Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝάξος - Απείρανθος: Ποίηση σε βιβλιοπωλείο με κοτσάκια και ρακί

Νάξος – Απείρανθος: Ποίηση σε βιβλιοπωλείο με κοτσάκια και ρακί

|

“… Χαρά μας και τιμή μας και όπως πάμε το έχουμε στο τσεπάκι το πανκυκλαδικό συμπόσιο ποίησης (πλάκα κάνω, αυτά τα “μεταξύ μας” είναι τα πιο γλυκά και ωραία).

Ωστόσο σ’ αυτό εδώ το σημείο αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινήσω ότι οι “ηθικοί αυτουργοί” γι’ αυτές τις βραδιές περιΠοίησης είναι ο Δημήτρης Νανούρης (Μετέωρος) και ο Φλώριος Κρητικός (Σωζομαριάς).

Αυτοί έβαλαν τον σπόρο και εμείς απλώς τον χώρο και την όρεξη! Ακολουθεί όλο το υπόλοιπο χωριό που στηρίζει και αγκαλιάζει!…”

Με το σχόλιο αυτό, η διεύθυνση του νέου βιβλιοπωλείου στην Απείρανθο (“Ο Καπετάνιος”) υποδέχτηκε δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή” σχετικά με τη λειτουργία του και το κάτι διαφορετικό που προσφέρει στο πανέμορφο χωριό της ορεινής Νάξου.. Τίτλος του άρθρου “Ενα ποιητικό open mic στην Απείρανθο” κι όπως διαβάζουμε

“Εχει πανηγύρι απόψε στην Απείρανθο;», ρωτάει μια παρέα νέων μια μαυροντυμένη γυναίκα που κάθεται στην Πλάτσα, όπως λέγεται στην ντοπιολαλιά η πλατεία του χωριού. «Ναι, είναι τα εννιάμερα της Παναγίας, αλλά το πανηγύρι δεν είναι στ’ Απεράθου. Εδώ σήμερα έχουμε βραδιά ποίησης», τους απαντάει εκείνη.

Δυο βήματα από την Πλάτσα βρίσκεται το μικρό και ενημερωμένο βιβλιοπωλείο «Ο Καπετάνιος» που διοργανώνει τις βραδιές «ΠεριΠοίησης», προσφέροντας, όπως γράφει η αφίσα, ρακή και ποίηση. Αυτό το καλοκαίρι συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας.

«Από τη στιγμή που το αποφασίσαμε, μέσα σε 15 ημέρες στήθηκε το φυσικό βιβλιοπωλείο και τον Ιούνιο του 2023 ανοίξαμε», λέει με πλατύ χαμόγελο η 40χρονη Λένα Βλασταρά. Πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα για να ζήσει στην Απείρανθο, συνεχίζοντας εξ αποστάσεως την εργασία της στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο captainbook.gr που ίδρυσε το 2009 μαζί με τον συνεργάτη της Στάθη Σουφλέρη.

Λίγο μετά την εγκατάστασή της στο ορεινό χωριό της Νάξου, έπεσε η ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού καταστήματος. Ετσι προέκυψε «Ο Καπετάνιος», που λειτουργεί και τον χειμώνα για τους περίπου 400 μόνιμους κατοίκους.

Ενα ποιητικό open mic στην Απείρανθο-1
Στα ράφια του «Καπετάνιου» θα βρει κανείς Ελληνες λογοτέχνες και ποιητές στα ελληνικά και μεταφρασμένους, αλλά και βιβλία συγγραφέων από τη Νάξο. [Λένα Βλασταρά]

 

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της 10ης βραδιάς ποίησης, το σοκάκι έξω από τον «Καπετάνιο» έχει γεμίσει Απεραθίτες κάθε ηλικίας που κρατούν ποιητικές συλλογές αλλά και σημειωματάρια με δικά τους ποιήματα.

Ακούγονται απαλή τζαζ κι ένα ζωηρό σούσουρο μεταξύ των ντόπιων που μεταδίδουν μια αίσθηση ανυπομονησίας για το εβδομαδιαίο τους συναπάντημα. Η Λένα Βλασταρά βγάζει τα κεράσματα κι ο Δημήτρης Καπαμάς, που εργάζεται στο βιβλιοπωλείο, καλωσορίζει ντόπιους και επισκέπτες.

«Πρόκειται για ένα ποιητικό open mic. Οποιος θέλει, παίρνει λίγο θάρρος κι απαγγέλλει δυνατά, να ακουστεί έως τη Φυροΐστρα. Συνήθως μεσολαβεί μια αμήχανη σιωπή μέχρι τον επόμενο. Ας μείνουμε στη σιωπή και μόνο όποιος το νιώσει ας σηκωθεί», λέει στους συγκεντρωμένους.

Ενα ποιητικό open mic στην Απείρανθο-2
Ο Στάθης Σουφλέρης, συνιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου, με την αγγλική έκδοση του «Ζορμπά» στα χέρια του. [Λένα Βλασταρά]

 

Σε διάλεκτο

Η βραδιά ανοίγει με το ποίημα «Θα ‘ρθει καιρός» της Κατερίνας Γώγου, που επέλεξε ένας Απεραθίτης. Ολοι ακούν με προσοχή και στο τέλος κάθε απαγγελίας χειροκροτούν. Ακολουθεί μια ευρεία γκάμα επιλογών, που περιλαμβάνει Μάτση Χατζηλαζάρου, Οδυσσέα Ελύτη, Θανάση Τριαρίδη, Γιάννη Ρίτσο, Τίτο Πατρίκιο, Γιάννη Βαρβέρη, αλλά και Μπομπ Ντίλαν από ένα εικοσάχρονο αγόρι που έπαιξε το «Blowing in the wind» με την κιθάρα του.

Οι πιο ιδιαίτερες στιγμές είναι αυτές που οι ντόπιοι απαγγέλλουν δικά τους ποιήματα, γραμμένα συχνά στην απεραθίτικη διάλεκτο. Μια γυναίκα έχει γράψει για την εξόρυξη της σμύριδας στη Νάξο, ένας ηλικιωμένος απαγγέλλει τη «Μισή βάρκα» που έγραψε με αφορμή τον νόμο για την υπεραλίευση. Ο νεαρός Μανώλης Νανούρης διαβάζει ένα ποίημα από δική του συλλογή που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε διοργανώσει σεμινάριο slam ποίησης στο χωριό.

«Με το που ανοίξαμε το βιβλιοπωλείο, κάποιοι Απεραθίτες πρότειναν να διοργανώσουμε ποιητικές βραδιές», λέει η Λένα Βλασταρά. Ο μουσικός Δημήτρης Μαργαρίτης ήταν ένας από εκείνους που την ενθάρρυναν. «Η γιαγιά μου, που δεν είχε τελειώσει το σχολείο, μάζευε κόσμο στο σπίτι της τη δεκαετία του ’30 και απήγγελλαν ποίηση», λέει ο ίδιος, προτού σηκωθεί για να απαγγείλει Διονύσιο Σολωμό. «Πέρυσι τον Οκτώβριο κάναμε μια απολαυστική βραδιά μόνο με ντόπιους, με εκλογικά “κοτσάκια” με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ενα ποιητικό open mic στην Απείρανθο-3
Βραδιά «ΠεριΠοίησης» στο σοκάκι με τη συμμετοχή κυρίως Απεραθιτών, αλλά και επισκεπτών του νησιού. [Λένα Βλασταρά]

 

Η Απείρανθος φημίζεται για τα «κοτσάκια» της, τα δεκαπεντασύλλαβα ή οκτασύλλαβα δίστιχα με ομοιοκαταληξία που τραγουδούσαν από παλιά οι ντόπιοι ή χρησιμοποιούσαν στον καθημερινό τους λόγο. «Στ’ Απεράθου όπου […] καθετί σπουδαίο εκφραζόταν σε έμμετρη μορφή, η ποίηση ήταν ο καλύτερος τρόπος διαφύλαξης πληροφοριών για τους μεταγενέστερους. Η γλώσσα των ποιητών ήταν το πιο αποτελεσματικό μέσο έκφρασης, με λειτουργία πολύ ευρύτερη και ζωτικότερη από την ικανοποίηση λογοτεχνικών φιλοδοξιών», διαβάζουμε στη μελέτη «Απεράθου 1900-1950, η ποιητική γλώσσα ως αγωγή πολιτισμού» του Γιαννούλη Γ. Γιαννούλη, που βρήκαμε στο ράφι του «Καπετάνιου» με τους Ναξιώτες συγγραφείς. «Προσπαθώ να εμπλουτίζω όσο μπορώ τη συλλογή μας με ντόπιους συγγραφείς», λέει η κ. Βλασταρά, που αναφέρει στους σημαντικούς ποιητές της Απειράνθου τον Μανώλη Γλέζο, τη Διαλεχτή Ζευγόλη – Γλέζου και τον Νίκο Σφυρόερα. «Εχουμε συνηθίσει να λέμε ότι η ποίηση δεν πουλάει, όμως εμείς παρατηρούμε το αντίθετο. Ιδίως οι ξένοι επισκέπτες αγοράζουν πολύ ελληνική ποίηση μεταφρασμένη», συμπληρώνει.

Σε αυτόν τον ένα χρόνο των ποιητικών βραδιών, η ίδια ξεχωρίζει τη στιγμή που μια Ναξιώτισσα, που δεν είχε τελειώσει το σχολείο, της είπε πως πρώτη φορά στη ζωή της άκουσε Καβάφη κατά τη διάρκεια της «ΠεριΠοίησης» και έβαλε τα κλάματα.

Για πολλούς ηλικιωμένους αυτό το βράδυ Παρασκευής είναι η διέξοδός τους, καθώς «οι παλιοί Απεραθίτες έχουν τη νοοτροπία της κλειστής κοινωνίας του ορεινού χωριού, όπου αν έχουν θάνατο στην οικογένεια δεν ξανακυκλοφορούν.

Ερχονται όμως στην ΠεριΠοίηση». Ανάμεσά τους βλέπουμε και τη μαυροντυμένη γυναίκα από την Πλάτσα να σχολιάζει στους συγχωριανούς της. «Θα έπρεπε να το βγάλουν “το χωριό της ποίησης”». Ολοι γύρω της συμφωνούν.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις