Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίοAnthony Bourdain: Το βιβλίο του "Αγαπημένα" τώρα και στα Ελληνικά

Anthony Bourdain: Το βιβλίο του “Αγαπημένα” τώρα και στα Ελληνικά

|

«Αγαπημένα»: Μια συλλογή του Anthony Bourdain από σπιτικές συνταγές για φίλους και συγγενείς, τώρα και στα Ελληνικά 

«Αυτό είναι το οικογενειακό μας βιβλίο συνταγών. Αυτά είναι τα πιάτα που μου αρέσει να τρώω και να ταΐζω την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Αυτές είναι οι “επιτυχημένες” συνταγές, που έχουν δηλαδή εξελιχθεί με τον καιρό και έχουν διαμορφωθεί με την επανάληψη και τη μακρά –και συχνά επώδυνη– εμπειρία». Anthony Bourdain

Από την ιστοσελίδα Lifo.gr

Το «Αγαπημένα» είναι το τελευταίο και το πιο προσωπικό βιβλίο του πρόωρα χαμένου διάσημου Αμερικανού σεφ και μύστη των γεύσεων του κόσμου, Anthony Bourdain, η αυτοχειρία του οποίου στις 8 Ιουνίου 2018, στα 61 του χρόνια, σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά εκείνους που τον θαύμαζαν για τις τηλεοπτικές εκπομπές του. Ο «ροκ σταρ» της διεθνούς γαστρονομίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, πρώτα ως σεφ και αργότερα ως ταξιδευτής στις γευστικές «ορέξεις» του κόσμου, τις οποίες παρουσίαζε –πάντα εντός του πολιτισμικού τους περιβάλλοντος– στις δημοφιλείς εκπομπές του στο CNN, συγκεντρώνει σε αυτό το βιβλίο τις προσωπικές, αγαπημένες του συνταγές.

Απευθυνόμενος στους αναγνώστες, ο Bourdain διευκρινίζει στην εισαγωγή του, γραμμένη σε έντονα προσωπικό και συναισθηματικό τόνο, ότι αυτές οι συνταγές δεν έχουν τίποτα το καινοτόμο. Γράφει: «Αν αναζητείτε μια γαστρονομική ιδιοφυΐα για να σας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας μιας πρωτόγνωρης δημιουργικότητας, ψάξτε αλλού». Και συνεχίζει, δίνοντας το στίγμα του βιβλίου και των συνταγών του: «Ως επί το πλείστον, αυτές τις συνταγές τις έχω ξεσηκώσει από ξεθωριασμένες αναμνήσεις των αγαπημένων της παιδικής ηλικίας μου: πράγματα που με τάιζε η μαμά μου, πράγματα που λάτρευα να τρώω στις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου –το είδος των διατροφικών αναμνήσεων που μου αρέσει να μοιράζομαι με την κόρη μου– μαζί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τα ταξίδια μου, καθώς και κάμποσες σοφίες που έχω αποκομίσει για θέματα όπως το πρωινό ή το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών, παρουσιασμένες με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς στρες».  

Έτσι, ο  Anthony Bourdain επιλέγει αγαπημένες συνταγές από κάθε κατηγορία φαγητού (Πρωινό, Σαλάτες, Σούπες, Σάντουιτς, Τα βασικά τού πάρτι, Οι κανόνες των χάμπουργκερ, Ζυμαρικά, Ψάρια και θαλασσινά, Πουλερικά, Ημέρα των Ευχαριστιών, Κρέας, Συνοδευτικά, Επιδόρπια, Ζωμοί, Σάλτσες και ντρέσινγκ), με μια σύντομη εισαγωγή ή ιστορία σε κάθε κεφάλαιο και σε κάθε συνταγή. Εξηγεί αναλυτικά, βήμα προς βήμα, τις συνταγές και τις τεχνικές πάντα με το γνωστό ανεπιτήδευτο, αθυρόστομο και ιδιαίτερα χιουμοριστικό ύφος του. Εμείς πάντως στη Νάξο, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε τη χαρά να τον γνωρίσουμε και κυρίως να απολαύσουμε τον τρόπο ζωής του. Μοναδικός…. Μας ερωτεύτηκε και τον ερωτευτήκαμε με τη πρώτη μπουκιά. Κα το κακό είναι ότι έφαγε τα πάντα… 

Το «Αγαπημένα» δεν είναι μόνο ένα βιβλίο συνταγών ενός από τους μεγαλύτερους σεφ στον κόσμο, αλλά κι ένα βιβλίο γοητευτικό, καθώς συνοδεύει τις διατροφικές επιλογές του και με προσωπικές εξομολογήσεις, είτε στην εισαγωγή είτε στα κείμενα-εισαγωγές των κεφαλαίων.

Μεταξύ άλλων, μιλάει για το πόσο μη «φυσιολογική» είναι η ζωή ενός σεφ, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει «φυσιολογικούς» ανθρώπους. «Από τα δεκαεπτά μου και μετά, οι φυσιολογικοί άνθρωποι ήταν οι πελάτες μου (…) Τους κοιτούσα με τη ματιά του επαγγελματία μάγειρα και σεφ – κάποιου, δηλαδή, που δεν είχε οικογενειακή ζωή, που γνώριζε και συναναστρεφόταν μόνο άλλους επαγγελματίες…». Συγκινητικά σχεδόν, αναφέρεται στο πόσο άλλαξε η ζωή του όταν έγινε στα πενήντα του πατέρας και πόσο η πατρότητα τον απάλλαξε από αυτό το «τέρας εγωκεντρισμού» που ήταν, όπως γράφει, πριν.

Πάντως για εκείνον «η καρδιά ενός ανθρώπου ήταν –και παραμένει– μυστήριο», όπως αναφέρει. Το ίδιο μυστήριο παραμένει και η απόφασή του να θέσει ο ίδιος τέρμα στη ζωή του.

Info

Το βιβλίο «Αγαπημένα» του Anthony Bourdain κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας