Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΥστατη έκκληση από Κω και Λέσβο για φόρο διαμονής και ΦΠΑ

Υστατη έκκληση από Κω και Λέσβο για φόρο διαμονής και ΦΠΑ

|

Οι τουριστικοί φορείς σε Κω και Λέσβο αντιδρούν έντονα στην κάθετη και οριζόντια απόφαση για εφαρμογή του φόρου διαμονής και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την αρχή του Νέου Ετους – Στη Κω απεργία αύριο (19/12) – Στη Λέσβο έστειλαν επιστολές 

Ύστατες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν έστω και την τελευταία στιγμή η «κάθετη» εφαρμογή του φόρου διαμονής και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του νέου έτους καταβάλλουν οι ξενοδόχοι των νησιών που επλήγησαν από το προσφυγικό.

Στην Κω, οι φορείς του νησιού με το δήμο έχουν συμφωνήσει την προκήρυξη απεργίας σε όλο το νησί για την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι της Λέσβου απευθύνουν ύστατη έκκληση σε επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη προσβλέποντας «στην από μέρους σας προσωπική παρέμβαση, με θετική έκβαση, τόσο για την επ΄ αόριστο διατήρηση (αν όχι επιστροφή στους ισχύοντες πριν το Σεπτ.2017) συντελεστές ΦΠΑ, όσο και για την απόσυρση του φόρου διαμονής στα νησιά, της (με βαρύ τίμημα) προσφυγόπληκτης Περιφ. Βορ. Αιγαίου».

Ο δήμος της Κω και το σύνολο σχεδόν των φορέων του νησιού χαρακτηρίζουν ως «ολέθρια και εγκληματική πράξη την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας. Η Κως δεν μπορεί να τιμωρείται με αυτό τον τρόπο, όταν μάλιστα έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και να προσπαθεί, αβοήθητη, να κλείσει μόνη της τις πληγές που άνοιξε ο ισχυρός σεισμός της 21ης Ιουλίου».

Η Κως, όπως αναφέρουν οι φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος Κω, Ιατρικός Σύλλογος Κω, Ένωση Ξενοδόχων Κω, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου – Παράρτημα Κω, Μόνιμη Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Παράρτημα Κω, Εμπορικός Σύλλογος Κω, Οικονομικό Επιμελητήριο Παράρτημα Δωδ/σου, Ένωση Ταξί κ.α.) δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυτό τον τρόπο όταν προσφέρει σημαντικά δημόσια έσοδα στην εθνική οικονομία μέσα από τον τουρισμό και όταν, αποδεδειγμένα, δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα από την πλευρά του Κράτους και της Κεντρικής Εξουσίας σε σύγκριση την προσφορά του νησιού μας.

«Αν κάποιοι στην Ευρώπη, θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε να καταργήσουν και το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία.

Γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει η Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της Περιφερειακής Συνοχής και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα».

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί από ισοδύναμα που μπορούν να αποφέρουν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, όπως οι περικοπές δημοσίων δαπανών που σχετίζονται με προμήθειες, μετακινήσεις προσωπικού και αγοράς υπηρεσιών τρίτων.

«Θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Θα πληγεί καίρια ο τουρισμός μας. Το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών, θα είναι ολέθριο».

Αντίστοιχα, από την πλευρά των ξενοδόχων της Λέσβου, ζητείται η απαλλαγή από τον φόρο διαμονής και για η επ’αόριστο διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίας. Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο κ. Περικλής Αντωνίου, μέλος δ.σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου προτείνει να ισχύσει η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου: «Σύμφωνα με αυτήν, η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων, με βάση των προϋπολογισμό του 2018, εσόδων απ’ την επιβολή του Φόρου Διαμονής (καθόλου αναλογικού, ούτε ανταποδοτικού, επιβαλλόμενου παράλληλα και συγχρόνως μαζί με, ήδη προϋφιστάμενο για την ίδια αιτία και υπηρεσία της διαμονής, το τέλος επιτηδεύματος), ύψους 74 εκατ. ευρώ και των κατά πολύ υψηλότερων, εκτιμούμενων, από τον ΣΕΤΕ, εσόδων ύψους 200 εκατ. ευρώ, προτείνεται να διατεθούν για την επ’ αόριστον διατήρηση (αν όχι μείωση) των συντελεστών ΦΠΑ των πολύπαθων νησιών του Αιγαίου.

Παράλληλα, προτείνεται να εξαιρεθούν τα νησιά αυτά και από την επιβολή του επαχθούς (ενδεικτικά για τις μικρές π.χ. κάτω των 50 δωματίων και χαμηλού μέσου ετήσιου τιμήματος διανυκτέρευσης π.χ. μέχρι 100 ευρώ, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), φόρου διαμονής», όπως επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι στην περίπτωση της «απίθανης και δυσάρεστης» αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα πρέπει να ‘ναι ήπια και σταδιακή π.χ. κατά μισή ή μία ποσοστιαία μονάδα ανά 2-3ετία, όχι μεγάλη και ξαφνική, η οποία συνιστά «βίαιη αναπροσαρμογή» μ’ απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωάννα Συνοδινού: “Με την καρδιά στην Αμοργό, όταν το τρέξιμο γίνεται γιορτή ψυχής” (video)

Στο Amorgos Trail Challenge 2025, δεν μετρά μόνο ο τερματισμός, αλλά κάθε βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη φύση, στην κοινότητα, και στον εαυτό μας.

Αμοργός: Διάσταση απόψεων στην τοπική κοινωνία για την διάνοιξη δρόμου

Ο δήμος υποστήριξε ότι ο δρόμος είχε διανοιχθεί ως εργοταξιακός, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης ενός ναΐσκου

Βατικανό – Corriers Della Sera: “Η στάση του Παρολίν και ο …διχασμός έδωσαν πλεονέκτημα στον Πρέβοστ”

Πάπας Λέων ΙΔ': Πώς τον επέλεξε το Κονκλάβιο - Προηγούνταν ο Παρολίν, αλλά έκανε πίσω

ΕΠΑΛ Νάξου: Δράση με περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Χώρα Νάξου

Το τμήμα Α3 του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" συμμετείχε σε δράση καθαρισμού στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δράση και Δημιουργία για το Σχολείο και τον Τόπο μου"

Αλ. Φρατζέσκος: “Η καρδιά της Νάξου απειλείται, κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος”

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση, ο Αλέξανδρος Φρατζέσκος καλεί σε συσπείρωση ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων που αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του νησιού

“Το Πλαστικό μου κι Εγώ”: Το περιβαλλοντικό ταξίδι συνεχίζεται, πρώτος σταθμός η Νάξος

Μαθητές νησιών του Αιγαίου γίνονται πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για λιγότερο πλαστικό – Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και πράξη από το Cyclades Preservation Fund, την OPUS και με τη στήριξη της ΔΕΗ

Γαλάζιες Σημαίες 2025: Ανακοινώνονται την επόμενη Πέμπτη (15/05)

Ανακοινώνονται οι “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα για το 2025

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έως τις 23 Μαΐου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025–2026

Eνίσχυση για οινάμπελα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων – Αναλυτικά οι όροι και τα κριτήρια προτεραιότητας

Κύθνος: Εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Ανοιχτά της Κύθνου εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του 50χρονος ψαράς που αγνοείτο στο Λαύριο

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Β. Φλεριανός: Ξεκινά το έργο που περίμενε μια ολόκληρη γενιά

Με χρηματοδότηση 2,28 εκατομμυρίων ευρώ, η Νάξος αποκτά επιτέλους το ενιαίο Αθλητικό Κέντρο που αξίζει στους αθλητές, τους συλλόγους και τη νεολαία της - Η τοποθέτηση του Βασίλη Φλεριανού

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Γιάννης Βρούτσης: “Η παραμελημένη Νάξος μπαίνει στον αθλητικό χάρτη της χώρας” (video)

Το έργο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για την αθλητική κοινότητα της Νάξου, καθώς αναμένεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των τοπικών αθλητικών σωματείων