Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΝαξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος, αφιερωμένο στον Στέφανο Εμ. Ψαρρά

Ναξιακά Γράμματα: Νέο τεύχος, αφιερωμένο στον Στέφανο Εμ. Ψαρρά

|

Στέφανος Εμμ. Ψαρράς, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της Νάξου που έφυγε νωρίς και άφησε κενό στον τομέα των Γραμμάτων. Οπως ήταν αναμενόμενο το περιοδικό “Ναξιακά Γράμματα” αφιέρωσε όλο το τεύχος στον εκλιπόντα…

Εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον προσφάτως θανόντα Στέφανο Εμμ. Ψαρρά είναι το μόλις κυκλοφορηθέν 51ο τεύχος (Απρίλιος- Μάιος- Ιούνιος 2024) του τριμηνιαίου επιστημονικού και λογοτεχνικού Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα. Ο Στέφανος Ψαρράς ήταν σκαπανέας στην έκδοση του Περιοδικού το 2011 και μέλος της Συντακτικής του Επιτροπής μέχρι τον θάνατό του.

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Εμμ. Ψαρράς

Το νέο τεύχος φιλοξενεί σημαντικά, πρωτότυπα μελετήματα, καθώς και λογοτεχνικό και αρχειακό υλικό που αναφέρεται στον θανόντα, διακεκριμένο επιστήμονα και λόγιο.

Στην ενότητα Μελετήματα δημοσιεύουν μελέτες οι:

  • Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Princeton (Πρίνστον).  

Ο διαπρεπής καθηγητής, και πρώην μαθητής του Στέφανου Ψαρρά στο Κολλέγιο Αθηνών, προσεγγίζει και σχολιάζει το επιτύμβιο του Κλεοφώντα, που πέθανε σε ηλικία 23 χρονών στη Νάξο στις αρχές του 2ου π. Χ. αιώνα, με βάση την τελευταία πληρέστερη έκδοση της επιγραφής.

  • Ιωάννης Κ. Προμπονάς, ομότ. καθηγητής  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο άρθρο του ο Προμπονάς, συνοδοιπόρος εν επιστήμη τού Ψαρρά, όπως αναφέρει, ασχολείται με φωνητικά φαινόμενα της «προελληνικής» στη Νέα Ελληνική. Ισχυρίζεται ότι προελληνική γλώσσα δεν υπήρξε ποτέ και μαρτυρημένη είναι μόνον η Ελληνική, γραπτώς μάλιστα από τα μυκηναϊκά χρόνια. Ενδιαφέρουσα είναι η ετυμολογία της λέξης άουστρος, στην οποία μας ξεναγεί μεθοδικά ο καθηγητής.

* Matteo Campagnioloιστορικός, πρώην επιμελητής του Νομισματικού Μουσείου της Γενεύης και διδάσκων του Πανεπιστημίου της.

Ο συγγραφέας και συνεργάτης του Ψαρρά στην έκδοση το 2010 δικαιοπρακτικών εγγράφων του νοτάριου Νάξου Στέφανου Τ(ρ)ουμπίνου (1712-1738) αναζητεί τις πανάρχαιες ρίζες της «ουρανικής» προφοράς των υγρών |ν| και |λ|, αφορμώμενος από τη σχετική προφορά τους από τον αείμνηστο καθηγητή Βασίλη Βλ. Σφυρόερα.

  • Εμμ. Ν. Φραγκίσκος, ομότ. Διευθυντής Ερευνών του Ιστορικού Ινστιτούτου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ο συγγραφέας, συνάδελφος για ένα φεγγάρι του Ψαρρά στο Κολλέγιο Αθηνών, ασχολείται με τον απεραθίτη Εμμανουήλ Γ. Μπαρδάνη, τις πρώιμες εμπλοκές του στην έκδοση νεανικών εντύπων και τη διεύθυνση του περιοδικού Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη, κατά τον Μεσοπόλεμο, στη διάρκεια των ιατρικών σπουδών του. Εκτός από το ιατρικό του επάγγελμα, ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία, έχοντας κατά καιρούς την ευθύνη της έκδοσης των εφημερίδων Ταχυδρόμος των ΚυκλάδωνΝαξιακά Νέα και Κυκλαδικά Νέα.

  • Μαρία Ρώτα- Μιχαήλ Σ. Καλαβρός, επίκ. καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας και υποψ. Διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντίστοιχα.

Οι συνομιλητές μελετούν με πρωτότυπο τρόπο, ουσιαστικά και διεισδυτικά, τη δημοσιευμένη ποιητική παραγωγή του Ψαρρά, κυρίως τη Συλλογή ποιημάτων Περιπλάνηση, που αναπτύχθηκε και σε πανεπιστημιακή αίθουσα της νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ.

  • Μαρία Campagnolo-Ποθητού, ιστορικός, βοηθός επιμελήτρια του Νομισματικού Τμήματος του Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης.

Η συγγραφέας, αφού υπενθυμίζει ότι οφείλει στον Ψαρρά την ενασχόλησή της με τη μετάφραση και τον σχολιασμό περιηγητικών κειμένων για τη Νάξο, μελετά τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις δυο περιηγητών, ενός Άγγλου το 1883 και ενός Γάλλου το 1963, καθώς και γαλλόγλωσσους τουριστικούς οδηγούς του 20ού αι., και αντιπαραβάλλει τις περιγραφές αυτές με την εικόνα της ραγδαίας τουριστικοποίησης και της αλλοίωσης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής υπόστασης του νησιού.

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη θα διαβάσετε, το άρθρο της Τασίας Δεουδέ, Γεωπόνου-Εκπαιδευτικού, με τίτλο «Guercus petraea, δρυς η πετραία», που αναφέρεται στο μνημείο αυτό της ναξιακής φύσης, παραπέμποντας εμβόλιμα στην ποίηση του Ψαρρά. Επίσης, το άρθρο του Αλέκου Φλωράκη, Εθνολόγου-Λαογράφου, Ποιητή με τίτλο «Στέφανος Ψαρράς: Ποιητική ξενάγηση στη Νάξο» διατρέχει την ποιητική συλλογή του Ψαρρά Τα αισθήματα των αγαλμάτων, που «ζωντανεύει μέσα μας όψεις χώρου και στιγμές χρόνου που γνωρίσαμε και είχαν ξεθωριάσει ή άλλες που δεν γνωρίσαμε…».    Τέλος, δημοσιεύονται ποιήματα, αφιερωμένα στον Στέφανο Ψαρρά, των: Αντιγόνης Ψαρρά, Νίκου Φωτόπουλου, Στεφανίας Ανδρεάδη και Βασίλη Φραγκουλόπουλου.

Στο παρόν τεύχος εντάσσονται επίσης:

  • Οι Επισημάνσεις, που υπογράφονται από τη Συντακτική Επιτροπή και αποχαιρετούν το επίλεκτο μέλος της.
  • Το πορτρέτο του Eξωφύλλου, που φιλοτεχνήθηκε από τον ναξιώτη ζωγράφο Αποστόλη Ν. Σαχά και παραπέμπει στην ομώνυμη στήλη, όπου παρατίθεται ένα δημοσιευμένο ποίημα του Ψαρρά, το οποίο δανείζει τη λεζάντα στο πορτρέτο και χειρόγραφα ποιήματά του.
  • Η στήλη Ήτανε στιγμές… του καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελου Μανωλά αναξέει τις μνήμες των Κορωνιδιατών, αναφερόμενος στο καφενείο του Ιππότη, στο ιστορικό αυτό καφενείο της πλάτσας της Κορώνου.
  • Το Ναξ-Αρχείον, όπου ο Αρχειώτης δημοσιεύει τεκμήρια της μαθητικής και φοιτητικής ζωής του Στέφανου Ψαρρά.

Στην ενότητα In Memoriam δημοσιεύονται αποχαιρετιστήριοι λόγοι και προσωπικά και συλλογικά βιώματα, σχετικά με τον Στέφανο Ψαρρά, από τους παλιούς συμμαθητές του στο Γυμνάσιο Νάξου Μιχάλη Δέτση, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου ε.τ., και Μανόλη Δρη, ομότ. καθηγητή του Ε.Μ.Π. Επίσης, δημοσιεύονται οι επικήδειοι, που εκφωνήθηκαν κατά την εκφορά του, από την προϊσταμένη του Τμήματος Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών του Κολλεγίου Αθηνών, μια πρώην μαθήτρια και μια πρώην συνάδελφό του.

Το Περιοδικό προαναγγέλλει τη δημοσίευση στο επόμενο τεύχος και άλλων κειμένων, αφιερωμένων στον θανόντα, που δεν δημοσιεύτηκαν στο κυκλοφορούν τεύχος, λόγω πληθώρας ύλης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη των Ναξιακών Γραμμάτων από τον Εκδότη του περιοδικού Ιωάννη Στυλ. Βερώνη  ή να εγγραφούν ως συνδρομητές  του από τον ίδιο (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, ηλεκτρονική διεύθυνση: info@veronis.net) και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ή από το τυπογραφείο μας: Ι. Γκαντήραγας, Γερανίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 5244309, 210 5245702.

Δείτε τα περιεχόμενα της έκδοσης

Περιεχόμενα (1)

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Summer Camp: Δράση, θάλασσα και παιχνίδι για παιδιά 4–14 ετών, πότε ξεκινάει η 2η περίοδος

Η 2η περίοδος του επιτυχημένου καλοκαιρινού προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει δυναμικά με κολύμβηση, SUP, παιχνίδια στην παραλία, ποδόσφαιρο και δημιουργικές δραστηριότητες

Τα “Αθλητικά Μονοπάτια” ταξιδεύουν στην Αμοργό για 10η χρονιά γεμάτη έμπνευση και κίνηση

Ένα πρότυπο πρόγραμμα άθλησης και μάθησης προσφέρει στα παιδιά της Αμοργού μοναδικές εμπειρίες έως τις 12 Ιουλίου – Με τη στήριξη του Δήμου και τη δωρεά του ΙΣΝ

Νάξος – Τρίποδες: Αναπαράσταση Παραδοσιακού Γάμου, όταν η παράδοση ξαναζωντανεύει (photos)

Με χρώματα, ήχους και συγκίνηση, η Βίβλος τίμησε τα παλιά έθιμα του γάμου, ενώνοντας γενιές και πολιτισμούς στην καρδιά της Νάξου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Μ. Βρετανία: «Κοντά σε ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα – Ηχηρές φωνές από τη Βρετανία και διεθνή στήριξη στο Parthenon Project

Ιστορική η 4η Ιουλίου για τη Σύρο, συστάθηκε η ΠΑΕ ΕΛΛΑΣ ΣΥΡΟΥ, μπαίνει στη “Super League 2”

Η πρώτη επαγγελματική ομάδα από τις Κυκλάδες είναι γεγονός – Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης αναλαμβάνει πρόεδρος της νέας ΠΑΕ – Νέα εποχή για το ποδόσφαιρο των νησιών

Γ. Λιγνός: «L’ État, c’est moi», Το κράτος, ο πρωθυπουργός και η ατσαλάκωτη εξουσία

Ο Γιάννης Λιγνός αναλύει πώς η συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη θυμίζει απόλυτες μοναρχίες, με αφορμή σκάνδαλα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη και ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Γυάρος: Παραμένει η απαγόρευση αλιείας εντός 3 ναυτικών μιλίων από τις ακτές

Έως την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη ζώνη προστασίας της βιοποικιλότητας, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κάθε μορφής αλιείας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γυάρο.

Νάξος: Γιορτή Χαράς στον 1ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, συγχαρητήρια από τον Φώτη Μαυρομμάτη

Παιδικά χαμόγελα, τραγούδια και ενθουσιασμός πλημμύρισαν τη γιορτή του σταθμού – Δημόσια στήριξη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Σίφνος: Ποιοτικός Τουρισμός με σταθερή ανοδική πορεία – Τι δηλώνει η Δήμαρχος Μαρία Ναδάλη (video)

Με φόντο τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν, η Δήμαρχος Σίφνου μιλά για υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση και στοχευμένη τουριστική προβολή που φέρνει καρπούς. (video)

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο θρυλικός Σκοπελίτης: Το πλοίο που δεν ξέχασε ποτέ τις Μικρές Κυκλάδες (video)

Από το 1956 μέχρι σήμερα, ο Σκοπελίτης συνεχίζει να συνδέει ζωές και νησιά, με κάθε καιρό και σε κάθε ανάγκη – ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Ηρακλειά στο φως του ΣΚΑΪ – Εκεί που «υπάρχει Ελλάδα» (video)

Η εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ταξιδεύει ξανά στις Μικρές Κυκλάδες με ζωντανές εικόνες, ιστορίες ανθρώπων και χρώματα Αιγαίου που συγκινούν.

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)