Το 1493, ο Χριστόφορος Κολόμβος έγραψε μια επιστολή που θα άλλαζε το τοπίο του σύγχρονου κόσμου.
«Πήγα στις Ινδίες με τον στόλο που μου έδωσαν ο επιφανής βασιλιάς και η βασίλισσα, οι ηγεμόνες μας, όπου ανακάλυψα πολλά νησιά, που κατοικούνται από αμέτρητους ανθρώπους», έγραψε μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη στον βασιλικό ταμία Λουίς ντε Σαντανέλ.
Τα γεγονότα που μεταφέρονται στην επιστολή ήταν «η πρώτη αναφορά ενός ταξιδιού που πραγματικά άλλαξε τον κόσμο», λέει ο βιογράφος του Κολόμβου καθηγητής Φελίπε Αρμέστο.
Τώρα, μια σπάνια μετάφραση της επιστολής αυτής του 1493, που τυπώθηκε για να μεταφέρει γρήγορα τα νέα, εκτιμάται έως και 1,2 εκατ. λίρες Αγγλίας (1,5 εκατ. δολάρια) από τον οίκο Christie’s.
Ως γνωστόν, ο Κολόμβος δεν είχε ιδέα ότι, εκείνη την εποχή, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος μετά τους Βίκινγκς που συναντούσε τη Βόρεια Αμερική – νόμιζε ότι είχε ταξιδέψει σε νησιά κοντά στην Ιαπωνία.
Η επιστολή εξυμνεί τα πλούσια φυσικά αγαθά των νησιών που συνάντησε ο Κολόμβος και περιγράφει τους «εξαιρετικά δειλούς» ιθαγενείς που συνάντησε εκεί ως «τόσο καχύποπτους και τόσο γενναιόδωρους» που φαίνονταν «σαν ανόητοι».
Το έγγραφο βρίσκεται σε ιδιωτική ελβετική συλλογή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και περιγράφεται από τον οίκο Christie’s ως «η παλαιότερη έκδοση της επιστολής του Κολόμβου».
«Η σημασία της επιστολής έγκειται στην ευρεία διάδοσή της, χάρη στην τυπογραφία», λέει ο καθηγητής Τζέφρι Σίμκοξ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. «Χρησιμοποιώντας την τότε τεχνολογία αιχμής, το ισπανικό στέμμα έστειλε αντίγραφα στα δικαστήρια της Ευρώπης για να διεκδικήσει την περιοχή», προσθέτει ο ίδιος.
Με πληροφορίες από Guardian