Στην πλούσια, ποικίλη και πολύτιμη για την έρευνα και την επιστήμη έκδοση (170 δημοσιευμένα άρθρα από 211 εισηγητές), αναψηλαφείται και ξαναγράφεται εν πολλοίς η ναξιακή πολύπτυχη, διαχρονική παρουσία, αποτελώντας οδοδείκτη και βιβλιογραφικό αποθετήριο για τον ερευνητή του μέλλοντος
“…. Μετά την παρέλευση 26 ετών από την έναρξη αυτών των Συνεδρίων, το ΣΤ’ Συνέδριο μετεξελίχθrικε εν τοις πράγμασι σε διεθνές και βελτιώθrικε κατά την ποιότητα και τον πλούτο της θεματολογίας του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου του Δαμαριώνα Νάξου (30 Αυγούστου-2 Σεπτεμβρίου 2018), ήταν ο μεγάλος αριθμός των ανακοινώσεων, που αντιστοιχούσε στην αθρόα ανταπόκριση και συμμετοχή επιστnμόνων και ερευνητών των ποικίλων πτυχών της ναξιακής διαχρονίας. Αποτελεί πολλαπλώς το απαύγασμα, την κορύφωση των προηγούμενων, ιδίως ως προς το εύρος των πρωτότυπων θεμάτων που ανατέμνουν διαιωνίως τον ναξιακό βίο και πολιτισμό, από την προϊστορία (πρόσφατες έρευνες παρεκτείνουν τον προϊστορικό χρόνο της Νάξου) και την αυγή της ιστορίας, μέχρι τις μέρες μας.
Εισήγαγε πολλές καινοτομίες και στάθrικε τουλάχιστον ισάξια με ανάλογα συνέδρια με μακράν παράδοση και δαψιλέστερο ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό. Ιδιαίτερα μας χαροποίησε n συμμετοχή πλειάδας διακεκριμένων μελετητών και αξιόλογων νέων ερευνητών από διάφορες επιστημονικές καταγωγές και περιοχές του επιστητού (ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνες, επιστήμες κοινωνικές, φυσικές, της ζωής, γεωπονικές, της πληροφορίας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας).
Η Νάξος υποδέχθnκε και φιλοξένnσε, όπως αρμόζει στα ήθη και τις παραδόσεις της, το πολυπλnθές και άξιο αυτό πνευματικό δυναμικό που προσφέρει στο ακαδημαϊκό, επιστημονικό και ερευνητικό γίγνεσθαι, ασχολείται με τη Νάξο από την οπτική πολλών γνωστικών αντικειμένων και οδοιπορεί ερευνητικά σε συνήθως δυσβάδιστα και δυσζήτnτα πεδία. Η επιστnμονικrί συμβολή προσωπικοτήτων υψηλού κύρους και αξιωμάτων, πνευματικών συνδαιτημόνων σε αυτήν τη Ναξιακή πολιτισμική ευωχία, που αποτελεί το κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός ανά πενταετία στο νησί μας, μας τιμά ιδιαιτέρως.
Εξάλλου, n Νάξος έχει ικανό ορόσημο επιστημονικό έδαφος. Τα πρακτικά του Συνεδρίου, που δημοσιεύουμε σήμερα, προστίθενται στην παρακαταθήίκn, στο αποθετrίριο πέντε δύσλοφων τόμων των προηγούμενων Συνεδρίων. Θα αποτελέσουν, πιστεύουμε, πηγή αναφοράς και έμπνευσης, ενσίρωσn νέας, πολύτιμης και καινοτόμου γνώσης για την ιστορική στρωματογραφία του Ναξιακού πολιτισμού, πρόσφορη για νέες έρευνες και αναγνώσεις και θα προκαλέσουν νέα ερωτήματα, επανεξέταση παλαιών θεμάτων, παραγωγή νέου επιστημονικού έργου, σε αρχαία και νέα ερευνητικά πεδία και ανανέωσn της ερευνητικής σκέψης, της μεθόδου και του επιστημονικού λόγου”.
Τι είναι αυτό; Μα πολύ απλά μέρος του προλόγου από τη Επιστημονική Επιτροπή του Στ’ Πανελλήνιου Συνεδρίου ¨Η Νάξος διά μέσου των αιώνων: Από τια αίθουσες – Λογεία του Δαμαριώνα Νάξου στον Εντυπο Λόγο”…
Και όπως διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμα ” Πρακτικά του ΣΤ΄ Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», τρεις τόμοι, έκδοση Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Νοέμβριος 2021. Στην πλούσια, ποικίλη και πολύτιμη για την έρευνα και την επιστήμη έκδοση (170 δημοσιευμένα άρθρα από 211 εισηγητές), αναψηλαφείται και ξαναγράφεται εν πολλοίς η ναξιακή πολύπτυχη, διαχρονική παρουσία, αποτελώντας οδοδείκτη και βιβλιογραφικό αποθετήριο για τον ερευνητή του μέλλοντος. Κύρια χαρακτηριστικά των τόμων: η διεύρυνση της θεματικής για τη ναξιακή έρευνα, οι επαναξιολογήσεις, οι νέες ερευνητικές ματιές σε παλιά θέματα, η έμφαση στη νεότερη και σύγχρονη Νάξο. Είναι ένα έργο πολλαπλώς πρωτότυπο, σταθμός στην αλληλουχία και τη διαδρομή αυτών των συνεδρίων, έργο αναφοράς, αποκορύφωμα του συνεδριακού αυτού θεσμού. Την επιστημονική και εκδοτική επιτροπή απετέλεσαν οι Γιάννης Βερώνης, Γιάννης Ησαΐας, Αντώνης Τζιώτης, Αλέκος Φλωράκης και Βασίλης Φραγκουλόπουλος..
Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι τόμοι έχουν παραδωθεί στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όμως επίσημη τελετή δεν έγινε και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι όταν και θα βρίσκονται στο νησί – μακριά από την πανδημία – όλοι οι πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου συνεδρίου… Μάλιστα στη σελίδα του Δήμου με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου βρήκαμε την εξής ανάρτηση: “Η είσοδος του 2022 έφερε μαζί του την έντυπη, τρίτομη τεκμηρίωση των επιστημονικών εργασιών του ΣΤ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», που πραγματοποιήθηκε στον Δαμαριώνα, τον Αύγουστο του 2018. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βασίλη Φραγκουλόπουλο που επιμελήθηκε την έκδοση των Πρακτικών, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για τον τόπο μας!”
Απολογισμός
Κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο εμείς διαβάζουμε: Πλούσιος είναι ο απολογισμός του 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», το οποίο διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια στη Νάξο.
Ο Ναξιακής καταγωγής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Κουνάδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης τίμησε τον Δαμαριωνίτη Επίσκοπο Κυανέων κ.κ. Χρυσόστομο, τους τρεις Νάξιους Ακαδημαϊκούς κ. Αντώνιο Κουνάδη, Στέφανο Ήμελλο και Μανόλη Κορρέ, καθώς και τους εμπνευστές και θεμελιωτές του Συνεδρίου κ. Ιωάννη Κ. Προμπονά και Στέφανο Εμμ. Ψαρρά.
Περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, ομότιμοι και εν ενεργεία, ημεδαπών και αλλοδαπών Πανεπιστημίων και άλλοι σπουδαίοι ερευνητές τίμησαν το Συνέδριο, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών. Τo υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εργασιών και το αξιοσημείωτο ενδιαφέρον που παρουσίασαν για τη Νάξο, καθιστούν το συνέδριο ιδιαίτερα επιτυχημένο και χρήσιμο για την επιστημονική έρευνα, την τοπική κοινωνία και την άσκηση πολιτικών για το νησί.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκθέσεις:
# Έκθεση ιστορικών χειρογράφων που αναφέρονται στην ιστορία της Νάξου από το 1433 μέχρι το 1821, από τη Συλλογή Δελλαρόκα, με τίτλο «Από το φράγκικο στο ρωμαίικο».
# Έκθεση των καλύτερων φωτογραφιών, που προέκυψαν από σχετικό διαγωνισμό του Συλλόγου Δαμαριώνα Νάξου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Στη λήξη των εργασιών απονεμήθηκαν τα βραβεία.
# Παρουσίαση πειραματικής εργασίας των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γλινάδου, για τα νεότερα μνημεία του χωριού.
# Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών που πραγματοποιεί στη Στελίδα Νάξου το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τόσο το σύνολο του προλόγου, το εξώφυλλο, όσο και τα περιεχόμενα που περιλαμβάνουν όλες τις εργασίες… Και σε μορφή pdf…