Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝαξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 50 τεύχη, με αναφορά στα γεγονότα του 1917 (Απείρανθος)...

Ναξιακά Γράμματα: Συμπλήρωσε 50 τεύχη, με αναφορά στα γεγονότα του 1917 (Απείρανθος) και τους Ναξιώτες του Ψυρρή

|

“Ναξιακά Γράμματα”.. Πενήντα τεύχη συμπληρώθηκαν και συνεχίζουν…

Μόλις κυκλοφόρησε το 50ό τεύχος (Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος 2024) του τριμηνιαίου Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα. Το νέο τεύχος έχει σημαντικό, όπως πάντα, επιστημονικό, λογοτεχνικό και βιβλιογραφικό περιεχόμενο που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό της.

Στην ενότητα Μελετήματα περιέχονται:

  • Εμμ. Ν. Φραγκίσκος: Πότε ήλθαν στη δημοσιότητα τα γεγονότα της Απειράνθου του 1917;

Ο συγγραφέας «επισκέπτεται» και εγκύπτει για πολλοστή φορά στο πολύνεκρο επεισόδιο της Απειράνθου του 1917, στην εποχή του Εθνικού Διχασμού, ανακαλύπτοντας, αποκαλύπτοντας και αναδεικνύοντας νέες πτυχές και στοιχεία, εμπλουτίζοντας έτσι την ιστοριογραφία της περιόδου αυτής.

  • Δημήτρης Χατζηλαζάρου: Το παλαιότερο οικόσημο του Πύργου Σωμμαρίπα στο Σαγκρί της Νάξου: Ο επίλογος

Το άρθρο ασχολείται με την περιπέτεια του ανευρεθέντος το 2016 στο Σαγκρί μαρμάρινου οικοσήμου και παρακολουθεί την επιστημονική και διοικητική του προσέγγιση και πορεία με μια συνεκτική, αλλά ολοκληρωμένη αφήγηση.

  • Στέφανος Δ. Ήμελλος: Φιλοπατρίας έπαινος

Στο κείμενο αυτό ο ναξιώτης Ακαδημαϊκός αναφέρεται σε ένα παράδειγμα φιλοπατρίας, πατριωτικής έξαρσης, που εκδηλώνεται με ένα μοιρολόι φιλωτίτισσας μάνας για τον αδικοσκοτωμένο γιο της.

  • Ευάγγελος Μανωλάς: Ιωσήφ Βαρότσης

Ο συγγραφέας συμπληρώνει την προσωπογραφία και δράση του Ναξιώτη, πρώτου έλληνα προξένου στην Ανδριανούπολη, με νέες πληροφορίες.

  • Ζωή Ρωπαΐτου: Οι Ναξιώτες του Ψυρρή

Η ερευνήτρια ανανεώνει ένα μέρος από παλαιότερη, ευρύτερη, επιτόπια έρευνά της για την κεντρική αυτή περιοχή της Αθήνας και επικεντρώνεται στους Ναξιώτες που άφησαν ζωηρά τα ίχνη τους στη μεταμορφωμένη σήμερα αυτή αστική γειτονιά.

  • Γιάννης Παπακωνσταντής: Στοιχεία εισαγωγής δευτερευουσών προτάσεων στην ντοπιολαλιά της Κορώνου Νάξου

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη φιλολογική και γλωσσολογική προσέγγιση, σε μια προσπάθεια βαθύτερης μελέτης στοιχείων των ναξιακών ιδιωμάτων, με βάση το πηγαίο, βιωματικό και λεξικογραφικό υλικό.

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη θα διαβάσετε, υπό τον γενικό τίτλο «Ιστορίες της γιαγιάς μου»,  την πρώτη από μια σειρά αφηγήσεων της κωμιακίτισσας γιαγιάς του Δημήτρη Αντ. Σιδερή. Επίσης, θα συναντήσετε το κείμενο της Άννας Μπαρδάνη-Ζαβιτσάνου, με τίτλο «Η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης και η ποιητική διάθεση των Ελλήνων», το διήγημα του Δημήτρη Ι. Μουστάκα και το ποίημα της Ειρήνης Πρωτοπαπαδάκη.

Στο παρόν τεύχος εντάσσονται επίσης:

-Οι Επισημάνσεις, που υπογράφονται από τη Συντακτική Επιτροπή και αναφέρονται, όπως είναι φυσικό, στη συμπλήρωση 50 τευχών του Περιοδικού «Ναξιακά Γράμματα», ενώ αποχαιρετούν δ’ ολίγων τον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά, που «δεν είναι πια εδώ». Το τεύχος των «Ναξιακών Γραμμάτων», που θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα είναι αφιερωμένο στον θανόντα, διακεκριμένο Ιστορικό και Αρχαιολόγο, Συγγραφέα και Ποιητή, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής αδιαλείπτως από την αρχή της έκδοσης του Περιοδικού μας. Θα είναι μια οφειλόμενη ανταπόδοση στον λαμπρό ναξιώτη διανοούμενο.

  • Ο σχολιασμός της φωτογραφίας του Eξωφύλλου από τον Νίκο Λεβογιάννη, ο οποίος ερευνά και αναλύει τον λησμονημένο χορό «Δάφνη», που βίωσε μια δεύτερη ζωή φέτος στην Κωμιακή, στο χωριό, όπου εμφανίστηκε δειλά-δειλά κάποιες παλιές Απόκριες και κατέγραψε για πρώτη φορά ο συγγραφέας πριν από 60 χρόνια.
  • Η στήλη Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Μανωλά, ο οποίος παρουσιάζει φωτογραφικά και σχολιάζει μια πανοραμική άποψη της Χώρας και της Αλυκής στις αρχές της δεκαετίας του 1970, 20 περίπου χρόνια πριν από την…άφιξη του αεροδρομίου στον γνωστό και σπάνιο υγρότοπο.
  • Η στήλη Ναξιακά θέματα και νάξιοι συγγραφείς του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, που περιδιαβάζει, όπως πάντα, την πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή για τη Νάξο, καθώς και τη συγγραφική και αρθρογραφική δραστηριότητα Ναξίων.
  • Το Ναξ-Αρχείον, όπου ο Αρχειώτης δημοσιεύει, με την αναγκαία εισαγωγή και υπομνηματισμούς, ένα σπαρταριστό κείμενο της εφημερίδας ΣΚΡΙΠ του 1928, που συνδέει ένα ερωτικό ειδύλλιο στην Αθήνα με τη Μονή Καλογραιών- Ουρσουλινών της Νάξου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη των Ναξιακών Γραμμάτων από τον Εκδότη του περιοδικού Ιωάννη Στυλ. Βερώνη  ή να εγγραφούν ως συνδρομητές  του από τον ίδιο (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, ηλεκτρονική διεύθυνση: info@veronis.net και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής) ή από το νέο μας τυπογραφείο μας: Ι. Γκαντήραγας, Γερανίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 5244309, 210 5245702.

Δείτε το εξώφυλλο 

NAXIAKA_GRAMMATA_EXOFYLLO_50_print

 

Δείτε τα περιεχόμενα 

Περιεχόμενα

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Distinguished Gentleman’s Ride: Κλασικές μοτοσυκλέτες, στυλ και σκοπός επιστρέφουν στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη συμμετέχει και φέτος στο Distinguished Gentleman’s Ride, την Κυριακή 18 Μαΐου, μια παγκόσμια εκδήλωση με vintage μοτοσυκλέτες και φιλανθρωπικό χαρακτήρα για την ανδρική υγεία

Κατ. Μονογυιού: “Μητέρα, λέξη μικρή, μεγάλη όσο η ζωή”

Αρθρο της Κατερίνας Μονογυιού με αφορμή την "Γιορτή της Μητέρας"

Πανναξιακός ΑΟ: Λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Καλυθιών, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Σαρωνικό

Ο Πανναξιακός - χωρίς τον Μανωλά - κράτησε το μηδέν απέναντι στον δυνατό Απόλλωνα και παραμένει ζωντανός στη μάχη της ανόδου στη Γ’ Εθνική, μετά την 3η αγωνιστική των μπαράζ του 8ου ομίλου.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Πάλεψε αλλά δεν ήταν αρκετό, την Τετάρτη (14/05) ο ..τελικός επιβίωσης

Παρά την ήττα με 66-54 από τον Ιωνικό, ο Πανναξιακός έδειξε χαρακτήρα και ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στον 4ο αγώνα των τελικών της National League 2, που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου στο ΔΑΚ Νάξου.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με κατάνυξη και σεβασμό η μνήμη του Οσίου Φιλοθέου στη Μονή Θαψανών Πάρου

Η Πάρος τίμησε την ιερή μνήμη του Οσίου Γέροντος Φιλοθέου Ζερβάκου στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, με τη συμμετοχή πιστών και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλλινίκου.

Επεκτείνονται οι άγονες περιοχές: Οικονομικά κίνητρα για γιατρούς και οδοντιάτρους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύονται τα μέτρα προσέλκυσης μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ – Ειδικές προβλέψεις για ιατρική στελέχωση σε δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Ένας στους επτά Έλληνες έχει βιώσει σεξουαλική βία ως παιδί

Τα ανησυχητικά ευρήματα διεθνούς μελέτης με επικεφαλής Ελληνίδα καθηγήτρια, Εμμανουέλα Γακίδου, αναδεικνύουν την έκταση ενός παγκόσμιου προβλήματος που αγγίζει και την ελληνική κοινωνία.

Σουδάν: Ο άγνωστος πυραμιδικός πολιτισμός που ξεχάστηκε από τον κόσμο

Παρά τις εκατοντάδες πυραμίδες και τα μνημεία της UNESCO, το Σουδάν παραμένει ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού που κανείς δεν τολμά να επισκεφθεί.

Η Νάξος μέσω της Φιλαρμονικής στο Μέγαρο Μουσικής: Όταν οι νότες έχουν ρίζες (video)

Η Φιλαρμονική Δήμου Νάξου συμμετείχε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στο Μέγαρο Μουσικής, δίνοντας το δικό της στίγμα σε μια βραδιά αφιερωμένη στις αόρατες δυνάμεις του πολιτισμού. (video)

Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αιχμές Κικίλια για το μεταναστευτικό: “Δεν θα μας κουνά κανείς το δάχτυλο”

Ο Υπουργός Ναυτιλίας εξήγγειλε σημαντικές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενόψει καλοκαιριού, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί αυστηρά για τη στάση ευρωπαϊκών κύκλων και ΜΚΟ στο μεταναστευτικό.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις