Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΒρετανία: Να πάμε φέτος Μικρές Κυκλάδες, να πάμε στα μικρά νησιά της...

Βρετανία: Να πάμε φέτος Μικρές Κυκλάδες, να πάμε στα μικρά νησιά της Ελλάδας

|

Οι βρετανοί για μία ακόμη φορά δείχνουν την αγάπη τους προς τις Μικρές Κυκλάδες – Η εφημερίδα The Telegraph καταθέτει πρόταση προς τους συμπτριώτες της βρετανούς και τους λέει ” να πάτε φέτος διακοπές στα μικρά ελληνικά νησιά” – Ποια είναι τα έντεκα μικρά διαμάντια..  

 

Ενα διαφορετικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα παραθέτει στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα Telegraph. Δεν περιλαμβάνει, όπως θα περίμενε κανείς, διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά μικρά νησάκια στο Αιγαίο με λιγοστούς κατοίκους.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι κατανοητό που οι περισσότεροι Βρετανοί επιλέγουν τη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Κρήτη, καθώς από το Λονδίνο τα νησιά αυτά συνδέονται με απευθείας πτήσεις, αλλά επίσης διαθέτουν αμέτρητες ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλη ποικιλία επιλογών και, φυσικά, πλούσια και θορυβώδη νυχτερινή ζωή.

«Ομως, για εκείνους επιθυμούν να κάνουν την προσπάθεια, υπάρχουν δεκάδες νησάκια ξεχασμένα από τον χρόνο, που προσφέρουν την απόλυτη ηρεμία και την ευκαιρία της απόδρασης από την πολυκοσμία», επισημαίνει η Telegraph και προσθέτει ότι ακολουθεί ο οδηγός της για τα νησιά με τους λιγότερους κατοίκους, «όπου το μέσο μεταφοράς μπορεί να είναι μόνο ένας γάιδαρος και όχι ένα ταξί ή ένα λεωφορείο».

1. Καστελόριζο

Το Καστελόριζο με τους 492 μόνιμους κατοίκους «αν και είναι πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό» τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος και επισημαίνει ότι το όνομά του νησιού έχει τις ρίζες του στο κοκκινωπό οχυρό του 14ου αιώνα. Μάλιστα, γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στη Γαλάζια Σπηλιά, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Ο συντάκτης του αφιερώματος κάνει λόγο για ένα «θεαματικό φυσικό φαινόμενο».

2. Χάλκη

Η Χάλκη με τους 478 μόνιμους κατοίκους, χαρακτηρίζεται από τη βρετανική εφημερίδα ως ένα «πετρώδες νησί» με σπίτια χτισμένα σε ιταλικό στιλ, ενώ ειδική μνεία γίνεται στον Πύργο του Ρολογιού. Επίσης, αναφέρονται και τα πανηγύρια κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

3. Ψαρά

Μπορεί τώρα πια το μικρό αυτό νησί να αριθμεί μόλις 458 μόνιμους κατοίκους, αλλά μέχρι και το 1824 οπότε και οι Τούρκοι κατακτητές πολιόρκησαν τα Ψαρρά, έμεναν πάνω από 30.000 Έλληνες. Ο αριθμός δεν αναφέρεται τυχαία από την Telegraph, καθώς τόσοι ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν το νησί για να μην υποστούν τον τουρκικό ζυγό, «οι υπόλοιποι προτίμησαν να πεθάνουν, παρά να παραδοθούν». Με αυτό τον τρόπο γίνεται η αναφορά στο ολοκαύτωμα των Ψαρρών, όταν ο Αντώνιος Βρατσάνος έβαλε φωτιά στην πυριταδοποθήκη, για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων.

4. Κουφονήσια

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 400 και «τεχνικά μιλώντας, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι». Βέβαια, η εφημερίδα σπεύδει να σχολιάσει πως το Ανω Κουφονήσι, το μοναδικό από τα δύο που κατοικείται, αν και μέχρι το 1980 δεν είχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια σφύζει από ζωή και «βουιτό», καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο διαφέρει από τα υπόλοιπα νησια που παρουσιάζει.

5. Σίκινος

«Αυτό το νησί» με τους 273 κατοίκους, «μεταξύ της Ίου και της Φολεγάνδρου διαθέτει μερικά από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες και οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν να βρουν οικογενειακές ταβέρνες όπου κάνουν κουμάντο οι οικοδέσποινες μαμάδες και καΐκια που φεύγουν κάθε μέρα από το λιμάνι προς απομονωμένες παραλίες». Ο αρθρογράφος της Telegraph κάνει ειδική μνεία στο Κάστρο του 15ου αιώνα, αλλά και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και φυσικά, την Παναγιά την Παντάνασσα με τον μπλε τρούλο.

received_317645058988272.jpeg

6. Ανάφη

Η εφημερίδα αφού πρώτα παραθέτει τον μικρό αριθμό κατοίκων που αντιστοιχεί σε 271, αναφέρει ότι «το μοναδικό σημείο που κατοικείται είναι η Χώρα» ενώ το νησί προσφέρει απίστευτη θέα στο Κρητικό Πέλαγος κι αποτελείται από ηφαιστειογενή πετρώματα, αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στο μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας στο νοτιοανατολικό σημείο του νησιού.

7. Σχοινούσα

Ο λιγοστός της πληθυσμός είναι από τα πρώτα πράγματα που ακούει κανείς για το νησί. Αριθμεί μόλις 225 κατοίκους, ενώ όπως αναφέρεται στην Telegraph, «προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό των ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών». Και παρόλο το μικρό της μέγεθος, η Σχοινούσα έχει τη δική της μοναδική κουζίνα. Μέσα στις «γαστρονομικές της σπεσιαλιτέ περιλαμβάνονται γίδα με φάβα και μοσχάρι με μπιζέλια και τα λεγόμενα πιταρίδια που δεν είναι παρά σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε κατσικίσιο γάλα». Ο Βρετανός αρθρογράφος σπεύδει να συμβουλεύσει τους αναγνώστες του να φροντίσουν να νοικιάσουν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, αφού στο νησί δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία.

8. Αγαθονήσι

Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων αριθμεί μόλις 185 μόνιμους κατοίκους και χαρακτηρίζεται από τη βρετανική εφημερίδα ως ιδανικό για τους «ιστιοπλόους», εκείνους που «αναζητούν μοναξιά και απομόνωση», αλλά και τους «λάτρεις της Ιστορίας». Ο λόγος είναι πως πολλές παραλίες δεν έχουν πρόσβαση από τη στεριά, παρά μόνο διά θαλάσσης, αλλά και πως στο νησί υπάρχει το μοναδικό στο Αιγαίο προβυζαντινό μνημείο, Οι Θόλοι, που αποτελούν κτίσματα του 11ου αιώνα και πιστεύεται ότι ήταν αποθήκες τροφίμων.

9. Δονούσα

Μετά τον μικρό αριθμό μόνιμων κατοίκων (183) ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται στον αρχαίο θεό Διόνυσο ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο είχε επιλέξει αυτό το μικροσκοπικό νησί για να κρύψει την Αριάδνη. «Πίσω» όμως στη σημερινή και πεζή πραγματικότητα, το συγκεκριμένο νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για «όποιον ψάχνει ηρεμία και απομόνωση». Επίσης, η Δονούσα προσελκύει «φυσιολάτρες» που κατασκηνώνουν στις παραλίες. Τέλος, γίνεται αναφορά και στο ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην παραλία του Κέδρου, αλλά και στο Λιβάδι με τη λευκή άμμο.

newego_large_t_420_54369524.jpg

10. Ηρακλειά

Μάλλον, είναι το αγαπημένο από τα αραιοκατοικημένα νησιά για τον δημοσιογράφο της Telegraph η Ηρακλειά με τους 150 μόνιμους κατοίκους, την οποία χαρακτηρίζει ως το νησί «με το αναμφισβήτητα καλύτερο τοπίο στις Μικρέςς Κυκλάδες» με τις «λιγοστές μονάδες, αλλά με πολύ φυσικό τοπίο και μερικές πανέμορφες παραλίες». Παράλληλα, η συμβουλή του Βρετανού για όσους θέλουν να κάψουν τις θερμίδες «από τη φέτα, τις ελιές και τις νοστιμότατο θυμαρίσιο μέλι» να κάνουν «πεζοπορία στα επτά μονοπάτια που διασχίζουν το νησί». Σε ένα από αυτά, ο επισκέπτης θα θαυμάσει την αρχιτεκτονική στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και το τοπίο των ελαιώνων.

11. Μαράθι

Είναι το πιο αραιοκατηκοιμένο νησί με μόλις 12 κατοίκους το καλοκαίρι και μόλις τρεις τον χειμώνα. Σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων, η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα, ούτε καταστήματα, παρά μόνο μια παραλία. «Ο μοναδικός θόρυβος είναι από το κελάηδισμα των πουλιών και ο ήχος από τα κουδουνάκια στα κατσίκια».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανακοινώθηκαν (νωρίτερα) οι βάσεις 2025, πού εισάγονται οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Όλες οι λεπτομέρειες και οι οδηγίες για τους επιτυχόντες

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Θρήνος στο παγκόσμιο wrestling: Πέθανε ο Χαλκ Χόγκαν σε ηλικία 71 ετών

Ο άνθρωπος που έφερε την επαγγελματική πάλη στα σαλόνια των οικογενειών, ο μυθικός Χαλκ Χόγκαν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από καρδιακή ανακοπή.

Η “Παναγία των Παρισίων” ζωντανεύει στη Νάξο, ένα παραμύθι με καρδιά και ψυχή στον “Μουσικό Περίβολο”

Η θρυλική ιστορία του Κουασιμόδου και της Εσμεράλδας ταξιδεύει τους μικρούς και μεγάλους θεατές στο μαγευτικό Παρίσι μέσα από μια παράσταση γεμάτη συναίσθημα, μουσική και μηνύματα ζωής.

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά για την “Τέχνη της Μονής” και για το χωριό που γίνεται σκηνή πολιτισμού (video)

Η Αλεξάνδρα Ρήγα μιλά στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων για το ιστορικό παιχνίδι «μπάλες», τις πολιτιστικές ανάγκες του χωριού και την επερχόμενη συναυλία με τους Χαΐνηδες

Λιμεναρχείο Νάξου: Γνωρίστε τα δικαιώματά σας ως επιβάτες στις θαλάσσιες μεταφορές

Μέσω επίσημων διαδικτυακών εργαλείων, οι ταξιδιώτες μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους και να υποβάλουν παράπονα άμεσα – Πρωτοβουλία του ΥΝΑΝΠ για ασφαλή και αξιοπρεπή μετακίνηση όλων, ειδικά ευάλωτων ομάδων.

Αμοργός: Αντίο στον Νικόλαο Βεκρή, έναν μεγάλο ευεργέτη με καρδιά ταπεινή

Με σεβασμό και συγκίνηση, η τοπική κοινωνία αποχαιρετά έναν σπουδαίο άνθρωπο, που με την πίστη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη του σημάδεψε τη ζωή της Αμοργού και όχι μόνο.

Δονούσα: Επέμβαση με κολύμπι γιατρού σε απομονωμένη παραλία, σώθηκε λουόμενη, τι αναφέρει η 2η ΔΥΠΕ

Η 2η ΔΥΠε Πειραιώς & Αιγαίου περιγράφει βήμα-βήμα την επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένης λουόμενης στη δύσβατη παραλία Λιβάνι της Δονούσας.

Οι Χαΐνηδες στη Μονή Νάξου, μία νύχτα (25/07) γεμάτη ψυχή και ελευθερία

Μια μοναδική συναυλία κάτω από τα αστέρια, στο χωριό Μονή της Νάξου, με την αυθεντική φωνή των Χαΐνηδων να αγγίζει καρδιές και συνειδήσεις.

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

Γιατί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο ίδιο παιχνίδι: το φαινόμενο του κύκλου εμπλοκής

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι