Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΑξιωτισσα: "Κι όλο να λέω οι δίαιτες πως είναι παραμύθια, και...

Αξιωτισσα: “Κι όλο να λέω οι δίαιτες πως είναι παραμύθια, και πως πραγματικότητα, είναι αυτή η λιγούρα…”

|

Ελένη Αγγιναρασταχάκη για την Αξιώτισσα ” Έτσι συνοψίζεται και αποτυπώνεται η πορεία του Γιάννη, η δική του Οδύσσεια, μέσα από τις νόστιμες ιστορίες του βιβλίου του, που παρεμβάλλονται, εξηγούν, και χρωματίζουν τις υπέροχες συνταγές του, απόσταγμα θα έλεγα αυτής της θητείας του στον κοσμοπολιτισμό και εύφορο αποτέλεσμα του ανοιχτού μυαλού και της καρδιάς του, που μοιράζεται μαζί μας για να μας χαρίσει στιγμές ευδαιμονίας. 

Σάββατο απόγευμα και στη Ταβέρνα Αξιώτισσα, το μενού είναι διαφορετικό… Η κουζίνα κλειστή. Ο Γιάννης Βάσιλας, η ψυχή της Κουζίνας, έχει φορέσει τα καλά του και παρουσιάζει το βιβλίο του “Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας» που έχει άμεση σχέση με την Ταβέρνα Αξιώτισσα, την ιστορία της, της συνταγές κυρίως όμως με τη φιλοσοφία… Κακά τα ψέματα άλλωστε. Η κουζίνα έχει φιλοσοφία. Και τίποτα δεν γίνεται τυχαίο… Απέναντί του δεκάδες φίλοι για μία ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση.

Πριν μερικές ημέρες παρουσιάσαμε έστω κι ένα μέρος από την “Κουζινογραφία” της καλής φίλης τόσο του Γιάννη όσο και της Σοφίας, της Βάσω Σειρηνίδου, καθηγήτριας Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, θα δώσουμε στην δημοσιότητα μία ακόμη τοποθέτηση… Μίας ακόμη φίλης που έχει γευτεί τις χαρές που έχει προσφέρει ο Γιάννης και η Σοφία και μας αποκαλύπτει παράλληλα το δέσιμο αυτού του ζευγαριού που αναγκάζει εκατοντάδες επισκέπτες της Νάξου και έρθουν έως το Καστράκι για να γίνουν μάρτυρες μίας άλλης φιλοσοφίας όσον αφορά τη κουζίνα… 

Μέσα από την σελίδα στα social media “Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας” διαβάζουμε το κείμενο που διάβασε η Ελένη Αγγιναρασταχάκη καθώς και το σκαμπρόζικο ποηματάκι της…

“Νόστιμες οι ιστορίες στο βιβλίο του Γιάννη μας, νόστιμες όπως και τα εδέσματα που έχουμε την καλή τύχη ν’ απολαμβάνουμε, εμείς οι εραστές του φαγητού που δεν προορίζεται για να θρέψει μόνο το σώμα. Του φαγητού, καθώς και του κρασιού που «ευφραίνουν καρδίαν ανθρώπου» και επιταχύνουν τους παλμούς της. 

Κι έτσι, με σφυγμούς ανεβασμένους, μπορούμε και τι δεν μπορούμε…. Νόστιμα όπως νόστος, νοσταλγία, αλλά και παλιννόστηση, το «νόστιμον ήμαρ» που στα Αγγλικά καθόλου τυχαία, αποδίδεται ως return to one’s native country, δηλαδή επάνοδος στο φυσικό μας χώρο. Μια ευτυχία, τόσο ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξή μας όσο η τροφή, που η στέρησή της, και μάλιστα χωρίς την προσδοκία τουλάχιστον να την αισθανθούμε πάλι, σημαίνει άλγος και μαρασμό. 

‘Όμως καθοριστική για τον άνθρωπο ιδιότητα, είναι και η, ως είθισται να λέγεται κοινωνικότητα, δηλαδή η συνύπαρξη με τους ομοίους του και- αν δεν περιχαρακώνεται γύρω από τον εαυτό του, δεν ασχολείται μόνο με τα του οίκου του, τουτέστιν δεν ιδιωτεύει (εξ ου και idiot, δηλαδή ηλίθιος, διότι οι λέξεις ταξιδεύουν φέροντας και διηγούμενες ιστορία)-μέσω αυτής (της συνύπαρξης), ο πολιτισμός, δηλαδή η συμμετοχή του προσώπου που δρα μέσα σε μια κοινότητα μια «πόλη», επηρεάζει κι επηρεάζεται, αφομοιώνει κι αφομοιώνεται και παράγει αποτέλεσμα ανάλογο της ευθύνης και της στάσης του απέναντι στα κοινά και στις διάφορες εκφάνσεις τους, που πάντα επιστρέφει στον ίδιο σαν καταδίκη αν είναι κακόβουλος, αλλά και σαν δικαίωση αν στοχεύει τα άριστα, όπως στην περίπτωση του Γιάννη και της συντρόφισσάς του Σοφίας, που με τα έργα και ημέρες τους, με την αγάπη, την αλληλεγγύη και το σεβασμό και προς τους συνεργάτες τους και προς εμάς τους φίλους τους, ανεβάζουν την έννοια της συντροφικότητας που κι αυτή παράγεται από το τρέφομαι, τρέφομαι μαζί, σε επίπεδα υψηλά. 

Κι ακόμα παραπέρα ο κοσμοπολιτισμός, γιατί «πολλών δ’ ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω», ούτως ώστε, αν ο άνθρωπος είναι ανοιχτός στο νου και την καρδιά, συλλέγοντας και κομίζοντας όσο μπορεί «πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά», να τα χαρίσει στην Ιθάκη του και να τα μοιραστεί με τους ανθρώπους που συγκοινωνεί. 

Έτσι συνοψίζεται και αποτυπώνεται η πορεία του Γιάννη, η δική του Οδύσσεια, μέσα από τις νόστιμες ιστορίες του βιβλίου του, που παρεμβάλλονται, εξηγούν, και χρωματίζουν τις υπέροχες συνταγές του, απόσταγμα θα έλεγα αυτής της θητείας του στον κοσμοπολιτισμό και εύφορο αποτέλεσμα του ανοιχτού μυαλού και της καρδιάς του, που μοιράζεται μαζί μας για να μας χαρίσει στιγμές ευδαιμονίας. 

Κι εμείς, ανταποδίδουμε με την αγάπη μας. Γι αυτόν και για τη σύντροφό του στη ζωή και τα καλά έργα, τη Σοφία. Ο Λουϊ Αραγκόν, αφιερώνοντας στη δική του σύντροφο και μούσα το έργο «Οι καμπάνες της Βασιλείας», λέει: «Στην ‘Ελσα Τριολέ, που χωρίς αυτήν θα ‘χα σωπάσει». 

Ας βυθιστούμε λοιπόν στην ανάγνωση τούτου του συμπιλήματος στέρεας και εφαρμοσμένης γνώσης που απλόχερα μας χαρίζει ο συγγραφέας, ας ταξιδέψουμε μαζί του στους δρόμους και στα πελάγη που διέσχισε, στις κουζίνες που δημιούργησε και ας γίνουμε κοινωνοί, της ατέρμονης, της ερωτικής αναζήτησής του για την ποιότητα, την ομορφιά και εν τέλει το «ευ ζειν». Και κλείνω με ένα στιχούργημα. Δεν φιλοδοξώ να δρέψω δάφνες ποιήτριας, δεν θέλω να δρέπω δάφνες γενικά, μόνο για καρύκευμα στα φαγητά έτσι; Αλλά σκαρώνω που και που όταν έχω έμπνευση και κυρίως όταν θέλω να μοιραστώ ένα γέλιο.

Όπως τώρα με όλους εσάς εδώ: Αφιερωμένο εξαιρετικά, στο Γιάννη και στη μούσα του:

Παιδιά υπέροχα ήσασταν κι εγώ λεπτή φιγούρα. 
Μας πώς τα μαγειρέψατε κι ανοίξατε ταβέρνα. 
Κι εγώ που συγκρατιόμουνα, 
μα μ’ έτρωγε η λιγούρα, 
φαΐ καλό μυρίστηκα κι είπα του Γιώργου*, κέρνα..
Έτσι οι κλαγγές των πιρουνιών, στα πιάτα τα δικά σας, 
παιάνας μας ακούγονται που υμνούν τα φαγητά σας. 
Το τωρινό σουλούπι μου, το βλέπω με καμάρι, 
γιατί είμαι μια χαρούμενη και γελαστή χοντρούλα, 
που στην Αξιώτισσα ενδημεί κι έχει περίσσια χάρη. 
Τύφλα οι συλφίδες να χουνε μπροστά στην αφρατούλα. 
Μα αν ήθελα λιγνό κορμί και στυλ κι αναλογίες, 
τουλάχιστον το..σκόπευα μεσ’ την ανάπαυλά σας, 
στενές με τη μαγειρική δεν έχω δα φιλίες 
και δεν πολυβλεπόμαστε σαν είμαι μακριά σας. 
Τώρα με το βιβλίο αυτό, τι πειρασμός αλήθεια. 
Όλο να το φυλλομετρώ και να ξεχνώ την …κούρα. 
Κι όλο να λέω οι δίαιτες πως είναι παραμύθια, 
και πως πραγματικότητα, είναι αυτή η λιγούρα…”

*Ο Γιώργος είναι ο άντρας της


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Μικρής έκτασης πρόσκρουση του “Αικατερίνη Π.” στο λιμάνι της Τήνου

Ασφαλής η αποβίβαση των 40 επιβατών – Σε εξέλιξη η έρευνα του Λιμενικού για τα αίτια του περιστατικού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου