Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΥστατη έκκληση από Κω και Λέσβο για φόρο διαμονής και ΦΠΑ

Υστατη έκκληση από Κω και Λέσβο για φόρο διαμονής και ΦΠΑ

|

Οι τουριστικοί φορείς σε Κω και Λέσβο αντιδρούν έντονα στην κάθετη και οριζόντια απόφαση για εφαρμογή του φόρου διαμονής και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την αρχή του Νέου Ετους – Στη Κω απεργία αύριο (19/12) – Στη Λέσβο έστειλαν επιστολές 

Ύστατες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν έστω και την τελευταία στιγμή η «κάθετη» εφαρμογή του φόρου διαμονής και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του νέου έτους καταβάλλουν οι ξενοδόχοι των νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό.

Στην Κω, οι φορείς του νησιού με το δήμο έχουν συμφωνήσει την προκήρυξη απεργίας σε όλο το νησί για την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι της Λέσβου απευθύνουν ύστατη έκκληση σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη προσβλέποντας «στην από μέρους σας προσωπική παρέμβαση, με θετική έκβαση, τόσο για την επ΄ αόριστο διατήρηση (αν όχι επιστροφή στους ισχύοντες πριν το Σεπτ.2017) συντελεστές ΦΠΑ, όσο και για την απόσυρση του φόρου διαμονής στα νησιά, της (με βαρύ τίμημα) προσφυγόπληκτης Περιφ. Βορ. Αιγαίου».

Ο δήμος της Κω και το σύνολο σχεδόν των φορέων του νησιού χαρακτηρίζουν ως «ολέθρια και εγκληματική πράξη την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Η Κως δεν μπορεί να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και να προσπαθεί, αβοήθητη, να κλείσει μόνη της τις πληγές που άνοιξε ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου».

Η Κως, όπως αναφέρουν οι φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος Κω, Ιατρικός Σύλλογος Κω, Ένωση Ξενοδόχων Κω, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – Παράρτημα Κω, Μόνιμη Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Κω, Εμπορικός Σύλλογος Κω, Οικονομικό Επιμελητήριο Παράρτημα Δωδ/σου, Ένωση Ταξί κ.α.) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο όταν προσφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό και όταν, αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Κράτους και της Κεντρικής Εξουσίας σε σύγκριση την προσφορά του νησιού μας.

«Αν κάποιοι στην Ευρώπη, θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα».

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από ισοδύναμα που μπορούν να αποφέρουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.

«Θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πληγεί καίρια ο τουρισμός μας. Το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα είναι ολέθριο».

Αντίστοιχα, από την πλευρά των ξενοδόχων της Λέσβου, ζητείται η απαλλαγή από τον φόρο διαμονής και για η επ’αόριστο διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίας. Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο κ. Περικλής Αντωνίου, μέλος δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προτείνει να ισχύσει η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου: «Σύμφωνα με αυτήν, η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων, με βάση των προϋπολογισμό του 2018, εσόδων απ’ την επιβολή του Φόρου Διαμονής (καθόλου αναλογικού, ούτε ανταποδοτικού, επιβαλλόμενου παράλληλα και συγχρόνως μαζί με, ήδη προϋφιστάμενο για την ίδια αιτία και υπηρεσία της διαμονής, το τέλος επιτηδεύματος), ύψους 74 εκατ. ευρώ και των κατά πολύ υψηλότερων, εκτιμούμενων, από τον ΣΕΤΕ, εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ, προτείνεται να διατεθούν για την επ’ αόριστον διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ των πολύπαθων νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα, προτείνεται να εξαιρεθούν τα νησιά αυτά και από την επιβολή του επαχθούς (ενδεικτικά για τις μικρές π.χ. κάτω των 50 δωματίων και χαμηλού μέσου ετήσιου τιμήματος διανυκτέρευσης π.χ. μέχρι 100 ευρώ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), φόρου διαμονής», όπως επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι στην περίπτωση της «απίθανης και δυσάρεστης» αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να ‘ναι ήπια και σταδιακή π.χ. κατά μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα ανά 2-3ετία, όχι μεγάλη και ξαφνική, η οποία συνιστά «βίαιη αναπροσαρμογή» μ’ απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας