Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΤουρισμός: Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών το μήνα Αύγουστο

Τουρισμός: Οι επιδόσεις της Ελλάδας και των ανταγωνιστών το μήνα Αύγουστο

|

Μια θέση στο top10 των ευρωπαϊκών κρατών με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση κατέλαβε η Ελλάδα τον Αύγουστο, παρά την μικρή μείωση που παρατηρήθηκε λόγω του Δεκαπενταύγουστου, την εβδομάδα 12 με 18 Αυγούστου σε σχέση με την προηγούμενη.

Η καλή πορεία των αερομεταφορών βέβαια αφορούσε σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης, η οποία σε αντίθεση με τις καλές επιδόσεις της χώρα μας, δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει το 100% των προπανδημικών επιπέδων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλία, Eurocontrol, την 33η εβδομάδα του έτους (12-18 Αυγούστου) τα επίπεδα κυκλοφορίας ήταν ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που συμβαίνει κάθε χρόνο λόγο της Αργίας του Δεκαπενταύγουστου σε πολλές χώρες. Ο αριθμός των μέσων ημερήσιων πτήσεων κινήθηκε κατά 4% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς φτάνοντας τις 33.680 πτήσεις έναντι 32.309 πτήσεων τον Αύγουστο του 2023.

Τον Αύγουστο (1-18 Αυγούστου), η κυκλοφορία του δικτύου έφτασε στο 98% των επιπέδων του 2019 ενώ σε επίπεδο οκταμήνου έφτασε στο 95%, ποσοστό κατά 5% υψηλότερο από τα επίπεδα του 2023. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών, με τις νοτιοανατολικές χώρες να παρουσιάζουν αύξηση της κυκλοφορίας υψηλότερη από τον μέσο όρο.

Το Top10 των χωρών με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Eurocontrol, οι 10 κορυφαίες χώρες κατέγραψαν συνολικά 1,7% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμα και η κορυφαία δεκάδα των χωρών οι πτήσεις παρατηρήθηκαν ελαφρώς μειωμένες με εξαίρεση την Ολλανδία όπου η επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε κατά 1% αυξημένη.

Ωστόσο η χώρα μας και ακόμα πέντε κράτη της πρώτης 10άδας παρουσίασαν τον Αύγουστο επιβατική κίνηση υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019. Σε αυτά πέρα από την Ελλάδα συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Πολωνία και Πορτογαλία, με Ελλάδα και Πολωνία μάλιστα να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία ο μέσος αριθμός των ημερήσιων πτήσεων παρατηρήθηκε κατά 6% υψηλότερος από πέρυσι και κατά 5% υψηλότερος από το προπανδημικό 2019. Στην περίπτωση της Ιταλίας οι μέσες ημερήσιες πτήσεις ήταν 3% περισσότερες από το 2023 και 6% περισσότερες από το 2019. Στην γειτονική Τουρκία οι πτήσεις ήταν αντίστοιχες με πέρυσι και κατά 8% περισσότερες από το 2019, γεγονός που υποδεικνύει ότι και ο τουρισμός στην Τουρκία ήδη από πέρυσι ξεπέρασε τα προπανδημικά του μεγέθη. Κατά 7% περισσότερες έναντι του 2019 αλλά αντίστοιχες με πέρυσι ήταν και οι μέσες ημερήσιες πτήσεις στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Πολωνία βέβαια η αύξηση αυτή ήταν διψήφια. Συγκεκριμένα ο μέσος αριθμός ημερήσιων πτήσεων καταγράφηκε 6% υψηλότερος έναντι του 2023 αλλά και 15% υψηλότερος έναντι του 2019 στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στην Πολωνία οι μέσες ημερήσιες πτήσεις παρατηρήθηκαν κατά 13% αυξημένες σε σχέση με το 2023 και κατά 14% αυξημένες σε σχέση με το 2019.

Πληροφορίες από: https://www.insider.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κώστας Απιδόπουλος: «Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος για νταμπλ – Λύστε το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών» (video)

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού μιλά για στόχους, ρόστερ και την ανάγκη δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλες τις αποστολές νησιωτικών συλλόγων. Κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί για την άνοδο».

Ακτοπλοΐα 2025: αντοχή χωρίς ρεκόρ — Η κρουαζιέρα «γράφει» +10% αλλά με φρένο στις προκρατήσεις

Συμπεράσματα από το 8ο ITC 2025: σταθερή η ακτοπλοϊκή κίνηση (δύο ταχύτητες ανά γραμμή), άνοδος στην κρουαζιέρα, αλλά ενδείξεις επιβράδυνσης μετά το 2026.

Λεονταρίτης: “Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρότερο τόπο κι αυτό κάνουμε”

Με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 61.000 τόνων/έτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ θωρακίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, μειώνοντας δραστικά την ταφή.

Συμμαχία για τα παιδιά της Σαντορίνης: Ένωση Ξενοδόχων & Ένωση Γονέων Θήρας ενισχύουν τη συνεργασία τους

Με κοινό στόχο τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και την κοινωνική συνοχή, οι δύο φορείς δρομολογούν κοινές δράσεις σε πολιτισμό, εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.

«Ό,τι αξίζει» στην ΕΡΤ1: ιστορίες που φωτίζουν την Ελλάδα — αυτή την Κυριακή (28/09) στην Ίο

Η Ίνα Ταράντου συναντά τους «αφανείς πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Στις 28/9, η εκπομπή ταξιδεύει στην Ίο και φιλοξενεί τον Γιάννη Πουσσαίο.

«Έπεσα στη θάλασσα πέντε μηνών έγκυος» — Η Ρούλα (Σταυρούλα) Μπαϊράμη 25 χρόνια μετά το “Εξπρές Σάμινα” (video)

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025: μια μαρτυρία–ορόσημο από τη Νάξο. Ο φόβος, το σκοτάδι, το παιδικό σωσίβιο, το καΐκι σωτηρίας και η ζωή που συνέχισε — για τη μητέρα και το μωρό. (video)

Εξπρές Σάμινα: 25 χρόνια μετά — Μνήμη, αλήθειες και υποχρέωση να μην ξανασυμβεί

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025: Η Παροναξία τιμά τους 81 συνανθρώπους μας που χάθηκαν το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 λίγο έξω από την Πάρο.

Νότιο Αιγαίο: “Πράσινο” φως για υποδομές ανακύκλωσης σε Πάρο, Σύρο, Μήλο και Τήνο μέσω ΣΔΙΤ

Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε έργο 194,9 εκατ. € για Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Τήνο — συνολικού σχεδίου άνω των 600 εκατ. € που αλλάζει τον χάρτη διαχείρισης απορριμμάτων.

Φανή Μετζιτάκου: Αποχαιρετισμός σε μια Δονουσιώτισσα της προσφοράς και της παρέας

Σήμερα Παρασκευή 26/9/2025, στις 09:30 π.μ. στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Δονούσας, η οικογένεια και οι φίλοι αποχαιρετούν τη Φανή Μετζιτάκου.

Γερμανία – Μπάγερν – Βέρντερ: Έδρα και… γκολ στο 2.05!

Σήμερα Παρασκευή 26/09 (21:30), η Μπάγερν υποδέχεται τη Βέρντερ στο Μόναχο με φόρμα «βολίδα». Ο άσος χαμηλά, αλλά ο συνδυασμός 1 & G/G ανεβάζει την απόδοση.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Κουφονήσι: Αμερικανοί άφησαν 500€ φιλοδώρημα — «Δεν θα κλείσω μάτι!» λέει ο σερβιτόρος (video)

Παρέα 8 ατόμων κατέπλευσε με σκάφος, έφαγε αστακό και φρέσκα ψάρια· λογαριασμός 750€ και tip 500€ που θα μοιραστεί σε 22 εργαζομένους.

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νάξος: Θραύση κάβου σε φορτηγό οχηματαγωγό κατά τον κατάπλου — χωρίς τραυματισμούς

Παρασκευή 19/09/2025, μεσημβρινές ώρες: έσπασε ο δεξιός πρυμναίος κάβος στην 3η προσπάθεια πρόσδεσης στο λιμάνι της Νάξου· το πλοίο συνέχισε για Ίο.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!