Βρέθηκε στην Δανία (δωρεά από γνωστό συλλέκτη βιβλίων) χειρόγραφο τεσσάρων αιώνων με περιλήψεις για πάνω από 15.000 γνωστά και άγνωστα βιβλία! – Αναφορά για έναν χαμένο κόσμο βιβλίων του 16ου αιώνα
Ίσως να αποτελεί και την μεγαλύτερη λογοτεχνική αποκάλυψη του 21ου αιώνα… Ένας μεγάλος τόμος που περιλαμβάνει τις περιλήψεις χιλιάδων βιβλίων, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πια, ανακαλύφθηκε στην Κοπεγχάγη, όπου παρέμενε ανέγγιχτος εδώ και περισσότερα από 350 χρόνια. Το χειρόγραφο Libro de los Epitomes εκτείνεται σε περισσότερες από 2.000 σελίδες και περιέχει περιλήψεις βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του Ερνάντο Κολόν, του νόθου γιου του Χριστόφορου Κολόμβου που ονειρευόταν να φτιάξει τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη όλων των εποχών. Ο Κολόν ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου και συγκέντρωσε περίπου 15.000 βιβλία, από τα οποία σήμερα διασώζονται μόνο 3.500 και στεγάζονται από το 1552 στον Καθεδρικό Ναό της Σεβίλλης.
Ο Κολόν είχε προσλάβει μια ομάδα συγγραφέων, στους οποίους ανέθεσε να διαβάσουν όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης του και να γράψουν μία σύντομη περίληψη για το καθένα στο Libro de los Epitomes. Οι περιλήψεις αυτές εκτείνονται σε μερικές αράδες για τα πιο μικρά βιβλία, όμως για άλλα έργα, όπως τα Άπαντα του Πλάτωνα, φτάνουν ακόμα και τις 30 σελίδες.
Ιδιαίτερα χαρούμενος ο ακαδημαϊκός καθηγητής του Cambridge, Εντουάρντ Ουίλσον – Λι, συγγραφέας της πρόσφατης βιογραφίας του Κολόν, «The Catalog of Shipwrecked Books» δήλωσε στην αγγλική εφημερίδα The Guardian «Είναι μια εκπληκτική ιστορία. Αντί να είναι μια βελόνα σε ένα αχυρώνα, ήταν μια βελόνα σε ένα σωρό άλλες βελόνες Είναι μια ανακάλυψη τεράστιας σημασίας, όχι μόνο επειδή περιέχει τόσο πολλές πληροφορίες για το πώς διαβάζουν τα άτομα πριν από 500 χρόνια, αλλά και επειδή περιέχει περιλήψεις βιβλίων που δεν υπάρχουν πια, χάνονται σε κάθε άλλη μορφή από αυτές τις περιλήψεις”.
Μετά τη συγκέντρωση της συλλογής του, ο Κολόν χρησιμοποίησε μια ομάδα συγγραφέων για να διαβάσει κάθε βιβλίο στη βιβλιοθήκη και να διατηρήσει τον καθένα σε μια μικρή περίληψη στο Libro de los Epítomes, που κυμαίνονταν από μερικές γραμμές για πολύ σύντομα κείμενα σε περίπου 30 σελίδες για τα πλήρη έργα του Πλάτωνα, τον οποίο ο Ουίλσον – Λι αποκαλούσε το «θαύμα της συμπίεσης».
Επειδή ο Κολόν συνέλεξε ό, τι μπορούσε να βάλει στα χέρια του, ο κατάλογος είναι ένα πραγματικό αρχείο για το τι διαβάζουν άνθρωποι πριν από 500 χρόνια, αντί για τα κλασικά. “Το σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης του Ερνάντο είναι ότι δεν είναι μόνο ο Πλάτων και ο Κορτέζ, αλλά συνοψίζει τα πάντα από αλμανάκ μέχρι ενημερωτικά φυλλάδια. Αυτό μας δίνει πραγματικά ένα παράθυρο στο σύνολο των πρώιμων εκτυπώσεων, πολλά από τα οποία έχουν εξαφανιστεί και πώς οι άνθρωποι το διαβάζουν – ένας κόσμος που χάνεται σε μεγάλο βαθμό για μας “.
Ο Ουίλσον – Λι και ο Πέρεζ Φερνάντεζ εργάζονται επί του παρόντος σε μια ολοκληρωμένη περιγραφή της βιβλιοθήκης, η οποία θα δημοσιευθεί το 2020, παράλληλα, αναμένεται σύντομα να περάσει στο χώρο του ψηφιακού κόσμου. Το πολύτιμο χειρόγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, βρέθηκε στη συλλογή του Ισλανδού ακαδημαϊκού Άρνι Μάγκνουσον, που το 1730 δώρισε τη συλλογή βιβλίων του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μια συλλογή με περίπου 3.000 βιβλία, όλα σχεδόν στα ισλανδικά ή σε άλλες σκανδιναβικές γλώσσες. Μόνο περίπου 20 από αυτά ήταν γραμμένα στα ισπανικά, και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άργησε τόσο να ανακαλυφθεί.