Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοΑξιωτισσα: "Κι όλο να λέω οι δίαιτες πως είναι παραμύθια, και...

Αξιωτισσα: “Κι όλο να λέω οι δίαιτες πως είναι παραμύθια, και πως πραγματικότητα, είναι αυτή η λιγούρα…”

|

Ελένη Αγγιναρασταχάκη για την Αξιώτισσα ” Έτσι συνοψίζεται και αποτυπώνεται η πορεία του Γιάννη, η δική του Οδύσσεια, μέσα από τις νόστιμες ιστορίες του βιβλίου του, που παρεμβάλλονται, εξηγούν, και χρωματίζουν τις υπέροχες συνταγές του, απόσταγμα θα έλεγα αυτής της θητείας του στον κοσμοπολιτισμό και εύφορο αποτέλεσμα του ανοιχτού μυαλού και της καρδιάς του, που μοιράζεται μαζί μας για να μας χαρίσει στιγμές ευδαιμονίας. 

Σάββατο απόγευμα και στη Ταβέρνα Αξιώτισσα, το μενού είναι διαφορετικό… Η κουζίνα κλειστή. Ο Γιάννης Βάσιλας, η ψυχή της Κουζίνας, έχει φορέσει τα καλά του και παρουσιάζει το βιβλίο του “Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας» που έχει άμεση σχέση με την Ταβέρνα Αξιώτισσα, την ιστορία της, της συνταγές κυρίως όμως με τη φιλοσοφία… Κακά τα ψέματα άλλωστε. Η κουζίνα έχει φιλοσοφία. Και τίποτα δεν γίνεται τυχαίο… Απέναντί του δεκάδες φίλοι για μία ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση.

Πριν μερικές ημέρες παρουσιάσαμε έστω κι ένα μέρος από την “Κουζινογραφία” της καλής φίλης τόσο του Γιάννη όσο και της Σοφίας, της Βάσω Σειρηνίδου, καθηγήτριας Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, θα δώσουμε στην δημοσιότητα μία ακόμη τοποθέτηση… Μίας ακόμη φίλης που έχει γευτεί τις χαρές που έχει προσφέρει ο Γιάννης και η Σοφία και μας αποκαλύπτει παράλληλα το δέσιμο αυτού του ζευγαριού που αναγκάζει εκατοντάδες επισκέπτες της Νάξου και έρθουν έως το Καστράκι για να γίνουν μάρτυρες μίας άλλης φιλοσοφίας όσον αφορά τη κουζίνα… 

Μέσα από την σελίδα στα social media “Γύρω από τη Μαρμίτα της Αξιώτισσας” διαβάζουμε το κείμενο που διάβασε η Ελένη Αγγιναρασταχάκη καθώς και το σκαμπρόζικο ποηματάκι της…

“Νόστιμες οι ιστορίες στο βιβλίο του Γιάννη μας, νόστιμες όπως και τα εδέσματα που έχουμε την καλή τύχη ν’ απολαμβάνουμε, εμείς οι εραστές του φαγητού που δεν προορίζεται για να θρέψει μόνο το σώμα. Του φαγητού, καθώς και του κρασιού που «ευφραίνουν καρδίαν ανθρώπου» και επιταχύνουν τους παλμούς της. 

Κι έτσι, με σφυγμούς ανεβασμένους, μπορούμε και τι δεν μπορούμε…. Νόστιμα όπως νόστος, νοσταλγία, αλλά και παλιννόστηση, το «νόστιμον ήμαρ» που στα Αγγλικά καθόλου τυχαία, αποδίδεται ως return to one’s native country, δηλαδή επάνοδος στο φυσικό μας χώρο. Μια ευτυχία, τόσο ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξή μας όσο η τροφή, που η στέρησή της, και μάλιστα χωρίς την προσδοκία τουλάχιστον να την αισθανθούμε πάλι, σημαίνει άλγος και μαρασμό. 

‘Όμως καθοριστική για τον άνθρωπο ιδιότητα, είναι και η, ως είθισται να λέγεται κοινωνικότητα, δηλαδή η συνύπαρξη με τους ομοίους του και- αν δεν περιχαρακώνεται γύρω από τον εαυτό του, δεν ασχολείται μόνο με τα του οίκου του, τουτέστιν δεν ιδιωτεύει (εξ ου και idiot, δηλαδή ηλίθιος, διότι οι λέξεις ταξιδεύουν φέροντας και διηγούμενες ιστορία)-μέσω αυτής (της συνύπαρξης), ο πολιτισμός, δηλαδή η συμμετοχή του προσώπου που δρα μέσα σε μια κοινότητα μια «πόλη», επηρεάζει κι επηρεάζεται, αφομοιώνει κι αφομοιώνεται και παράγει αποτέλεσμα ανάλογο της ευθύνης και της στάσης του απέναντι στα κοινά και στις διάφορες εκφάνσεις τους, που πάντα επιστρέφει στον ίδιο σαν καταδίκη αν είναι κακόβουλος, αλλά και σαν δικαίωση αν στοχεύει τα άριστα, όπως στην περίπτωση του Γιάννη και της συντρόφισσάς του Σοφίας, που με τα έργα και ημέρες τους, με την αγάπη, την αλληλεγγύη και το σεβασμό και προς τους συνεργάτες τους και προς εμάς τους φίλους τους, ανεβάζουν την έννοια της συντροφικότητας που κι αυτή παράγεται από το τρέφομαι, τρέφομαι μαζί, σε επίπεδα υψηλά. 

Κι ακόμα παραπέρα ο κοσμοπολιτισμός, γιατί «πολλών δ’ ανθρώπων είδεν άστεα και νόον έγνω», ούτως ώστε, αν ο άνθρωπος είναι ανοιχτός στο νου και την καρδιά, συλλέγοντας και κομίζοντας όσο μπορεί «πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά», να τα χαρίσει στην Ιθάκη του και να τα μοιραστεί με τους ανθρώπους που συγκοινωνεί. 

Έτσι συνοψίζεται και αποτυπώνεται η πορεία του Γιάννη, η δική του Οδύσσεια, μέσα από τις νόστιμες ιστορίες του βιβλίου του, που παρεμβάλλονται, εξηγούν, και χρωματίζουν τις υπέροχες συνταγές του, απόσταγμα θα έλεγα αυτής της θητείας του στον κοσμοπολιτισμό και εύφορο αποτέλεσμα του ανοιχτού μυαλού και της καρδιάς του, που μοιράζεται μαζί μας για να μας χαρίσει στιγμές ευδαιμονίας. 

Κι εμείς, ανταποδίδουμε με την αγάπη μας. Γι αυτόν και για τη σύντροφό του στη ζωή και τα καλά έργα, τη Σοφία. Ο Λουϊ Αραγκόν, αφιερώνοντας στη δική του σύντροφο και μούσα το έργο «Οι καμπάνες της Βασιλείας», λέει: «Στην ‘Ελσα Τριολέ, που χωρίς αυτήν θα ‘χα σωπάσει». 

Ας βυθιστούμε λοιπόν στην ανάγνωση τούτου του συμπιλήματος στέρεας και εφαρμοσμένης γνώσης που απλόχερα μας χαρίζει ο συγγραφέας, ας ταξιδέψουμε μαζί του στους δρόμους και στα πελάγη που διέσχισε, στις κουζίνες που δημιούργησε και ας γίνουμε κοινωνοί, της ατέρμονης, της ερωτικής αναζήτησής του για την ποιότητα, την ομορφιά και εν τέλει το «ευ ζειν». Και κλείνω με ένα στιχούργημα. Δεν φιλοδοξώ να δρέψω δάφνες ποιήτριας, δεν θέλω να δρέπω δάφνες γενικά, μόνο για καρύκευμα στα φαγητά έτσι; Αλλά σκαρώνω που και που όταν έχω έμπνευση και κυρίως όταν θέλω να μοιραστώ ένα γέλιο.

Όπως τώρα με όλους εσάς εδώ: Αφιερωμένο εξαιρετικά, στο Γιάννη και στη μούσα του:

Παιδιά υπέροχα ήσασταν κι εγώ λεπτή φιγούρα. 
Μας πώς τα μαγειρέψατε κι ανοίξατε ταβέρνα. 
Κι εγώ που συγκρατιόμουνα, 
μα μ’ έτρωγε η λιγούρα, 
φαΐ καλό μυρίστηκα κι είπα του Γιώργου*, κέρνα..
Έτσι οι κλαγγές των πιρουνιών, στα πιάτα τα δικά σας, 
παιάνας μας ακούγονται που υμνούν τα φαγητά σας. 
Το τωρινό σουλούπι μου, το βλέπω με καμάρι, 
γιατί είμαι μια χαρούμενη και γελαστή χοντρούλα, 
που στην Αξιώτισσα ενδημεί κι έχει περίσσια χάρη. 
Τύφλα οι συλφίδες να χουνε μπροστά στην αφρατούλα. 
Μα αν ήθελα λιγνό κορμί και στυλ κι αναλογίες, 
τουλάχιστον το..σκόπευα μεσ’ την ανάπαυλά σας, 
στενές με τη μαγειρική δεν έχω δα φιλίες 
και δεν πολυβλεπόμαστε σαν είμαι μακριά σας. 
Τώρα με το βιβλίο αυτό, τι πειρασμός αλήθεια. 
Όλο να το φυλλομετρώ και να ξεχνώ την …κούρα. 
Κι όλο να λέω οι δίαιτες πως είναι παραμύθια, 
και πως πραγματικότητα, είναι αυτή η λιγούρα…”

*Ο Γιώργος είναι ο άντρας της


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας