Ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας συναντά έναν σπουδαίο επιστήμονα σε ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.
Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, εμβληματική φυσιογνωμία του νεοελληνικού θεάτρου, γίνεται το επίκεντρο της νέας μελέτης του ομότιμου καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλη Σέργη, ο οποίος επιστρέφει στη γενέτειρά του Νάξο για να παρουσιάσει ένα έργο ζωής.
Με τίτλο «Θεατρικά Κείμενα και Λαογραφία. Η περίπτωση του Ιάκωβου Καμπανέλλη», ο τόμος αποτελεί τον 5ο της σειράς «Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας», αριθμεί 650 σελίδες και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη με πρόλογο της Κατερίνας Καμπανέλλη.
Ο Μανόλης Σέργης δεν περιορίζεται στη φιλολογική ανάλυση, ούτε στη συναισθηματική προσέγγιση. Μεθοδικά, επιστημονικά αλλά και με ψυχή, επιχειρεί να αναδείξει τη βαθιά λαογραφική διάσταση του καμπανέλλειου θεάτρου. Μιλά για ήθη, έθιμα, σύμβολα, τελετουργίες, για την ιστορική μνήμη και τις εσωτερικές μεταμορφώσεις του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όπως αποτυπώνονται στα έργα του συγγραφέα.
Δεν διστάζει να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα:
-
Ποια λειτουργία επιτελούν τα λαογραφικά στοιχεία στα θεατρικά κείμενα;
-
Με ποιο τρόπο ο Καμπανέλλης «μεταγράφει» τη λαϊκή παράδοση σε σύγχρονο θέατρο;
-
Τι αποκαλύπτει η επιλογή του να ενσωματώνει αρχαιοελληνικούς μύθους σε μεταπολεμικά δράματα;
Το αποτέλεσμα είναι μια διατριβή-προσφορά, όχι μόνο για τη θεατρολογία και τη λαογραφία, αλλά και για τον μέσο αναγνώστη που αγαπά τη Νάξο, τη σκηνή και τις αφηγήσεις που μας διαμορφώνουν ως κοινωνία.
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου 2025, στον αύλειο χώρο του ιστορικού Γυμνασίου Νάξου, σε μια λιτή και ουσιαστική βραδιά, όπως αρμόζει τόσο στον συγγραφέα όσο και στο πρόσωπο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.
«Θεώρησα καθήκον μου να μελετήσω τον Καμπανέλλη από τη σκοπιά της επιστήμης μου∙ να τον τιμήσω όπως του αξίζει», σημειώνει ο ίδιος ο καθηγητής. Και πράγματι, το καταφέρνει.
📘 Το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία και σύντομα θα διατίθεται και ηλεκτρονικά.