Παρασκευή, 15 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΒρετανοί επέλεξαν Σαντορίνη και Μύκονο για τις διακοπές τους τον Μάιο

Βρετανοί επέλεξαν Σαντορίνη και Μύκονο για τις διακοπές τους τον Μάιο

|

Η ανθρωπογεωγραφία της Ελλάδας με βάση την διακίνηση των επισκεπτών τον Μάιο – Ενας στους τρεις βρετανούς επέλεξαν Σαντορίνη και Μύκονο – Την Ρόδο επέλεξαν οι Γερμανοί και Βρετανοί / Γερμανοί την Κω όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο 

Μια πρόγευση για τις εθνικότητες ξένων επισκεπτών που θα κυριαρχήσουν στις ελληνικές παραλίες το φετινό καλοκαίρι προσφέρουν τα στοιχεία αεροπορικής κίνησης Μαΐου στους κύριους προορισμούς της χώρας.

Του Παναγιώτη Υφαντή (euro2day.gr) 

Έμπειροι παράγοντες του τουρισμού αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, στις χαμηλές τιμές των ξενοδοχείων το Μάϊο τη μεγάλη αύξηση (20%-40%) που κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας το συγκεκριμένο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο -επί της ουσίας- εναρκτήριος μήνας της φετινής καλοκαιρινής περιόδου προσφέρει επαρκές δείγμα για τη γεωγραφία εθνικοτήτων που θα αποτελέσουν τη φετινή «Βαβυλωνία» τουριστών που επέλεξε την Ελλάδα για διακοπές.

Στο Ηράκλειο προεξοφλείται πλημμυρίδα Γερμανών αν και τα σχετικά στοιχεία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Στη Ρόδο αναμένεται να κυριαρχήσουν και φέτος οι Γερμανοί τουρίστες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τους 303.465 ξένους επισκέπτες που έφθασαν με αεροπλάνο στο νησί το Μάϊο, 1 στους 4 (71.272 ταξιδιώτες) προερχόταν από τη Γερμανία. Ακολούθησαν οι Βρετανοί (65.583) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Σουηδοί (28.420). Γάλλοι και Φινλανδοί συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα (περί τις 15.000 επισκέπτες από κάθε χώρα) ενώ αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία Ισραηλινών (14.656)

Στη Θεσσαλονίκη, εναέρια «πύλη» της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Βόρειας Ελλάδας στο σύνολό της, καταγράφηκε το Μάϊο μια μίνι «απόβαση» Γερμανών. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 221.087 ξένους που έφθασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της πόλης, ένας στους τρεις (79.571) ήταν Γερμανοί. Ακολούθησαν οι Βρετανοί (29.472) και οι Κύπριοι (18.258). Οι Ρώσοι βρέθηκαν στην τέταρτη θέση (12.843) με τους Ιταλούς να βρίσκονται μια ανάσα πίσω τους (11.389). Έντονη και στη συμπρωτεύουσα η παρουσία των Ισραηλινών επισκεπτών (8.361)

Στη ραγδαία ανερχόμενη Κω, το δίδυμο Γερμανών-Βρετανών κατέλαβε τις δύο πρώτες θέσεις το Μάιο επιβεβαιώνοντας πως οι δύο συγκεκριμένες αγορές αποτελούν τους πυλώνες του τουρισμού των Δωδεκανήσων. Από τις 161.319 αφίξεις ξένων, οι Γερμανοί ήταν 56.937 (ένας στους τρεις) και Βρετανοί οι 37.519 (ένας στους τέσσερις). Στην τρίτη θέση βρέθηκαν το Μάϊο οι Ολλανδοί (19.311) και ακολούθησαν οι Πολωνοί (11.391).

Στην Κέρκυρα βρίσκουμε το κυρίαρχο δίδυμο Γερμανών-Βρετανών αλλά την κορυφαία θέση καταλαμβάνουν οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο (77.366). Ακολούθησαν οι Γερμανοί (39.133) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Πολωνοί (14.955) και στην τέταρτη οι Γάλλοι (10.585). Την πεντάδα συμπλήρωσαν το Μάϊο οι Ολλανδοί (9.072).

Στα Χανιά η κυριαρχία των Σκανδιναβών είναι εντυπωσιακή. Από τους 159.438 ξένους που έφθασαν στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» το Μάϊο, περισσότεροι από τους μισούς προέρχονταν από τη συγκεκριμένη αγορά. Στην κορυφή βρέθηκαν οι Σουηδοί (27.155), στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Νορβηγοί (22.856) ενώ ακολούθησαν στην τέταρτη θέση οι Δανοί (19.583) και στην Πέμπτη οι Φινλανδοί (15.336). Τη μονοκρατορία των Σκανδιναβών κατάφεραν να σπάσουν μόνο οι Βρετανοί που βρέθηκαν στην τρίτη θέση μετρώντας 21.907 ταξιδιώτες.

Στη Σαντορίνη, ένας στους τρεις ξένους που επισκέφθηκαν το νησί το Μάϊο ήταν Βρετανός. Από τους 59.745 ξένους ταξιδιώτες που έφθασαν στο αεροδρόμιο του νησιού 21.615 προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Γάλλοι (10.137) και στην τρίτη οι Ιταλοί (8.115). Την πεντάδα συμπλήρωσαν Γερμανοί (5.350) και Ολλανδοί (3.066).

Στη life style «μητρόπολη» της Μυκόνου, ένας στους τρεις ξένους επισκέπτες του Μαΐου ήταν Βρετανός (13.389 ταξιδιώτες), ενώ στη δεύτερη θέση κατατάχτηκαν οι Ιταλοί (9.016) και στην τρίτη οι Γερμανοί (5.716). Λίγο περισσότεροι από τρεις χιλιάδες ήταν οι Γάλλοι και άλλοι τόσοι οι Σουηδοί που φωτογραφήθηκαν στις παραλίες της.

Εντυπωσιακή ήταν το Μάϊο στη Ζάκυνθο, η κυριαρχία των Βρετανών. Από τους Από τους 105.045 ξένους που έφθασαν με αεροπλάνο στο νησί, σχεδόν 60% (60.058 ταξιδιώτες) ήταν Βρετανοί. Ακολούθησαν Πολωνοί (15.609) και Ολλανδοί (11.764) ενώ οι Γερμανοί βρέθηκαν στην τέταρτη θέση (4.761) και οι Σουηδοί στην Πέμπτη (3.523).

Στην Κεφαλονιά, πάνω από τα 3/4 των ξένων τουριστών του Μαΐου ήταν Βρετανοί (33.185 επισκέπτες σε σύνολο 41.888 αφίξεων αλλοδαπών στο νησί). Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι Ολλανδοί (2.338) και στην τρίτη οι Γερμανοί (2.068). Στο νησί βρέθηκαν το Μάϊο περίπου 1.300 Ιταλοί κι άλλοι τόσοι Πολωνοί.

Το Άκτιο αξιοποίησαν ως πύλη για περιοχές όπως η Λευκάδα και η Πρέβεζα 30.773 ξένοι τουρίστες. Το 1/3 από αυτούς ήταν Βρετανοί (10.357) ενώ ακολούθησαν Γερμανοί (4.890), Ολλανδοί (4.695), Δανοί (3.269) και Σουηδοί (2.641)

Η Σκιάθος κατέγραψε αύξηση ξένων επισκεπτών 32,1% το Μάριο αλλά και στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος έναντι του 2017. Από τους 19.980 ξένους που έφθασαν με αεροπλάνο στο νησί, πάνω από 60% ήταν Βρετανοί (13.267). Πολύ μακριά πίσω τους ακολούθησαν Σουηδοί (1.743), Γερμανοί (1.643), Δανοί και Νορβηγοί (περίπου 1.100 από τη κάθε χώρα).

Σφυγμό μετά από καιρό εμφανίζει η Λέσβος η οποία κατέγραψε αύξηση αφίξεων από εξωτερικό 16,4% το Μάϊο και 16,3% στο πεντάμηνο. Από τους 7.241 ξένους που βρέθηκαν στο νησί το Μάϊο, οι μισοί ήταν Ολλανδοί (3.800) ενώ ακολούθησαν Βρετανοί (2.479). Στο νησί Βρέθηκαν και λιγοστοί Βέλγοι, Φινλανδοί και Γερμανοί (περίπου 250 επισκέπτες από κάθε χώρα).

Ακόμα πιο ισχυρές ενδείξεις σφυγμού εμφάνισε η Σάμος η οποία κατέγραψε αύξηση ξένων επισκεπτών 74% το Μάϊο και 69,4% στο πεντάμηνο. Από τους σχεδόν 20 χιλ. ξένους που βρέθηκαν στο νησί το Μάϊο, οι περισσότεροι ήταν Ολλανδοί (5.201) με τους Γερμανούς (3.827) και Σουηδούς (3.190) να ακολουθούν. Τη Σκανδιναβική αποικία που δημιουργήθηκαν το Μάϊο στη Σάμο συμπλήρωσαν Νορβηγοί (1.333), Δανοί (1.180) και Φινλανδοί (942).

Στην πύλη εισόδου για την ανατολική Μακεδονία και τη Δυτική Θράκη, Καβάλα,από τους 14.667 ξένους που έφθασαν στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», πάνω από 60% ήταν Γερμανοί (8.905). Ακολούθησαν Βρετανοί (3.241) και πολύ λιγότεροι Σουηδοί (715), Πολωνοί (565) και Ολλανδοί (359).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Νάξος – Μικρές Κυκλάδες: “Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” (video)

“Ο Σκοπελίτης προβάλλει ατρόμητος” – Συγκινητική αναφορά στον ήρωα των Μικρών Κυκλάδων από τον Πέτρο Αξαόπουλο (video)