Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝαξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 50 τεύχη, με αναφορά στα γεγονότα του 1917 (Απείρανθος)...

Ναξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 50 τεύχη, με αναφορά στα γεγονότα του 1917 (Απείρανθος) και τους Ναξιώτες του Ψυρρή

|

“Ναξιακά Γράμματα”.. Πενήντα τεύχη συμπληρώθηκαν και συνεχίζουν…

Μόλις κυκλοφόρησε το 50ό τεύχος (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024) του τριμηνιαίου Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα. Το νέο τεύχος έχει σημαντικό, όπως πάντα, επιστημονικό, λογοτεχνικό και βιβλιογραφικό περιεχόμενο που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό της.

Στην ενότητα Μελετήματα περιέχονται:

  • Εμμ. Ν. Φραγκίσκος: Πότε ήλθαν στη δημοσιότητα τα γεγονότα της Απειράνθου του 1917;

Ο συγγραφέας «επισκέπτεται» και εγκύπτει για πολλοστή φορά στο πολύνεκρο επεισόδιο της Απειράνθου του 1917, στην εποχή του Εθνικού Διχασμού, ανακαλύπτοντας, αποκαλύπτοντας και αναδεικνύοντας νέες πτυχές και στοιχεία, εμπλουτίζοντας έτσι την ιστοριογραφία της περιόδου αυτής.

  • Δημήτρης Χατζηλαζάρου: Το παλαιότερο οικόσημο του Πύργου Σωμμαρίπα στο Σαγκρί της Νάξου: Ο επίλογος

Το άρθρο ασχολείται με την περιπέτεια του ανευρεθέντος το 2016 στο Σαγκρί μαρμάρινου οικοσήμου και παρακολουθεί την επιστημονική και διοικητική του προσέγγιση και πορεία με μια συνεκτική, αλλά ολοκληρωμένη αφήγηση.

  • Στέφανος Δ. Ήμελλος: Φιλοπατρίας έπαινος

Στο κείμενο αυτό ο ναξιώτης Ακαδημαϊκός αναφέρεται σε ένα παράδειγμα φιλοπατρίας, πατριωτικής έξαρσης, που εκδηλώνεται με ένα μοιρολόι φιλωτίτισσας μάνας για τον αδικοσκοτωμένο γιο της.

  • Ευάγγελος Μανωλάς: Ιωσήφ Βαρότσης

Ο συγγραφέας συμπληρώνει την προσωπογραφία και δράση του Ναξιώτη, πρώτου έλληνα προξένου στην Ανδριανούπολη, με νέες πληροφορίες.

  • Ζωή Ρωπαΐτου: Οι Ναξιώτες του Ψυρρή

Η ερευνήτρια ανανεώνει ένα μέρος από παλαιότερη, ευρύτερη, επιτόπια έρευνά της για την κεντρική αυτή περιοχή της Αθήνας και επικεντρώνεται στους Ναξιώτες που άφησαν ζωηρά τα ίχνη τους στη μεταμορφωμένη σήμερα αυτή αστική γειτονιά.

  • Γιάννης Παπακωνσταντής: Στοιχεία εισαγωγής δευτερευουσών προτάσεων στην ντοπιολαλιά της Κορώνου Νάξου

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη φιλολογική και γλωσσολογική προσέγγιση, σε μια προσπάθεια βαθύτερης μελέτης στοιχείων των ναξιακών ιδιωμάτων, με βάση το πηγαίο, βιωματικό και λεξικογραφικό υλικό.

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη θα διαβάσετε, υπό τον γενικό τίτλο «Ιστορίες της γιαγιάς μου»,  την πρώτη από μια σειρά αφηγήσεων της κωμιακίτισσας γιαγιάς του Δημήτρη Αντ. Σιδερή. Επίσης, θα συναντήσετε το κείμενο της Άννας Μπαρδάνη-Ζαβιτσάνου, με τίτλο «Η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και η ποιητική διάθεση των Ελλήνων», το διήγημα του Δημήτρη Ι. Μουστάκα και το ποίημα της Ειρήνης Πρωτοπαπαδάκη.

Στο παρόν τεύχος εντάσσονται επίσης:

-Οι Επισημάνσεις, που υπογράφονται από τη Συντακτική Επιτροπή και αναφέρονται, όπως είναι φυσικό, στη συμπλήρωση 50 τευχών του Περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα», ενώ αποχαιρετούν δ’ ολίγων τον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά, που «δεν είναι πια εδώ». Το τεύχος των «Ναξιακών Γραμμάτων», που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα είναι αφιερωμένο στον θανόντα, διακεκριμένο Ιστορικό και Αρχαιολόγο, Συγγραφέα και Ποιητή, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής αδιαλείπτως από την αρχή της έκδοσης του Περιοδικού μας. Θα είναι μια οφειλόμενη ανταπόδοση στον λαμπρό ναξιώτη διανοούμενο.

  • Ο σχολιασμός της φωτογραφίας του Eξωφύλλου από τον Νίκο Λεβογιάννη, ο οποίος ερευνά και αναλύει τον λησμονημένο χορό «Δάφνη», που βίωσε μια δεύτερη ζωή φέτος στην Κωμιακή, στο χωριό, όπου εμφανίστηκε δειλά-δειλά κάποιες παλιές Απόκριες και κατέγραψε για πρώτη φορά ο συγγραφέας πριν από 60 χρόνια.
  • Η στήλη Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Μανωλά, ο οποίος παρουσιάζει φωτογραφικά και σχολιάζει μια πανοραμική άποψη της Χώρας και της Αλυκής στις αρχές της δεκαετίας του 1970, 20 περίπου χρόνια πριν από την…άφιξη του αεροδρομίου στον γνωστό και σπάνιο υγρότοπο.
  • Η στήλη Ναξιακά θέματα και νάξιοι συγγραφείς του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, που περιδιαβάζει, όπως πάντα, την πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή για τη Νάξο, καθώς και τη συγγραφική και αρθρογραφική δραστηριότητα Ναξίων.
  • Το Ναξ-Αρχείον, όπου ο Αρχειώτης δημοσιεύει, με την αναγκαία εισαγωγή και υπομνηματισμούς, ένα σπαρταριστό κείμενο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ του 1928, που συνδέει ένα ερωτικό ειδύλλιο στην Αθήνα με τη Μονή Καλογραιών- Ουρσουλινών της Νάξου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη των Ναξιακών Γραμμάτων από τον Εκδότη του περιοδικού Ιωάννη Στυλ. Βερώνη  ή να εγγραφούν ως συνδρομητές  του από τον ίδιο (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, ηλεκτρονική διεύθυνση: info@veronis.net και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής) ή από το νέο μας τυπογραφείο μας: Ι. Γκαντήραγας, Γερανίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 5244309, 210 5245702.

Δείτε το εξώφυλλο 

NAXIAKA_GRAMMATA_EXOFYLLO_50_print

 

Δείτε τα περιεχόμενα 

Περιεχόμενα

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.