Οταν το 1881 τοποθετήθηκε ο πρώτος τηλεφωνικός θάλαμος στο Βερολίνο, όλοι μίλησαν για ένα τεχνολογικό θαύμα..
Από τότε πέρασαν χρόνια… Επικράτησαν αρχικά οι θάλαμοι τις δεκαετίες του 70 και του 80 ενώ από το 90 εμφανίζονται όλοι και περισσότεροι τηλεφωνικοί θάλαμοι (μικρότερου μεγέθους) με καρτοτηλέφωνα, όχι μόνο σε κεντρικούς σταθμούς και κόμβους των πόλεων αλλά ακόμη και σε αμιγώς οικιστικές περιοχές έως και μέσα στο δάσος.
Η προτροπή που κυριαρχούσε στους θαλάμους ήταν: «Να είσαι σύντομος!», για την αποφυγή μεγάλης αναμονής. Παρ’ όλα αυτά ακόμη και τόπος για ανταλλαγή μηνυμάτων υπήρξε…
Ο ερχομός της κινητής τηλεφωνίας άλλαξε όλα τα δεδομένα. Και οι τηλεφωνικοί θάλαμοι χρόνο με το χρόνο εγκαταλήφθησαν στο έλεος των .. καιρικών συνθηκών αλλά και των ανθρώπων. Κόπηκε απλά η δυνατότητα επικοινωνίας, όμως οι συσκευές παρέμειναν στη θέση τους. Λες και δεν κόστισε η αγορά τους.
Σήμερα; Με την κινητή τηλεφωνία να έχει κυριαρχήσει, οι περισσότεροι τέτοιοι θάλαμοι είναι μουσειακού χαρακτήρα αν και οι βανδαλισμοί έχουν κυρίαρχο χαρακτήρα.
Ο ΟΤΕ αδιαφορεί. Και γιατί όχι; Μήπως εκείνος πληρώνει; Τα μέλη του; Οι μέτοχοί του; Ας είναι καλά ο Ελληνικός λαός που έχει χρυσοπληρώσει αυτούς που αποφασίζουν στις καρέκλες της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αφορμή για το δημοσίευμα, τι άλλο από ανάρτηση κατοίκου του Λυώνα, του κου Γιάννη Γερασιμίδη, που όπως αναφέρει βρέθηκε ο τρόπος για να δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη.
Οπως βλέπετε και στη φωτογραφία με λεζάντα: “Τελικά ο ΟΤΕ μας βοήθησε χωρίς μηνιάτικο ! Η δανειστική βιβλιοθήκη στο Λυώνα σας περιμένει… Όπως και τα βιβλία που θα δωρίσετε!”
Και υπάρχει η δεύτερη σκέψη “Είναι μια καλή ιδέα, αν μάλιστα καθαριστούν αυτοί οι θάλαμοι τηλεφώνου, που ο πρώην ΟΤΕ έχει αφήσει στην τύχη τους, και μπορεί να γίνουν μικρές βιβλιοθήκες, που θα λειτουργούν στη βάση , παίρνεις ένα βιβλίο και στη θέση του αφήνεις ένα άλλο”
Στη Νάξο υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι .. θάλαμοι. Ακόμη και μέσα στο κέντρο της πόλης. Γιατί να μην αξιοποιηθούν;
Ααα και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ οι συγκεκριμένοι θάλαμοι από τις τηλεφωνικές εταιρείες πρέπει έως το 2025 να “εξαφανιστούν”. Στην Ελλάδα θα γίνει κάτι αντίστοιχο από τον ΟΤΕ ή Cosmote; Η όποιον άλλο έχει την ευθύνη;