Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για τα νησιά Κίμωλο, Αμοργό και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 18–35 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.
«Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία ώστε να κατανοούμε άλλες έννοιες κι άλλες κοινωνίες -όχι μόνο τη δική μας- ώστε να αντιληφθούμε την αλλαγή: ποια πράγματα στην κοινωνία παραμένουν, ποια αλλάζουν και γιατί. Δεν έχουμε καμία επιθυμία να μετατρέψουμε το Istorima σε όργανο για κανένα σκοπό. Προσβλέπουμε, αρκετά απλοϊκά, ότι οι πολλές διαφορετικές ιστορίες που θα μαζέψουν οι ερευνητές θα προσδώσουν ξεκάθαρα μεγαλύτερο εύρος και βάθος στην ιστορία της Ελλάδας και στην ελληνική εμπειρία. Ευελπιστούμε ότι το Istorima θα δώσει σε χιλιάδες Έλληνες μία στενότερη σχέση με την Ιστορία μέσα από την αφήγηση των δικών τους προσωπικών ιστοριών. Κι ελπίζουμε ότι θα δώσει σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πρόσβαση στην Ιστορία μέσα από τις ιστορίες των άλλων».
Αυτή είναι η βασική απάντηση που δίνει η Σοφία Παπαϊώαννου εκ των ιδρυτών του Istorima στην ερώτηση “ποιος θα είναι ο ρόλος της προσπάθειας που γίνεται μέσω του istorima.org… Και όπως μας λέει η κα Παπαϊώάννου, η Ιστορία δεν είναι απλά κάτι «εκεί έξω», κάτι που απομνημονεύεται και που μαθαίνεται. Ούτε είναι μόνο η οπτική της ελίτ ή των «ηρώων» ή των «νικητών» -παρόλο που κατά αυτόν τον τρόπο γραφόταν για πολλά χρόνια. «Μία από τις κεντρικές ιδέες της προφορικής ιστορίας είναι ότι επιτρέπει να γραφτεί η Ιστορία “από τα κάτω” -ιστορία δηλαδή που δεν εξιστορείται από προέδρους, βασίλισσες, κυβερνήσεις, κράτη, ή την πλουτοκρατία αλλά ιστορία όπως την έζησαν, την βίωσαν και τη δημιούργησαν οι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι».
Και όπως μαθαίνουμε το Istorima στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα εκτενές αρχείο προφορικών ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας, θέλει να στηρίξει το μέλλον τους καταγράφοντας το παρελθόν της χώρας. «Με την Κάθριν Φλέμινγκ συναντηθήκαμε τηλεοπτικά, όταν της πήρα συνέντευξη παρουσιάζοντας το σημαντικό της έργο και την αγάπη της για την Ελλάδα. Δεν είχαν προλάβει να τελειώσουν τα γυρίσματα της εκπομπής και σκεφτόμασταν ήδη τι θα δημιουργούσαμε μαζί στο μέλλον. Πιστεύω ότι και στις δύο μας, με διαφορετικούς τρόπους, υπέβοσκε για χρόνια μία ιδέα παρόμοια με το Istorima, και όταν πια ειπώθηκε -ότι αυτό θα έπρεπε να κάνουμε, να διασώσουμε τις ιστορίες της Ελλάδας που χάνονται, είπαμε και οι δύο αμέσως “αυτό είναι!”». Στη συνέχεια, η ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έδωσε στην ιδέα μας μεγαλύτερες διαστάσεις και προοπτικές», περιγράφει η Σοφία Παπαϊωάννου.
Η ιδέα τους υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές από 18-35 ετών που θα απλωθούν σε όλη τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συλλέγοντας προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους. Και τώρα βλέπουμε αυτή τη προσπάθεια να φτάνει όχι μόνο στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες αλλά να απλώνεται σε Αμοργό και Κίμωλο…
Οπως αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης
Στηρίζουμε το μέλλον καταγράφοντας το παρελθόν
Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για τα νησιά Κίμωλο, Αμοργό και το δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 18–35 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.
Το Istorima είναι μία αστική –μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία ενός Μεγάλου Αρχείου Ιστοριών της Ελλάδας μέσα από την προσφορά απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας.Το Istorima υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ γιατην Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων, η οποία έχει σαν στόχο την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων ευκαιριών και που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για τη νέα γενιά της Ελλάδας.
Για τα επόμενα 4 χρόνια το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1500 νέους ερευνητές, που θα απλώνονται σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας ηχητικά,ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.
Οι ερευνητές του Istorima θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους, από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους. Ήδη 170 ερευνητές απασχολούνται σε όλη τη χώρα συλλέγοντας ιστορίες του τόπου τους.
Ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου.
Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα Αρχείο προσβάσιμο στο κοινό ενώ επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα www.istorima.org.
Το Istorima παρέχει εκπαίδευση, 9μηνη αμειβόμενη απασχόληση, τα τεχνικά μέσα ηχητικής καταγραφής και υποστήριξη στους νέους ερευνητές.
Όλες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.istorima.org.
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…