Αρχές του νέου έτους και το περιοδικό “Ναξιακά Γράμματα” είναι στα χέρια των αναγνωστών του.. Τι περιέχει; Για μία ακόμη φορά είναι γεμάτο από λογοτεχνικά και σημαντικά μελετήματα όμως όπως διαβάζουμε είναι αφιερωμένες οι εργασίες σε έναν πρωτοπόρο του περιοδικού, τον Στέφανο Ψαρρά…
Ας δούμε την σχετική ενημέρωση
Το 52ο τεύχος (Ιούλιος- Αύγουστος- Σεπτέμβριος 2024) του τριμηνιαίου επιστημονικού και λογοτεχνικού Περιοδικού Ναξιακά Γράμματα είναι ήδη στα χέρια των συνδρομητών και παραληπτών του και στη διάθεση του κοινού. Και σε αυτό το τεύχος ενσωματώνονται εργασίες αφιερωμένες στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά, που υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην έκδοση του Περιοδικού το 2011 και μέλος της Συντακτικής του Επιτροπής.
Το νέο τεύχος φιλοξενεί σημαντικά, πρωτότυπα μελετήματα, καθώς και λογοτεχνικά κείμενα.
Στην ενότητα Μελετήματα δημοσιεύονται οι εξής εργασίες:
– Άγγελος Π. Ματθαίου, Όρος Ορίου.
Ο αρχαιολόγος και επιγραφικός αναλύει μια αρχαία επιγραφή-στήλη οριοθεσίας εγγείου ιδιοκτησίας ενός χωραφιού στις Μέλανες, ενώ προλογικά αναφέρεται στον Ψαρρά και στη συνεργασία τους και υπενθυμίζει την ενασχόληση και του τελευταίου με τις επιγραφές οριοθεσίας.
– Μιχάλης Κοκολάκης, Τα ιδρυτικά έγγραφα του μοναστηριού της Υψηλοτέρας
Ο ιστορικός Μιχ. Κοκολάκης, που έχει στο πεδίο των ερευνών του και τη Νάξο, που το Ιστορικό Αρχείο της τού οφείλει πολλά, αποκαλύπτει και μελετά τα ιδρυτικά έγγραφα του Μοναστηριού της Υψηλοτέρας.
– Δημήτρης Χατζηλαζάρου- Ειρήνη Βασιλάκη, Η αποκατάσταση ναξιακών μνημείων στο πλαίσιο μεγάλων δημόσιων έργων: Η περίπτωση του Αγίου Ιωάννη Σαλούκου πλησίον του Κρατικού Αερολιμένα Νάξου
Οι ανωτέρω μάχιμοι αρχαιολόγοι και μελετητές της βυζαντινής Νάξου θίγουν το καίριο και συχνά ανακύπτον θέμα της σύγκρουσης επιδιώξεων και συμφερόντων της αρχαιολογικής ανασκαφής και της επίσπευσης εκτέλεσης δημόσιων έργων, με αφορμή τα έργα αρχαιολογικής επέμβασης στον βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Σαλούκου.
– Νίκος Δ. Δέτσης, Η επίθεση της αυστριακής Αρμάδας του Αιγαίου εναντίον της Νάξου (1826) κατά την Ελληνική Επανάσταση
Ο φιλόλογος Νίκος Δέτσης αναψηλαφεί, επικαιροποιεί και δίνει τη δική του οπτική στην επίθεση της αυστριακής αρμάδας του Αιγαίου κατά της Νάξου.
Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη:
Στην ενότητα αυτή τιμάται επίσης, με κειμενικές σπονδές, ο Στέφανος Εμμ. Ψαρράς. Συγκεκριμένα, συναντά κανείς το άρθρο του φιλολόγου Αντώνη Τζιώτη, το ποίημα της φιλολόγου Μαρίας Ν. Σαχά – Γιαννοπούλου, τη λιτή προσωπική μαρτυρία του επ. καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Στέλιου Λεκάκη, αρχαιολόγου, και το μικρό βιογραφικό του Κολλεγίου, όπου δίδαξε πάνω από τρεις δεκαετίες ο θανών και μετείχε στο διδακτικό και ερευνητικό, υψηλού επιπέδου, έργο του Σχολείου.
Στην ενότητα Βιβλίου Παρουσίαση, η γεωπόνος – εκπαιδευτικός Τασία Δεουδέ μας συστήνει το βιβλίο της Μαριέττας Γαλάνη «Ένα δώρο από τη Νάξο. Τραταμέντα τση κουβέντας».
Επίσης, στο τεύχος αυτό δημοσιεύεται ποίημα του Μιχάλη Δ. Δέτση (του Δασκάλου), Αντιπροέδρου του Α.Π. ε. τ.
- Οι Επισημάνσεις, το κύριο άρθρο του Περιοδικού, υπογράφονται από τον Αντώνη Τζιώτη. Ο αρθρογράφος, γνωστός για τη γνήσια και άγρυπνη ευαισθησία του για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος και του πολιτισμού της Νάξου, ειδικά της Ορεινής, ασχολείται με τη ναξιακή ενδοχώρα και την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίησή της σε καιρούς που φουντώνει στη δημόσια σκηνή η συζήτηση για τον λεγόμενο υπερ-τουρισμό.
– Το θέμα του Εξωφύλλου παραπέμπει στο Τμήμα Νάξου των Γενικών Αρχείων του Κράτους (πρώην Ιστορικό Αρχείο Νάξου), με την παράθεση και σχετικών ενδεικτικών τεκμηρίων. Το άρθρο υπογράφει ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ευάγγελος Μανωλάς και αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση των υπηρεσιών που με ευγένεια, γνώση και προθυμία παρέχει στους ερευνητές το προσωπικό των τοπικών Αρχείων.
– Η στήλη Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Μανωλά «ξαναστήνει» στην παλαιά του θέση, με τη δημοσίευση μιας τελετουργικής φωτογραφίας της δεκαετίας του 1950, το Μνημείο Ηρώων της Χώρας, που αποτελεί ένα κοινό, ευλόγως, τοπόσημο των δήμων και κοινοτήτων μας, των μικροκοινωνιών μας που σέβονται το παρελθόν και τους πεσόντες στα πεδία των μαχών της πατρίδας.
Στην ενότητα In Memoriam δημοσιεύεται η βιοεργογραφία του Ben Slot, κατεξοχήν μελετητή και της μεσαιωνικής και ειδικά της υπό βενετική κυριαρχία, όπως έλεγε, Νάξου. Το άρθρο υπογράφει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και πρώην καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός.
Την προσπάθεια των Ναξιακών Γραμμάτων ενισχύουν ηθικά οι εκτιμήσεις καθηγητών με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Η.Π.Α. και ο Εμμανουήλ Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο πρώτος γράφει ότι «περιοδικά σαν τα Ναξιακά Γράμματα αφήνουν την ελπίδα ότι στην “περιφέρεια” υπάρχει πνευματική ζωή όταν τα πάντα “τα έσκιαζε το google και τα πλάκωνε το facebook»”» και ο δεύτερος μας εύχεται «υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου σας, που πλουτίζει την πνευματική ζωή και τη βιβλιογραφία μας».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη των Ναξιακών Γραμμάτων από τον Εκδότη του περιοδικού Ιωάννη Στυλ. Βερώνη ή να εγγραφούν ως συνδρομητές του από τον ίδιο (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, ηλεκτρονική διεύθυνση: info@veronis.net) και τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ή από το τυπογραφείο μας: Ι. Γκαντήραγας, Γερανίου 7, Αθήνα, τηλ. 210 5244309, 210 5245702.
Δείτε το περιεχόμενο σε μορφή pdf
Περιεχόμενα (2)