Το έβδομο βιβλίο που έρχεται από την Ιερά Μονή Φσνερωμένης Νάξου.. Τίτλος “Κελτικό Λειμωνάριο”
Εντονη η δραστηριότητα από τα μέλη της Ιερά Μονής Φανερωμένης Νάξου... Και διά χειρός Αρχιμ. Χρυσοστόμου – Καθηγουμένου της Ι. Μονής Φανερωμένης – έχουμε στα χέρια μας το έβδομο βιβλίο και με τίτλο “Κελτικό Λειμωνάριο”.
“Τί γίνεται όταν φθάνεις σε κάποιον μακρινὸ προορισμὸ και έχεις την αίσθηση ότι βρέθηκες στον κήπο σου; Συνειδητοποιείς ότι ο κήπος σου είναι μεγαλύτερος απὸ όσο νόμιζες, ότι χωράει βουνὰ και άλλες θάλασσες, και κυρίως ότι έχεις συγγενείς άγνωστους.”
Στη μακρινή κοινωνία της αρχαίας κελτικής Δύσης μας μεταφέρει η νέα έκδοση της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Νάξου. Περιέχει στιγμιότυπα, διηγήσεις, αποφθέγματα, κανόνες και λόγους πατέρων και μητέρων της ερήμου, άγνωστα μέχρι τώρα στο ελληνικό κοινό, ερανισμένα από αρχαίες πηγές της Ιρλανδίας και Βρετανίας,
Στα χαριτωμένα αυτά κείμενα, που διανθίζονται με φωτογραφίες των αρχαίων μοναστικών τόπων, συνοψίζεται η ρωμαλέα εμπειρία και πρόταση της ερήμου, ανατέμνεται η ανθρώπινη ψυχή και απεικονίζεται με ζωντάνια η πνευματική ζωή. Η αποταγή, οι αρετές, η αγάπη, η μετάνοια και η μυστική ζωή αποτελούν τη θεματική δομή του βιβλίου. Των κειμένων προηγείται εκτενής εισαγωγή με τα χαρακτηριστικά του κελτικού Χριστιανισμού και τη συγγένειά του με την ελληνική φιλοκαλική παράδοση. Ο αυθορμητισμός, το μέτρο, το ασυμβίβαστο, η προσωπική κοινωνία με τον Θεό, ο λογισμὸς και τ’ όνειρο, φανερώνουν την ίδια εσωτερικότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική Ανατολή, ακόμη κι αν οι αποχρώσεις διαφέρουν, όπως δυὸ ερμηνείες του ίδιου μουσικού έργου.
Σελίδες 72, τιμή 7 euro
# Το Λειμωνάριον εντάσσεται στο είδος της μοναστικής λογοτεχνίας, είδος γνωστό και ως “ψυχωφελείς διηγήσεις”, που γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη στη διάρκεια της πρώτης βυζαντινής περιόδου, δηλαδή αποτελεί κομμάτι μιας ευρείας γραπτής παράδοσης, που περιλαμβάνει παρόμοια κείμενα, με διδαχές και βίους αγίων πατέρων. Πρώτη αναφορά από τον Ιωάννη Μόσχο στις αρχές του 7ου αιώνα μ.χ. και στη συνέχεια άνοιξε το δρόμο για τους μεταγενέστερους σε Ανατολή και Δύση