Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςWTM 2023: “Χαμογελάει” η Ελλάδα και αισιοδοξία για το 2024

WTM 2023: “Χαμογελάει” η Ελλάδα και αισιοδοξία για το 2024

|

Το 2023 είναι γεγονός ότι είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ εξίσου αισιόδοξη εμφανίστηκε η διεθνής ταξιδιωτική βιομηχανία για το επόμενο έτος.

Παρά τις προκλήσεις του πληθωρισμού, των υψηλών τιμών και του κόστους, η τουριστική βιομηχανία θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο, σύμφωνα, άλλωστε, με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκε στην World Travel Market, στο Λονδίνο, όπου τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού, επικρατούσε “μεγάλη κινητικότητα”.

Η Ελλάδα, όπως επιβεβαιώθηκε, ανήκει στους “νικητές” της φετινής σεζόν, ενώ διάχυτη ήταν η αισιοδοξία και για το 2024.

Η World Travel Market στο Λονδίνο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνής εμπορική έκθεση μετά την ITB.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η οποία ολοκληρώθηκε εχθές, οι αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου Excel ήταν πιο γεμάτες από πέρυσι, όταν καταγράφηκαν 38.500 εμπορικοί επισκέπτες, σύμφωνα με τον διοργανωτή Reed Exibition (RX).

Η WTM θεωρείται μια εμπορική έκθεση στην οποία συνάπτονται ή επαναδιαπραγματεύονται πολλές συμφωνίες, επειδή πραγματοποιείται πριν από την έναρξη του επόμενου έτους. Το αισιόδοξο ύφος που επικράτησε στις συνεντεύξεις Τύπου, από την Ελλάδα έως το Μαρόκο και τη Μαλαισία, αντικατοπτρίζεται επίσης στην Παγκόσμια Ταξιδιωτική Έκθεση της WTM, η οποία ανατέθηκε για πρώτη φορά στην RX από το ερευνητικό ινστιτούτο Oxford Economics.

Λιγότερα ταξίδια, πολύ περισσότερα έσοδα

Η 70σέλιδη έκθεση δείχνει ότι αν και ο αριθμός των ταξιδιών αναψυχής το 2023 θα είναι μικρότερος από ό,τι το 2019, η αξία των ταξιδιών αυτών θα αυξηθεί σημαντικά, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Ο αριθμός των ατόμων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 3% μεταξύ 2019 και 2023. Ωστόσο, τα έσοδα, μετρούμενα σε δολάρια ΗΠΑ, θα είναι κατά 19% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία.

Παρόλο που το υψηλό κόστος ενέργειας, προσωπικού και χρηματοδότησης συνεχίζει να ασκεί πίεση στις τιμές, οι ταξιδιωτικές δαπάνες παραμένουν υψηλή προτεραιότητα στις ανεπτυγμένες χώρες και η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές επιστρέφει στα προ της πανδημίας επίπεδα. “Η αύξηση του κόστους σε συνδυασμό με μια πιθανή πτωτική τάση στις προσδοκίες των καταναλωτών αποτελούν απειλή για τον κλάδο, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το κόστος επηρεάζει τον όγκο των ταξιδιών”, αναφέρεται στη μελέτη. Με τους οικονομολόγους που την συνέταξαν να προβλέπουν ότι, “το 2024 η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής θα είναι ισχυρή”.

Διπλασιασμός των ταξιδιωτικών δαπανών έως το 2033

Μακροπρόθεσμα, η παγκόσμια έκθεση της WTM αναμένει ισχυρή ανάπτυξη: “Μέχρι το 2033, οι δαπάνες για ταξίδια αναψυχής αναμένεται να είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2019”. Σύμφωνα με την έκθεση, μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών στην Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν διεθνώς.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ισπανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού, θα έχουν 33% και 31% καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έσοδα που μετρώνται σε ευρώ φέτος από ό,τι το 2019. Η Τουρκία -την οποία η Oxford Economics κατατάσσει στην έκθεση στην περιοχή της Ευρώπης- θα σημειώσει μάλιστα αύξηση των εσόδων κατά 73% σε σύγκριση με το 2019. Ενώ, στην περίπτωση της Κροατία τα έσοδα θα είναι σημαντικά υψηλότερα κατά 51%.

Η Ελλάδα στους “κερδισμένους”

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους “κερδισμένους” της φετινής τουριστικής περιόδου, με τον γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρη Φραγκάκη να λέει με σιγουριά: “Θα πετύχουμε μια χρονιά ρεκόρ”

Το πρώτο εννεάμηνο, η Ελλάδα κατέγραψε 20,9 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας κατά 11,6% το επίπεδο του 2022 και κατά 11% τα προ της πανδημίας μεγέθη.

Η γερμανική αγορά είναι η σημαντικότερη αγορά προέλευσης για την Ελλάδα μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, υπάρχουν “κάποιες προκλήσεις” για το επόμενο έτος, όπως οι δασικές πυρκαγιές, που έπληξαν εφέτος το καλοκαίρι τη χώρα, και η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη. “Αλλά εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πλέον πώς να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις με επιτυχία”, τονίζει ο ίδιος.

Η περίπτωση της Ασίας και της Μ. Ανατολής

Σύμφωνα με την έκθεση της WTM, οι εξελίξεις στην Ασία το επόμενο έτος θα επηρεαστούν από την ανάκαμψη της κινεζικής εξερχόμενης αγοράς, αν και αυτή εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον όγκο του 2019. Η Μέση Ανατολή παραμένει ένας από τους μοχλούς ανάπτυξης.

Ο αριθμός των επισκεπτών στην περιοχή του Κόλπου αναμένεται να φθάσει τα 33 εκατομμύρια το 2023, έναντι 29 εκατομμυρίων το 2019, “καθιστώντας την τη μόνη περιοχή στον κόσμο που έχει ανακάμψει πλήρως από την πανδημία από άποψη όγκου”, σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση της WTM.

Μετρούμενη σε δολάρια ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης με αύξηση 46% των εισερχόμενων εσόδων, σε σύγκριση με το 2019. “Η επιτυχία της ανάκαμψης της περιοχής από την πανδημία οφείλεται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επενδύουν σημαντικά στις τουριστικές υποδομές”, αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή money-tourism.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ινδοί αγρότες έγιναν κτηνοτρόφοι σε μονάδα της Χαλκιδικής

Οι δύο Ινδοί που εργάζονται σε μία από τις παλαιότερες κτηνοτροφικές μονάδες της Γαλάτιστας με πάνω από είκοσι χρόνια λειτουργίας και περισσότερα από 300 πρόβατα και 200 κατσίκια

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας συνδέονται με το βακτήριο που ονομάζεται μυκόπλασμα της πνευμονίας (Μycoplasma pneumoniae), γνωστό στους επιστήμονες, καθώς πρόκειται για κοινή αιτία αναπνευστικών λοιμώξεων, που δίνει εστίες πνευμονίας περιοδικά.

Πόλεμος στη Γάζα: Η αντίληψη για την ασφάλεια επηρεάζει τις κρατήσεις στις χώρες της περιοχής – Η θέση της Ελλάδας

Ο δείκτης Mabrian Security Perception Index έχει διαμορφωθεί εδώ και 9 χρόνια. Μετρά, το επίπεδο εμπιστοσύνης που εκφράζουν οι επισκέπτες και οι πιθανοί ταξιδιώτες σχετικά με έναν τουριστικό προορισμό με βάση την παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα δρομολόγια των πλοίων της Zante Ferries κατά το μήνα Δεκέμβριο

Οι ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων από τα λιμάνια των νησιών που προσεγγίζουν τα πλοία 

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε και στη Πάρο η λειτουργία υποκαταστήματος

Ξεκίνησε η λειτουργία υποκαταστήματος στην Πάρο – Πλέον λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 65 από τα 75 Υποκαταστήματα τους

Λογικό ή Παράλογο; Εχει τσακωθεί η Κυβέρνηση με την αλήθεια;

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε και θυμάται μία από τις πιο γνωστές ατάκες με πρωταγωνιστή τον Λαζόπουλο "Παράλογο... παράλογο.. παράλογο"

Υπόθεση Ολιβερ: Σφίγγει ο κλοιός για τον δράστη που βασάνισε το χάσκι (video)

Στο μικροσκόπιο της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η σορός του άτυχου τετράποδου.

Ενδοκυκλαδικά: Οι αλλαγές στο δρομολόγιο του “Sporades Star”

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και στις 12:00 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει το Sporades Star από την Μήλο

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Μ. Πολυκρέτης προς Δ. Λιανό “με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, αυτό το στολίδι, κοντεύει να καταντήσει όπως ένα ερείπιο”

Ανοιχτή επιστολή από τον Δημοτικό Σύμβουλο Μανώλη Πολυκρέτη προς τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό σχετικά με το Δημαρχείο Νάξου ... Τι σημειώνει στην επιστολή του

Εστίαση – Φιλοξενία: “Οι επαγγελματίες δεν τρώνε κουτόχορτο”

Σκληρή ανακοίνωση από το Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Φιλοξενία" με επίκεντρο την πρόσφατη παρουσίαση του Γαστρονομικού Φεστιβάλ από το οικείο Δήμο - Γιατί λένε "Η ανοχή εξαντλήθηκε"

Φεστιβάλ Γαστρονομίας: Πορτάρα ή … σχάρα ψησίματος;

Αρθρο - Αποψη από επιχειρηματία στο χώρο της Εστίασης που έχει σχέση με τη Νάξο και ασκεί κριτική στη πρόταση του Δήμου σχετικά με το επικείμενο Φεστιβάλ Γαστρονομίας

ΠΝΑΙ – 14ο Φεστιβάλ Μελιού: Διακρίσεις για προϊόντα Νάξου, Σερίφου και Σύρου

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Νάξος – ΜΕΑ: Παράταση κατάθεσης προσφορών την 4η Φεβρουαρίου 2024

Παρατάθηκε η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στη Νάξο

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ευαγ. Γατσωτή (Vault): “Ανεβαίνει” σύντομα η “playlist μιας faultless μητρότητας”

Το έργο της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή “Η playlist μιας faultless μητρότητας” ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και Έλενας Τυρέα στο θέατρο Vault.

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποκαλυπτήρια για το Great Food of Naxos

Απόγευμα Τετάρτης (06/12) και έχουμε τα αποκαλυπτήρια του λογότυπου αλλά και της πρότασης για γαστρονομικό φεστιβάλ από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κθκλάδων - Η αντίδραση της Εστίασης

ΣτΕ – Μύκονος: “Ναι” σε τουριστική επένδυση, “όχι” σε μαρίνα

Υπέρ τουριστικής επένδυσης στη Μύκονο το ΣτΕ - Ενώ βάζει φρένο στα σχέδια για κατασκευή μαρίνας, απέρριψε άλλες δύο προσφυγές του δήμου για την ίδια μονάδα

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται ο οδηγός “υπεύθυνου αλιευτικού τουρισμού”

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη Σαντορίνη ( 5.30 μμ - αίθουσα Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Σαντορίνης - Βλυχάδα)