Kυκλοφόρησε το διπλό τεύχος (Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021) του τριμηνιαίου περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ – Ποιο είναι το περιεχόμενό του
Μία ακόμη έκδοση κρατάμε στα χέρια μας από τα “Ναξιακά Γράμματα”... Μία περιοδική έκδοση (σ.σ. ανά τρεις μήνες) που σκοπό έχει να κρατήσει ζωντανή όχι μόνο τη παράδοση αλλά τη Παιδεία και τον Πολιτισμό της Νάξου.. Το είχαμε δει στο προηγούμενη τεύχος με αναφορά στην καθημερινότητα, ή την προδημοσίιευση του βιβλίου του Ιωάννη Προμπονά, ενώ και στο πρώτο τεύχος του 2021 είχαμε εκτενέστατο αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση και στο χεράκι που έβαλε η Νάξος σ’ αυτήν..
Και τώρα; Αναφορές μέσα από ένα “πολύκαρπο” τεύχος σε πρόσωπα που σίγουρα αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής από την τοπική κοινωνία, Οπως ο Βασίλης Σφυρόερας, τον αναπτυσσόμενο γλωσσικό διάλογο μεταξύ του Στέφ. Δ. Ήμελλου και του Ι. Κ. Προμπονά και νέα στοιχεία του καθ’ όλον το έτος αφιερώματος για την Επανάσταση του 1821 ενώ το τεύχος κλείνει με αναφορά στον προσφάτως θανόντα μητροπολίτη Προτέριο Παυλόπουλο.
Αναλυτικά, το δελτίο ενημέρωσης γύρω από την τελευταία έκδοση του περιοδικού “Ναξιακά Γράμματα”
“Μόλις κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος40 – 41 (Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2021) του τριμηνιαίου περιοδικούΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, με αξιοπρόσεκτηκαι πρωτότυπη, όπως πάντα,επιστημονική, ερευνητική και λογοτεχνική ύλη.
Στο νέο τεύχος θα συναντήσετε το άρθρο του Νίκου Δ. Δέτση για τον ξεχασμένο από τους αρμόδιους φορείς, αείμνηστο καθηγητή Βασίλη Βλ. Σφυρόερα, εκατό χρόνια από τη γέννησή του. Επίσης, θα διαβάσετε τη μελέτη του Εμμ. Ν. Φραγκίσκου, για τη σχέση ηθικοποιμαντικών έργων του Νικόδημου του Αγιορείτη με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού, τον αναπτυσσόμενο γλωσσικό διάλογο μεταξύ του Στέφ. Δ. Ήμελλου καιτου Ι. Κ. Προμπονά και νέα στοιχεία του καθ’ όλον το έτος αφιερώματος για την Επανάσταση του 1821 και τα παρεπόμενά της στα άρθρα του Βασίλη Φραγκουλόπουλου και του Λάζαρου Ν. Θεόφιλου (για τις αιτήσεις ανταμοιβών και τα Αριστεία σε Ναξίους) και της Μαρίας Γρατσία – Προμπονά για το θεσμό της Αρμοστείας στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Στα έτη μετά την Επανάσταση του 1821 αναφέρεται και ο Ιω. Αγγ. Ησαΐας, που συνεχίζει τη δημοσίευση της αρχειακής έρευνάς του για την παιδεία στη Νάξο κατά την οθωνική περίοδο.
Ακολουθεί το πρώτο μέρος της εργασίαςτεσσάρων καθηγητών από τρία πανεπιστήμια της χώρας για τον τουρισμό και την παραγωγική δραστηριότητα της σύγχρονης Νάξου.Επίσης, το παρόν τεύχος πλαισιώνουν οι μόνιμες στήλεςτου σχολιασμού της φωτογραφίας του εξωφύλλου (η Τασία Δεουδέ προσεγγίζει από διάφορες όψεις τον πάλλευκοναξιακό κρίνο της θάλασσας) και του τριμηνιαίου φωτογραφικού στιγμιότυπου του Ευάγγελου Ι. Μανωλά, με το ανάλογο ερμηνευτικό σχόλιο.
Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη φιλοξενούνται κείμενα και ποιήματα των Δημήτρη Νανούρη, Δημήτρη Ι. Μουστάκα, Κυριακής Γιακουμή, Ειρήνης Κύλη – Μανιού, Μιχάλη Δ. Δέτση (του Δασκάλου), Ευάγγελου Ι. Μανωλά, Μαρίας Ν. Σαχά – Γιαννοπούλου, Στέφανου Ψαρρά και Ιωάννη Στυλ. Βερώνη.
Το Ναξ-Αρχείον αναδημοσιεύει μια φιλωτίτικη παράδοση του αείμνηστου καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης Εμμ. Ιακ. Ψαρράγια την «ανταρσία του Φιλωτιού στο 1821», η στήλη Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς επισκοπεί τη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή, ενώ βιβλιοκριτικές σε πρόσφατες εκδόσεις δημοσιεύουν οι Ν. Λεβογιάννης και Αντώνης Τζιώτης.
Τέλος ο Χρήστος Π. Μπαλόγλουγράφει για τον προσφάτως θανόντα μητροπολίτη Προτέριο Παυλόπουλο.
Οι ενδιαφερόμενοιμπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ από τον Εκδότη του Ιωάννη Σ.Βερώνη (φορητό τηλέφωνο: 6944290450) και από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ή αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@veronis.net, όπου μπορούν να δηλώσουν και την εγγραφή τους ως συνδρομητές.
Συνημμένα (σε μορφή pdf)
– το εξώφυλλο και το εσώφυλλο των Ναξιακών Γραμμάτων.
– ο πίνακας των περιεχομένων.