Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος - Φιλώτι: Παρουσίαση του βιβλίου “Οδοιπορικό στη Νάξο / Πολιτιστικός Περιηγητικός...

Νάξος – Φιλώτι: Παρουσίαση του βιβλίου “Οδοιπορικό στη Νάξο / Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός”

|

Τόπος: Νάξος – Φιλώτι (Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου)

Χρόνος: Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 19:30)

Δράση: Παρουσίαση βιβλίου “Οδοιπορικό στη Νάξο, Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός” του Τάσου Αναστασίου

Διοργάνωση: Πολιτιστική Εταιρεία “Αρχιπέλαγος”

Νάξος – Απείρανθος: Παρουσιάζεται το βιβλίο “Οδοιπορικό στη Νάξο, Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός”

Τι θα δούμε; 

Μετά την Απείρανθο, το Φιλώτι…  Την προσεχή Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (σ.σ. στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών) θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Δ. Αναστασίου “Οδοιπορικό στη Νάξο / Πολιτιστικός Περιηγητικός Οδηγός”… Αποτελεί έναν πολιτιστικό, περιηγητικό οδηγό για το νησί της Νάξου πλούσιο σε παραθέματα με ιστορικά, στοιχεία της υλικής και άϋλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δημιουργίας, γαστρονομία, επεξηγηματικούς χάρτες, σχεδιαγράμματα, ειδικά αφιερώματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον μαγικό τόπο που έχουμε την τύχη, πολλοί από εμάς, να ζούμε και να θαυμάζουμε.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν: Αντώνης Τζιώτης (Φιλόλογος-Συγγραφέας), Βασίλης Θεωνάς (Περιβαλλοντολόγος) και Ειρήνη Προμπονά (Δημοσιογράφος)

Η αφίσα της εκδήλωσης 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

“Η έκδοση αυτή επιχειρεί μία ολιστική παρουσίαση της Νάξου, τόσο ως αυθύπαρκτη νησιωτική οντότητα όσο και ως αναπόσπαστο μέλος του κυκλαδικού συμπλέγματος και του Αιγαίου γενικότερα, με έμφαση στον κομβικό ρόλο του νησιού στο διάβα των αιώνων.

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο στο ευρύ αναγνωστικό και περιηγητικό κοινό, όσο και σε κατηγορίες αναγνωστών με ειδικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις. Η παρουσίαση είναι πολυδιάστατη. Αρχικά σκιαγραφείται το φυσικό τοπίο του νησιού και επιχειρείται η ανάκληση στην ιστορική μνήμη της μυθικής του καταγωγής. Στη συνέχεια το έργο υπεισέρχεται μεθοδικά και τεκμηριωμένα στην περιγραφή και ροή των πραγματικών γεγονότων που χάραξαν την πορεία του τόπου στο χώρο και στο χρόνο.

Στα επόμενα μέρη του βιβλίου, αποτυπώνεται η εικόνα κεντρικών Ναξιακών τόπων, μέσα από μία ιδιαίτερη οπτική περιήγησης. Η στόχευση στον απαιτητικό, ευαίσθητο περιηγητή είναι εμφανής και στη συνέχεια της γραφής, όπου παρουσιάζεται – συνοπτικά αλλά περιεκτικά – το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού και αναλυτικά το πεζοπορικό Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, με εμμονή στην όσο πιο κατατοπιστική απόδοση των σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Οι ενότητες που ακολουθούν, περιλαμβάνουν εκτενή περιγραφή των ξεχωριστής σημασίας παραγωγικών πόρων και προϊόντων του τόπου και στη συνέχεια παρουσίαση χαρακτηριστικών όψεων της άυλης πολιτιστικής δημιουργίας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε η νεότερη Νάξος, η απήχηση των οποίων ξεπέρασε τα όρια του νησιού και της ελληνικής επικράτειας: τον Μανώλη Γλέζο και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Με δύο αυτοτελείς μονογραφίες του συγγραφέα, επιχειρείται με έμφαση η αποτύπωση του ιδιαίτερου ρόλου του νησιού και της ευρύτερης περιοχής του στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Δεν απουσιάζουν από την έκδοση, αναφορές στην τοπική γαστρονομία και στις ποικίλες εορταστικές δραστηριότητες, ενώ παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με τους επισκέψιμους χώρους και τα μνημεία σε ολόκληρη τη Νάξο.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με έναν αισιόδοξο και ενθουσιαστικό λόγο για το νησί, που όμως παράλληλα συνοδεύεται από εκτενή διατύπωση των ανησυχιών, της αγωνίας και εκκλήσεων του γράφοντα σχετικά με το μέλλον και το ρόλο της Νάξου, σε μια εποχή ριζικών ανακατατάξεων και ανατροπών στην παγκόσμια φυσική ισορροπία και στις προαιώνιες αξίες που εξέθρεψαν τις όπου γης τοπικές ανθρώπινες κοινότητες.

Τα κείμενα συνοδεύονται από 450 και πλέον παλαιές και νέες φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα και εικαστικές δημιουργίες, απαραίτητοι “συνοδοιπόροι” του αναγνώστη-περιηγητή σε αυτό το “Οδοιπορικό”.

Η έκδοση αποτελείται από δύο αυτοτελείς τόμους των 408 σελίδων – σε ελληνική και αγγλική γλώσσα αντίστοιχα”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανθηραϊκός: Στηρίζει έμπρακτα την Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης — το λογότυπο στη φανέλα όλη τη σεζόν

Ο σύλλογος της Σαντορίνης αναδεικνύει το κοινωνικό του πρόσωπο, προβάλλοντας σε όλες τις επίσημες εμφανίσεις το έργο της Τράπεζας Αίματος Σαντορίνης.

Όγκοι του Θύμου Αδένα: Σπάνιοι αλλά Αντιμετωπίσιμοι με Σύγχρονη Θωρακοχειρουργική

Θύμωμα και θυμικό καρκίνωμα στο πρόσθιο μεσοθωράκιο: ποιοι κινδυνεύουν, ποια συμπτώματα να προσέξετε, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές.

Το δικό μου Καστράκι: εκεί όπου η μνήμη γίνεται θάλασσα

Ενα προσωπικό οδοιπορικό στο Καστράκι∙ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, τα καλοκαίρια, οι άνθρωποι και οι δεσμοί που ριζώνουν.

Check Up στο Naxos Medical: άμεσες εξετάσεις με αξιόπιστα αποτελέσματα (ΕΟΠΥΥ)

Ο Στρατιωτικός Ιατρός Βιοπαθολόγος Ευαγγελόπουλος Πολυζώης σε καθημερινή βάση στο Πολυιατρείο, με σύγχρονο εξοπλισμό για γρήγορα αποτελέσματα και τεκμηριωμένο πόρισμα.

Blue Star Naxos: Νυχτερινή αναχώρηση από Πειραιά και χωρίς προσέγγιση στην Αστυπάλαια

Λόγω της σημερινής 24ωρης απεργίας ναυτεργατικών σωματείων, το πλοίο αναχωρεί 23:30 από Πειραιά (αντί 17:30) και ακολουθεί τροποποιημένο δρομολόγιο στις Κυκλάδες· δεν θα προσεγγίσει Αστυπάλαια.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Μήλος: Συναγερμός στο Κλέφτικο, τουριστικό σκάφος με 6 Αμερικανούς εμφάνισε βλάβη

Η Λιμενική Αρχή Μήλου τέθηκε σε επιφυλακή μετά από ηλεκτρολογική βλάβη κατά την άπαρση άγκυρας. Το σκάφος κατέπλευσε αυτοδύναμα στον Αδάμαντα· όλοι καλά στην υγεία τους.

Ρεκόρ αφίξεων: Πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες στα αεροδρόμια των Κυκλάδων το καλοκαίρι του 2025

Σαντορίνη και Μύκονος στην κορυφή, με την Πάρο και τη Νάξο να ακολουθούν – Η αντιστοιχία αφίξεων και επιχειρήσεων δείχνει το «βάρος» του κάθε νησιού.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Περιμετρικά Αγγιδίων αύριο (26/09) πρωινή διακοπή ρεύματος

Αγγίδια (είσοδος) έως οδό Φιλίας & Άγ. Πολύκαρπο Χώρας – εργασίες ΔΕΔΔΗΕ, προσοχή στην επανατροφοδότηση

Νάξος – Σαγκρί: Επενδυτικό οικόπεδο 10 στρ. με πανοραμική θέα στο Αιγαίο

Κορυφή «Πλατιά Ράχη», τοπωνύμιο «Αγριλιές» — ισόπεδη έκταση, απεριόριστη θέα σε Πάρο & ηλιοβασίλεμα • Ιδανικό για τουριστική ανάπτυξη

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Απαγορευτικό απόπλου: Ποια πλοία και σε ποια λιμάνια είναι “δεμένα”

Δυσμενείς άνεμοι στο Αιγαίο φέρνουν ακυρώσεις και αλλαγές. Δείτε αναλυτικά ποιες γραμμές δεν εκτελούνται σήμερα Παρασκευή 19/09/2025 και τι ισχύει ανά εταιρεία.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Νάξος: Θραύση κάβου σε φορτηγό οχηματαγωγό κατά τον κατάπλου — χωρίς τραυματισμούς

Παρασκευή 19/09/2025, μεσημβρινές ώρες: έσπασε ο δεξιός πρυμναίος κάβος στην 3η προσπάθεια πρόσδεσης στο λιμάνι της Νάξου· το πλοίο συνέχισε για Ίο.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.