Το “Παλαιό βιβλιοπωλείο” προτείνει το βιβλίο “Μίλη μη φοβάσαι” όπου τρεις συγγραφείς παρακινούν κυρίως τα παιδιά να σπάσουν επιτέλους τη σιωπής τους γύρω από τη βία στο σχολείο
ΜΙΛΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ
3 ιστορίες για τη βία στο σχολείο
Συγγραφείς: Ελένη Δικαίου – Βαγγέλης Δ. Ηλιόπουλος – Τζέμη Τασάκου
Θέμα: Ψυχολογία
Εκδότης: Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού & Εφήβου
Σελίδες: 70
ISBN: 9789608729650
Περίληψη
Η σημαία της Φροξυλάνθης. Στα μέσα της σχολικής χρονιάς έρχεται στην τάξη μια νέα μαθήτρια, η Ισιδώρα. Από την πρώτη στιγμή, η Ελίνα, ένα κορίτσι με διάσημη μαμά και απαίσιους τρόπους, τη βάζει στο μάτι. Όσο η Ισιδώρα δεν αντιδρά, τόσο οι προσβολές εναντίον της κλιμακώνονται, μέχρι που μια επικίνδυνη πλάκα οδηγεί τελικά σε ατύχημα. Η αφηγήτρια που όλο τον καιρό απλώς παρακολουθεί, αποφασίζει να μιλήσει στη μητέρα της και στη διεύθυνση του σχολείου, κι έτσι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους.
Στη φωλιά του Νίκου Ο Νίκος μεγαλώνει σε μια οικογένεια με αρκετά προβλήματα. Στο προηγούμενο σχολείο του αντιμετώπιζε διακρίσεις και εκφοβισμό, έτσι επινόησε μια ανορθόδοξη μέθοδο για να βρίσκει φίλους: κλέβει μικροαντικείμενα και αργότερα κάνει ότι τα βρήκε, ώστε να γίνεται αγαπητός. Φέτος ήταν σειρά για τα μπλε γυαλιά του Γιώργου να βρεθούν στη φωλιά του, όμως το μικρό παιδί δεν μπορεί να δει χωρίς αυτά και στο σχολείο δημιουργείται αναστάτωση. Ο Νίκος μετανιώνει και αποφασίζει να επιστρέψει τα γυαλιά μέσω του αγαπημένου του δασκάλου, δεν έχει όμως υπολογίσει την αντίδραση του διευθυντή…
Το ημερολόγιο ενός κακού. Τους μισεί όλους. Και θα τους εκδικηθεί! Οι γονείς του δίνουν σημασία και αγάπη μόνο στην αδελφή του επειδή είναι καλή μαθήτρια. Στο σχολείο οι δάσκαλοι αδιαφορούν κι αυτοί• θέλουν την ησυχία τους. Ευτυχώς που υπάρχει και ο Αντρέας, ένας λίγο μεγαλύτερος μαθητής που χωρίς να ανοίγει βιβλίο, καταφέρνει να βγαίνει συνέχεια πρόεδρος. Αυτός θα γίνει το πρότυπο του πρωταγωνιστή και θα του μάθει ένα σωρό «κόλπα»: πώς να εκλεγεί και ο ίδιος πρόεδρος, πώς να επιβάλλεται στους συμμαθητές του και πώς να σπάει πλάκα με τους πιο αδύναμους… Ως το τέλος της χρονιάς ο αφηγητής έχει απομακρυνθεί τελείως από την παλιά του σχολική ζωή και οι ορίζοντες της παραβατικής συμπεριφοράς αρχίζουν να διευρύνονται. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν τον καταλαβαίνει, τουλάχιστον όμως τώρα νιώθει πιο σημαντικός…
Για όλους
Στο βιβλίο αυτό λογοτέχνες, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες γίνονται μια παρέα και χαρίζουν στα παιδιά τρεις ιστορίες, ζωγραφιές και δραστηριότητες, στις οποίες κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον εαυτό του η οικείες του καταστάσεις! Με το έργο του ο καθένας τα παρακινεί: Μίλα μη φοβάσαι. Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν τα παιδιά και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βίας.
Η συγγραφέας (Δικαίου)
Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το λύκειο, ήρθε στην Αθήνα και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται από τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες στο περιοδικό “Διάπλασις των παίδων”. Το 1991 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους με το μυθιστόρημα “Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά” (Ακρίτας, 1991, 3η έκδ. από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2000), που βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων, έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα γαλλικά. Ακολουθούν τρία ακόμα μυθιστορήματά της για μεγάλα παιδιά: – “Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα”, βραβείο Κέντρου Τέχνης Παιδιού, εκδόσεις Πατάκη, 1993, 11η εκδ. 2001 – “Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;”, έπαινος Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, εκδόσεις Πατάκη, 1994, 13η έκδ. 2001 – “Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες”, τιμητική διάκριση Premio Europeo Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, εκδόσεις Πατάκη, 1996, 5η έκδ. 2001. Το 2004 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείου Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά για το βιβλίο της “Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα”, μια μυθιστορηματική ανάπλαση της “Οδύσσειας” από τη διπλή σειρά (για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά) με θέματα από την ελληνική μυθολογία. Και για μικρότερα παιδιά: – “1000 ιδέες στις διακοπές, Β΄ δημοτικού”, συνεργασία με τους Β. Κοντοθανάση και Γ. Χαβάκη, εκδόσεις Πατάκη, 1994 – “Η ιστορία ενός άσπρου γατούλη”, εκδόσεις Πατάκη, 1995, 7η εκδ. 2001 – “Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου”, εκδόσεις Πατάκη, 1997 4η έκδ. 2001 – “Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί”, εκδόσεις Πατάκη 2001 Σειρά: Σαν παραμύθι-ελληνική μυθολογία – “Οι αρχαίοι θεοί”, εκδόσεις Πατάκη, 1999 – “Οι αρχαίοι ήρωες – Ηρακλής”, εκδόσεις Πατάκη, 1999 – “Θησέας, ο ήρωας της Αθήνας”, εκδόσεις Πατάκη, 2000 – “Ιάσονας, Αργοναυτική εκστρατεία”, εκδόσεις Πατάκη, 2000 – “Κάτω από τα κάστρα της Τροίας”, εκδόσεις Πατάκη, 2002 – “Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα”, εκδόσεις Πατάκη 2003 – “Τρωικός πόλεμος”, εκδόσεις Πατάκη, – “Οδύσσεια”, εκδόσεις Πατάκη Η Ελένη Δικαίου ζει στον Πειραιά, είναι παντρεμένη κι έχει ένα γιο.
Ο συγγραφέας (Ηλιόπουλος)
Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία. Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο λογοτεχνίας για παιδιά, “Η ιστορία της ζαρωμένης κάλτσας”. Το 1997 κυκλοφόρησε ο “Τριγωνοψαρούλης”, που σύντομα έγινε διάσημος και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Από τότε κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία του -μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, το περιοδικό “Διαβάζω” κ.τ.λ. Επίσης βιβλία του κυκλοφορούν στο εξωτερικό, ενώ συναντάει συχνά τους αναγνώστες του, σε σχολεία και σε φεστιβάλ βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικού τμήματος της IBBY) για τη διετία 2008-2010.
Η συγγραφέας (Τασάκου)
Η Τζέμη Τασάκου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει πολλά παραμύθια για παιδιά καθώς και ένα μυθιστόρημα για μεγάλους. ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος 2002 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Η επιτροπή βραβείων δήλωσε για το βιβλίο: “Το ΚΡΥΦΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ οδηγεί στην αυτογνωσία και την ωριμότητα ένα εντεκάχρονο παιδί οικονομικού μετανάστη. Η συγγραφέας παρουσιάζει με σαφήνεια και ενάργεια μια κοινότητα ντόπιων και μεταναστών με χαρακτήρες αληθινούς, με αρετές και ελαττώματα, με φυσικές παιδικές αντιδράσεις και αγνότητα αισθημάτων”.