναφέρει ότι συνολικά είναι πέντε (τέσσερις πρώην άστεγοι κι ένας μακροπρόθεσμα άνεργος) κι έτσι το σχολιάζω. «Βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω, έχω μάθει να ζω λιτά, μένω σε ένα μικρό σπίτι, μπορώ να επιβιώσω. Τα παιδιά εδώ με ενδιαφέρουν».

Πριν αποχωρήσω, η τελευταία του πρόταση μα και συνάμα αγωνία είναι «να βρεθεί ένας χώρος-αποθήκη ώστε να μεταφερθούν εκεί τα 120.000 βιβλία που έχουμε ώστε να φτιαχτεί ένας κατάλογος».

  • Το βιβλιοπωλείο Ανέστιος βρίσκεται στην οδό Αστυδάμαντος 11, στο Παγκράτι και λειτουργεί καθημερινά από τις 11:00 έως τις 20:00, ενώ το Σάββατο από τις 11:00 έως τις 16:00.
  • Η αποθήκη στην Πειραιώς 132 λειτουργεί Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 10:00 έως τις 15:00 για να φέρνει ο κόσμος βιβλία και να αγοράζει το κάθε βιβλίο με τιμή 2 ευρώ. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα POS μπαίνουν παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

Απέτυχαν τα κίνητρα για e-συναλλαγές – Οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις – Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων.

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας για “Blue Star Naxos” και έκτακτη δρομολόγηση αύριο του “Διαγόρα”

Στις 7 το απόγευμα σήμερα το Blue Star Naxos θα αναχωρήσει από τον Πειραιά για Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Που θα ταξιδέψει αύριο ο "Διαγόρας"

NASA: Η μεγαλύτερη “μαύρη τρύπα” εντοπίστηκε και είναι …τεράστια

Η μαύρη τρύπα έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ηλιου

Project Ελληνικό: “Αντίο” από την Πειραιώς, τι θα κάνει η Eurobank

Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Φοβούνται οι εκπαιδευτικοί την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς - Παρότι οι περισσότεροι παραδέχονται πως δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το τεχνολογικό μέλλον

Μ. Βρετανία: Το Μάνστεστερ χρεώνει τους επισκέπτες (!!!)

Το Μάντσεστερ γίνεται η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που χρεώνει τους τουρίστες για να το επισκεφθούν - ξεκινάει από την 1η Απριλίου

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρεθήκαμε στο Final 4 Εφήβων

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια για τη μη συμμετοχή του στο Final-4 Εφήβων που έγινε στη Μύκονο την περασμένη εβδομάδα

Ξεκίνησαν εργασίες για την βελτίωση του τουριστικού καταφυγίου στη πόλη της Νάξου

Από σήμερα (31/03) ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση μέσων αγκυροβολίας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι της Νάξου - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες τα δρομολόγια που θα συνδέουν τη Κρήτη με τις Κυκλάδες

Οκτώ δρομολόγια θα έχουμε σε καθμερινή βάση που θα συνδέουν τις Κυκλάδες με την Κρήτη - Ποια θα προσεγγίσουν Νάξο και Πάρο

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Νάξος – Smart Island: Ξεκινούν οι καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια και πλοία

Ο χάρτης των μικρομεταφορών αλλάζει στην Ελλάδα-Καινοτόμες υπηρεσίες σε λιμάνια, πλοία και νησιά, με drones - Αρχή από Νάξο

Έκτακτο -Blue Star Naxos: Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά θα μείνει σήμερα το Blue Star Naxos

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Εκτακτο: To “Blue Star Naxos” το πρωί της Τετάρτης σε δρομολόγιο Πειραιάς – Πάρος

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση το σημερινό απαγορευτικό - Πως θα κινηθούν τα πλοία αύριο Τετάρτη