Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου – Όνειρο που έγινε πραγματικότητα το 2016 και τώρα έχει έρθει η ώρα της ανάπτυξης και η Εθελοντική Ομάδα «Κιμωλίστες» κάνει έκκληση για ενίσχυση ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου
Κάθε χρόνο έχουμε και εξελίξεις όσον φορά το κίνημα «Ανοιχτές Δανειστικές βιβλιοθήκες».. Και έχει ενδιαφέρον γιατί κυρίως αναπτύσσεται στα νησιά του Αιγαίου με τελευταία ανάρτηση αυτή της Πάρου όπου είδαμε μία στάση του ΚΤΕΛ να μετατρέπεται σε Ανοιχτή Βιβλιοθήκη. Όμως, η πρωτιά ανήκει στην Κίμωλο. Εκεί όπου οι εθελοντές της Κιμώλου, οι γνωστοί «Κιμωλίστες» το 2016 ίδρυσαν μία ξεχωριστή βιβλιοθήκη. Και λέμε ανοιχτή, γιατί εκμεταλλεύτηκαν από το σαμάρι γαϊδάρου, έως μπαούλα και κλαδιά για να δημιουργήσουν εικόνες που έγιναν viral σε σύντομο χρονικό διάστημα…
Και φέτος, με το πέρας της τουριστικής περιόδου, οι «Κιμωλίστες» απευθύνουν έκκληση στους φίλους του βιβλίου να προσφέρουν ότι μπορούν καθότι η ανάπτυξη της βιβλιοθήκης είναι μεγάλη και οι ανάγκες όλο και περισσότερες. Τι αναφέρουν στην ανάρτησή τους στην σελίδα των «Κιμωλίστας»; «Ενισχύστε μας!!!!! Η δανειστική μας βιβλιοθήκη μεγαλώνει, χρειαζόμαστε Ελληνικά λογοτεχνικά βιβλία, (κυρίως σύγχρονα μυθιστορήματα) και παιδικά βιβλία. Όποιος επιθυμεί να προσφέρει ας επικοινωνήσει μαζί μας με μήνυμα ή στο kimolistes@outlook.com
Υπενθυμίζουμε σε όσους θέλουν να διαθέσουν βιβλία που δε χρειάζονται πια ,ότι δέχεται τις προσφορές στη διεύθυνση:
«Για την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου ¨ΚΙΜΩΛΙΣΤΕΣ¨,
Κίμωλος, Κυκλάδες, Τ.Κ. 84004»
Για να μας στείλετε πακέτα με βιβλία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις μεταφορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την Κίμωλο:
· Βασίλης Μωραΐτης/ Πλούτωνος 63, Αιγάλεω / τηλ. 697 4004423
· Νίκος Μουστάκας / Κηφισού 89, Αιγάλεω/ τηλ. 697 7906738
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 6944 66 56 46. Ευχαριστούμε πολύ»
Η ιστορία της Βιβλιοθήκης
Η Ανοιχτή Δανειστική Βιβλιοθήκη Κιμώλου (ΑΔΒΚ) δανείζει βιβλία χωρίς διαδικασίες στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, τα οποία προσφέρονται σε πρωτότυπες προθήκες – έργα τέχνης, που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης, καθώς και στο σαμάρι του Μελέτη μας, του πρώτου γάιδαρου-βιβλιοθηκάριου, ο οποίος περιδιαβαίνει τα γραφικά σοκάκια και φέρνει τη γνώση και την ψυχαγωγία κοντά σε όσους την αναζητούν! Η βιβλιοθήκη είναι υπαίθρια και βρίσκεται σε ασυνήθιστες τοποθεσίες σε τέσσερα σημεία του Χωριού. Στην πλατεία της Σωτήρας καθιερώθηκε να λειτουργεί η κεντρική βιβλιοθήκη, η οποία αποτελείται από μπαούλα που υπήρχαν στα παλαιά νοικοκυριά, που βάφτηκαν σε κυκλαδίτικη απόχρωση και διαμορφώθηκαν εναλλακτικά για φιλοξενία βιβλίων, μαζί με κάποιες προθήκες από κλαδιά φίδας, από όπου κρέμονται τα βιβλία δεμένα με σχοινιά. Από κλαδιά φίδας είναι και οι προθήκες που βρίσκονται στην περιοχή Καρκάνη, αλλά και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου , ενώ στην Αγορά, κάτω από την Καμάρα, τα βιβλία περιμένουν τους αναγνώστες μέσα σε μία παραδοσιακή πιατοθήκη.
Η υπαίθρια ΑΔΒΚ εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και λειτουργεί από τον Ιούνιο έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Καθώς στην Κίμωλο δεν υπάρχει κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, με το συγκεκριμένο εγχείρημα καλύπτονται και οι ανάγκες των μόνιμων κατοίκων. Τη χειμερινή περίοδο τα βιβλία προστατεύονται σε κλειστό αποθηκευτικό χώρο. Ευελπιστούμε στο μέλλον να διατεθεί στην ΑΔΒΚ μία λειτουργική αίθουσα, όπου το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετείται και για το συγκεκριμένο διάστημα.
Οι αντιδράσεις όλων στην πρωτότυπη πρωτοβουλία μας μάς γέμισαν χαρά και αίσθημα δικαίωσης, καθώς η επιτυχημένη υλοποίηση της έμπνευσής μας βασίζεται -όπως και κάθε άλλη δράση μας- σε εθελοντική εργασία και προσφορές. Βλέποντας τόσο τους αναγνώστες να εκπλήσσονται ευχάριστα και να ανταποκρίνονται ανέλπιστα εντυπωσιακά, αλλά και πολλούς δημοσιογράφους και άλλους φίλους να προβάλλουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε διάφορα γνωστά ΜΜΕ και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, να τη φέρνουν στο επίκεντρο της δημοσιότητας και να την κάνουν τελικά γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε όλους θερμά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να το επιτύχουμε και εμπράκτως!
Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε:
# τις αρχιτέκτονες Κατερίνα Βενιού και Αθηνά Σαμίου, που σχεδίασαν τις βιβλιοθήκες με βάση την κιμωλιάτικη αισθητική και ανέδειξαν τα θαλασσόξυλα -ανακυκλώσιμο υλικό, που εντοπίζεται κυρίως στις βόρειες παραλίες του νησιού- ως την κατάλληλη επιλογή για τη δημιουργία των πινακίδων μας.
# τους κατοίκους της Κιμώλου και των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, καθώς και Συλλόγους (κυρίως ορειβατικούς), που προσέφεραν βιβλία,
# το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, το οποίο ενέκρινε τη χρήση δημόσιων χώρων για το σκοπό αυτό,
την συμπατριώτισσά μας Κατερίνα Αντιβάχη για την επιμέλεια και δημιουργία των συνοδευτικών επιγραφών στις βιβλιοθήκες
# το Αφεντάκειο Κληροδότημα για τη διάθεση του χώρου, όπου αποθηκεύονται τα βιβλία κατά τη χειμερινή περίοδο και
# τις μεταφορικές εταιρείες του Βασίλη Μωραΐτη και του Νίκου Μουστάκα, που υποστηρίζουν την προσπάθειά μας εξυπηρετώντας μας χωρίς επιβάρυνση και μας φέρνουν εντελώς δωρεάν τα βιβλία που μας στέλνετε.