Ένα εκατομμύριο μετανάστες περιμένουν στα Τουρκικά παράλια για να αποβιβαστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει προσλάβει πλέον το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Κω και στη Λέρο. Η αποβίβαση 250 παράνομων μεταναστών χθες το πρωί στο νησί του Ιπποκράτη επιδείνωσε την κατάσταση. Η περιφερειακή αρχή αγωνιά για το πρόβλημα, που μέρα με την ημέρα επιδεινώνεται και αναζητά λύσεις για την στέγαση των ανθρώπων που έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια αναζητώντας καλύτερη τύχη. Η έκθεση που συντάχθηκε από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας είναι καταπέλτης και περιγράφει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στην Κω.
Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κω ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν χώροι για να φιλοξενούνται προσωρινά οι παράνομοι μετανάστες. Διαφορετικά θα υπάρξει επέμβαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής.«Tο πρόβλημα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν βελτιωθεί ο καιρός θα γίνει ευκολότερη η διακίνηση των λαθρομεταναστών. Το φετινό καλοκαίρι θα δεχτούν φοβερή πίεση τα νησιά. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τρία υπουργεία. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αθήνα για την επίλυση του προβλήματος και ορίστηκε συντονίστρια στην οποία δήλωσα πως η Περιφέρεια στέκεται κοντά στο ζήτημα γιατί η κατάσταση πλέον δεν είναι διαχειρίσιμη. Στην Κω αποβιβάστηκαν σήμερα με διάφορα πλοιάρια 250 άτομα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν κάπου οι άνθρωποι αυτοί. Η πιο πιθανή λύση είναι να στηθούν αντίσκηνα ακόμη και στη λιμενική ζώνη. Αύριο όμως θα καταπλεύσουν δύο κρουαζιερόπλοια. Στη Λέρο υπάρχουν αντιδράσεις για τη χρήση του ακινήτου που φέρει την ονομασία «Βίλα Αρτεμις». Θα μεταβώ στο νησί για να αναζητήσω λύσεις. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν έντονα. Πρέπει να τους εξηγήσουμε πως η παραμονή των ανθρώπων αυτών σε ένα χώρο για 48 ώρες δεν συνιστά τη δημιουργία στρατοπέδου φιλοξενίας και μόνιμης διαμονής. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μόνιμες δομές. Για το διάστημα της κράτησης τους όμως οφείλουμε να διαθέσουμε χώρους . Διαφορετικά η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει την τιμωρία μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», εξήγησε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και συμπλήρωσε πως αν η Περιφέρεια διέθετε ακίνητα στην Κω θα χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία των παράνομων μεταναστών.«Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές και οι υπουργοί γνωρίζουν πως είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε και χρήματα άμεσα για να δοθούν οι λύσεις που πρέπει σε όλα τα νησιά τα οποία δέχονται πιέσεις. Αυτό δεν απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις ευθύνες που έχουν. Τα σώματα ασφαλείας χρειάζονται ενίσχυση. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση γιατί η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να έχει περισσότερη ευαισθησία και καλύτερα αντανακλαστικά. Ελπίζω να μην εκτεθούμε. Τα νησιά μας είναι τουριστικοί προορισμοί. Αυτή τη στιγμή όμως κάνουν το γύρο της Ευρώπης οι εικόνες ντροπής σε νησιά μας. Πιστεύω πως αυτό που γίνεται σήμερα στην Κω βλάπτει και τον τουρισμό. Επικοινώνησε ήδη για το θέμα αυτό μαζί μου το ΒΒC. Πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το πρόβλημα λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Ένα εκατομμύριο
Σχετικά με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που φιλοξενούνται στην Κω, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν πως έχουν αποβιβαστεί τους τελευταίους μήνες 4.000 παράτυποι μετανάστες στα Δωδεκάνησα. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα σπάσουμε ρεκόρ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως στα απέναντι παράλια 1.000.000 άτομα περιμένουν τη σειρά τους για να φθάσουν στα νησιά. Διαβαίνουν όμως ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά μόνο σύνορα. Πρέπει να βρεθούν πόροι από την ΕΕ για το θέμα. Πιστεύω πως σύντομα θα επανέλθει η Frondex. Δεν υπάρχει θέμα με τη σίτιση των ανθρώπων αυτών».
Σε ερώτηση αν θα γίνει παρέμβαση στον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Μετά το Πάσχα θα μεταβώ στις Βρυξέλλες για να συναντηθώ με τον κ. Αβραμόπουλο για το θέμα». Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως τώρα πλέον οι λαθρομετανάστες αγοράζουν πλοιάρια και διασχίζουν το Αιγαίο.«Τώρα εκτός από τους διακινητές οι λαθρομετανάστες αγοράζουν πλοιάρια και διασχίζουν το Αιγαίο. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ζήτησα από τα εμπλεκόμενα υπουργεία να παρέμβουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημόσιου ώστε να καταγραφούν τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία των παράνομων μεταναστών. Λυπάμαι που τα στελέχη της κυβέρνησης δεν γνώριζαν πως η ΚΥΔ διαθέτει τεράστια περιουσία στα Δωδεκάνησα».
Διαβίωση
Στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών στην Κω αναφέρθηκαν χθες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Επαμεινώνδας Κατσαρός. «Δημιουργήθηκε πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες στην Κω. Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν στο λιμάνι και αύριο θα καταπλεύσουν στο νησί δύο κρουαζιερόπλοια. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Ο έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός είναι σε αναζήτηση χώρων για να μείνουν οι άνθρωποι που ήρθαν σήμερα το πρωί. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έκανε έλεγχο για τις συνθήκες διαβίωσης. Τα στοιχεία έχουν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Προχωρήσαμε και στον εμβολιασμό των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Καραμαρίτης.
Τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών περιέγραψε ο κ. Κατσαρός.«Δεν μπορεί οι διάδρομοι στο Λιμεναρχείο της Κω να γεμίζουν με λύματα, όταν γίνει χρήση των χώρων υγιεινής από τους μετανάστες. Με παλέτες προσπαθούν να δημιουργήσουν πατώματα στις σκηνές που θα στηθούν για να μην κοιμούνται στο έδαφος οι μετανάστες. Δεν υπάρχει καν χώρος για να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί μπάνιο».
Εκθεση
Στην έκθεση – καταπέλτη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που συντάχθηκε μετά από αυτοψία στις 18 Φεβρουαρίου στο επαρχείο της Κω αναφέρεται πως οι λαθρομετανάστες έχουν στοιβαχτεί στον υπαίθριο χώρο του επαρχείου. «Κάποιοι έχουν στοιβαχτεί σε μια σκηνή εκστρατείας το μέγεθος της οποίας δεν ήταν επαρκές. Το σύνολο των μεταναστών (έως και 300 άτομα) εξυπηρετείται από δύο αποχωρητήρια με ταυτόχρονη χρήση αυτών, από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Κω. Ο αριθμός των αποχωρητηρίων κρίνεται ανεπαρκής για το σύνολο των εξυπηρετούμενων ατόμων. Απαράδεκτες χαρακτηρίστηκαν οι συνθήκες και στο Λιμεναρχείο της Κω. Εκεί οι μετανάστες χρησιμοποιούν τα αποχωρητήρια της Υπηρεσίας, τα οποία κατά την αυτοψία ήταν καθαρά εντός πλαισίου προδιαγραφών υγιεινής. Σύμφωνα με πληροφορίες των υπαλλήλων όταν γίνεται χρήση των αποχωρητηρίων και από τους μετανάστες, το αποχετευτικό σύστημα δεν επαρκεί με αποτέλεσμα τα λύματα να ρέουν επιφανειακά στον διάδρομο της Υπηρεσίας προκαλώντας δυσοσμία, συνεπώς ανθυγιεινή εστία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Πηγή: dimokratiki.gr