Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΕπτά στους δέκα Ευρωπαίους θα ταξιδέψουν τους χειμερινούς μήνες

Επτά στους δέκα Ευρωπαίους θα ταξιδέψουν τους χειμερινούς μήνες

|

Ελαφρά μειωμένο το ποσοστό των Ευρωπαίων που σχεδιάζει να ταξιδέψει τους επόμενους μήνες, διπλασιάσθηκε όμως το ποσοστό αυτών που ανησυχούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), «Παρακολούθηση του κλίματος για τα ταξίδια στο εσωτερικό και εντός της Ευρώπης», που πραγματοποιείται από την Mindhaus, το 68% των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Μαρτίου 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή πτώση της τάξης του 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Κλιματολογικές συνθήκες

Ωστόσο οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν καθοριστική σημασία για το πού επιλέγουν να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι. Ο ευχάριστος καιρός συνεχίζει να αποτελεί το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού, το οποίο αναφέρεται από το 19% των ερωτηθέντων ως ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων στα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Το 14,2% το αναφέρει πλέον ως πρωταρχική ανησυχία, έναντι του 7% από την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Μάιο του 2023. 

Η Ελλάδα

Ένα άλλο εύρημα της έρευνας που αφορά τη χώρα μας είναι ότι παραμένει στην πέμπτη θέση ως προορισμός με το 4,4% των ερωτώμενων να την προτιμά. Στην πρώτη θέση είναι η Γαλλία (7,4%) ακολουθεί η Ιταλία (7,0%) η Ισπανία (6,8%) και η Γερμανία (5,7%).

Ωστόσο και οι πέντε προορισμοί καταγράφουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο (Γαλλία 10,9%, Ισπανία 9,3%, Ιταλία 9,1%, Γερμανία 7,0% και Ελλάδα 6,4%).

Επίσης οι τουρίστες αγκαλιάζουν στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων και ταξίδια εκτός τουριστικής περιόδου μπροστά στην αύξηση των τιμών.

Οικονομικές πιέσεις

Εν μέσω της αύξησης του ταξιδιωτικού κόστους, οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ταξιδιωτών πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Το 22% των ερωτηθέντων ανέφερε την αύξηση του κόστους ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους γύρω από τα ταξίδια, ενώ το 16% ανησυχεί για τα προσωπικά του οικονομικά.

Παρ’ όλα αυτά, το 71% των Ευρωπαίων επιλέγουν είτε να διατηρήσουν είτε να αυξήσουν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες. Η πρόθεση για πολλαπλά ταξίδια είναι υψηλή (54%) και ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα από 1.500 ευρώ ανά ταξίδι έχει αυξηθεί σημαντικά (+7%) σε σύγκριση με πέρυσι.

Όμως προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των οικονομικών περιορισμών, οι ταξιδιώτες δίνουν μεγάλη σημασία στην οικονομική προσιτότητα κατά τον προγραμματισμό των διακοπών. Το 22% των ερωτηθέντων στην έρευνα ενδιαφέρεται για ταξίδια εκτός εποχής, το 13% εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί πιο προσιτούς προορισμούς και ένα επιπλέον 13% σχεδιάζει να επωφεληθεί από τις έγκαιρες κρατήσεις πτήσεων και δραστηριοτήτων. Κατά τη στιγμή της έρευνας, μόνο το 22% των ταξιδιωτών είχε κλείσει πλήρως το ταξίδι του, ενώ το 23% άφηνε κάποιες από τις επιλογές του ανοιχτές για μεταφορά ή διαμονή. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία να επωφεληθούν από τις προσφορές της τελευταίας στιγμής.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους προορισμούς τους. Το 17% των ερωτηθέντων στην έρευνα σχεδιάζει να μειώσει τα ψώνια, το 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα χρήματα για διαμονή και φαγητό και το 12% σχεδιάζει να επωφεληθεί από τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τις υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει είτε ένα ταξίδι αναψυχής (69%) είτε σκοπεύει να επισκεφθεί οικογένεια και φίλους (15%). Υπάρχει επίσης μια μικρή αύξηση στα επαγγελματικά ταξίδια, με το 8% να σχεδιάζει να ταξιδέψει για λόγους εργασίας, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες μπορεί επίσης να επηρεάζουν την επιλογή των μέσων μεταφοράς των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αν και οι πτήσεις παραμένουν η πρώτη επιλογή για τους μισούς από τους ερωτηθέντες (50%), ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων επιλέγει πιο πράσινους τρόπους μεταφοράς. Το 17% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τρένο ή λεωφορείο κατά τη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού του, μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να οδηγήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους έχει μειωθεί κατά 7%.

Ο πρόεδρος της ETC

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές τους δαπάνες, ακόμη και υπό το φως των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την αύξηση του κόστους ταξιδιού. Οι τρέχουσες τάσεις παρουσιάζουν αισιόδοξες προοπτικές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό τους επόμενους μήνες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά του στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Για να επωφεληθεί πλήρως από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ο κλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά και να προβλέπει τις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών και να προσαρμόζει ανάλογα τις προσφορές του»’.

Πηγή: https://www.ot.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φλωρεντία: Κηρύσσει πόλεμο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η Φλωρεντία κηρύσσει πόλεμο στις μισθώσεις τύπου Airbnb - Η εξάπλωσή τους στο κέντρο της πόλης έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ενοίκια

ΕΑΣ Νάξου: Χορός, μουσική, φαγητό με γεύσεις της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ (video)

Η γιορτή της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. στο «Action Σαββατοκύριακο»! (video)

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση ΔΕΗ δωρεάν 24 ώρες το 24ωρο

ΔΕΗ: Τηλεφωνική εξυπηρέτηση επί 24ώρου βάσεως - Δείτε τους τρόπους

Γαλαξίας: Η μαύρη τρύπα στο κέντρο μεταβάλλει τον χωροχρόνο

Εντυπωσιακή ανακάλυψη που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην κοσμολογία - Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη;

National League 1: Ντέρμπι απόψε (02/12) με τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia να υποδέχεται τον ΟΦΗ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia εναντίον ΟΦΗ στο κλειστό Γυμναστήριο "Δημήτρης Περιστεράκης".... Τι ώρα το τζάμπολ

Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου: Κυριακή (03/12) ψηφίζουν για νέο διοικητικό συμβούλιο

Εκλογές στο Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου.. Πότε και που... Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Τι έκανε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Πάρο;

Επίσκεψη του βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα στην Τήνο με αφορμή την εορτή του Αγίου Ανδρέα

Γ. Βρούτσης: “Προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας, η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων”

Στα 40 τα Πορίσματα που ολοκλήρωσε η ΕΠΑΘΛΑ εντός του 2023 περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων και 9 εκείνα που προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση - Έρχονται ποινικές διώξεις

SOS: Απομακρύνετε τα παιδιά από τις … ειδήσεις

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει με τον δικό του τρόπο τις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν την εβδομάδα που μας πέρασε εντός κι εκτός συνόρων. Γιατί συμφωνεί με τον Μητσοτάκη, τι λέει για τον Αυτιά και τη Δέσποινα

Πανναξιακός ΑΟΚ: Η ιστορική φανέλα του 2015 στα χέρια του Γιάννη Βρούτση

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟΚ, Βασίλης Φλεριανός πρόσφερε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση μία φανέλα... Τι συμβολίζει

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Blue Star 1 και Blue Star Paros με νέα ώρα αναχώρησης αύριο Τετάρτη (29/11)

Τι ώρα θα αναχωρήσουν αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβριου τα πλοία Blue Star 1 και Blue Star Paros από τον Πειραιά