Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΤουρισμόςΤο 2022 άλλαξε την εικόνα του περιπατητικού τουρισμού στην ΠΕ Νάξου

Το 2022 άλλαξε την εικόνα του περιπατητικού τουρισμού στην ΠΕ Νάξου

|

Το 2022 κλείνει με μία σημαντική παρατήρηση σχετικά με την εναλλακτική μορφή τουρισμού και δη τον περιπατητικό… Ολο και περισσότεροι περιηγητές φτάνουν στο νησί και περπατούν το δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργήσει και αναβαθμίσει η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου…  

Η χαμηλή τουριστική περίοδος στο νησί αποκτά οντότητα και ενδιαφέρον…. Ποια όμως η είναι εικόνα των δράσεων μέσα από τις διαδρομές Πολιτιστικού ενδιαφέροντος; Η άποψη των εκπροσώπων του Επαρχείου και δη του τμήματος που καλύπτει αυτό το χώρο με πρώτο και καλύτερο τον Τάσο Αναστασίου είναι αφοπλιστική…

Μέσα από τη σελίδα του Naxospress.gr έχουμε μία εικόνα για το τι έγινε το 2022….

Στην Περιφερειακή μας Ενότητα συνεχίστηκαν κατά το 2022 πολύπλευρες δράσεις για την ανάδειξη των δικτύων πεζοπορικών – περιηγητικών Διαδρομών της Νάξου, πάντοτε με γνώμονα την επίτευξη της ετοιμότητάς τους για ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Υπ. Απόφαση «για τον καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών»).

Σημειώνουμε εδώ ότι στη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε στη Νάξο εντυπωσιακή έξαρση στην προσέλευση και προσέλκυση πεζοπόρων περιηγητών που περπάτησαν στο δίκτυο μονοπατιών καθ’ όλη την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2022. Στο γεγονός έχει αυτονόητα συντελέσει η ύπαρξη ενός οργανωμένου από πλευράς συνδεσιμότητας και σήμανσης δικτύου, σε ποσοστό 85% του συνολικού του μήκους.

Στο τρέχον έτος, η σημαντικότερη ενέργεια που προέκυψε είναι η επικαιροποίηση -με τα νέα δεδομένα για το δίκτυο Διαδρομών της Νάξου- του ειδικού τεύχους της ΠΝΑΙ / Περιφερειακής Ενότητας Νάξου με τίτλο “Εκθεση Καταγραφής-Αξιολόγησης Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Νάξου”. Η Έκθεση αυτή στοιχειοθετεί τη σημερινή εικόνα του δικτύου από πλευράς συνδεσιμότητας και σήμανσης.

Στο πεδίο, διενεργήθηκε βελτίωση και ανανέωση της σήμανσης σε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου που περιλάμβανε:

@ Συμπλήρωση – ανανέωση – συντήρηση – τοποθέτηση εκατόν δέκα (110) πινακιδίων    προσανατολισμού-κατεύθυνσης & δέκα (10) νέων πινακίδων προορισμού-κατεύθυνσης, σε αντίστοιχες πεζοπορικές Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του δικτύου.

@ Παραγωγή μακέτας για τις προβλεπόμενες Πινακίδες Υποδοχής με πλήρη στοιχεία ανά Διαδρομή.

@ Κατασκευή και τοποθέτηση δύο (2) Πινακίδων Υποδοχής σε αντίστοιχες Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του δικτύου.

@ Στη μεγάλη σειριακή διαδρομή 50 χιλιομέτρων Naxos Strada τοποθετήθηκαν ενενήντα (90) πινακίδια ειδικής σήμανσης, στα κομβικά σημεία της διαδρομής.

 Επίσης:

@ Στο πλαίσιο της καταγραφής και αποτύπωσης των σημείων ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για τους οικισμούς της ενδοχώρας, σε πρώτη φάση στοιχειοθετήθηκαν και τοποθετήθηκαν τρεις (3) ενημερωτικοί πίνακες-χάρτες στους οικισμούς Απεράθου και Φιλώτι, με τη συνεργασία και στήριξη των Τοπικών Συμβουλίων και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Στον τομέα της ευρύτερης προβολής του πεζοπορικού δικτύου:

@ Βελτιώθηκε και εμπλουτίζεται συνεχώς ο σύνδεσμος “Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος” στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Νάξου. [https://www.penaxou.gov.gr/?page_id=944].

@ Συνεχίστηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η δράση ταξινόμησης των στοιχείων καταγραφής του δικτύου μονοπατιών μέσω της υλοποίησης αντίστοιχης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν ειδικών οδηγιών της υπηρεσίας, με την αξιοποίηση εργαλείων γεωπληροφορικής – αρχής γενομένης από τη συγκρότηση για τη Νάξο αρχείου με τη γεωμετρία κάθε Διαδρομής.

@Συμμετοχή του εκπροσώπου της Π.Ε. Νάξου με δύο ειδικές παρουσιάσεις-εισηγήσεις στην 5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ – Καισαριανή 2-4 Δεκεμβρίου 2022.

@ Μετά από προσκλήσεις τοπικών φορέων και μέσων μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης των Κυκλάδων προβλήθηκε επανειλημμένα το έργο της ΠΝΑΙ για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με αντίστοιχες παρουσιάσεις και συνεντεύξεις.

Σημείωση σχετικά με την βατότητα του δικτύου:

Στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης της βατότητας του δικτύου – ο οποίος αποτελεί αποκλειστικά μέλημα της δημοτικής αρχής του νησιού – οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε συγκεκριμένα τμήματα των διαδρομών της ορεινής ενδοχώρας θα μπορούν να εκλείπουν στο μέλλον με τη συνεργασία και συμμετοχή της περιφερειακής υπηρεσίας ως προς τον σχεδιασμό και την τεχνογνωσία των προγραμματιζόμενων ενεργειών.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τέλος Επιτιδεύματος: Για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μείωση 50%

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Blue Star 1: Δύο ώρες πάλευε για να δέσει στο λιμάνι της Νάξου

Επί δύο ώρες το Blue Star 1 έδινε ... μάχη για να δέσει δεύτερη φορά στο λιμάνι της Νάξου - Κενό επιβατών θα αναχωρήσει από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά των καιρικών συνθηκών

Εκτακτο: Κενό επιβατών ταξιδεύει το Express Skopelitis για Αμοργό

Χωρίς επιβάτες άφησε το λιμάνι της Νάξου το Express Skopelitis για Αμοργό και χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς στις Μικρές Κυκλάδες

RND: Η Ελλάδα προωθεί την ψηφιοποίηση

Διθύραμβοι από το γερμανικό μέσο για το gov.gr

Blue Star Myconos: Ανεκτέλεστο το σημερινό δρομολόγιο λόγω απαγορευτικού απόπλου

Στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνει δεμένο το BLUE STAR MYCONOS την Τρίτη 28/11 λόγω του απαγορευτικού απόπλου

Έρευνα εντοπίζει άγνωστο μοριακό μονοπάτι για την αναχαίτιση του καρκίνου του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο στον κόσμο.

Στη Μήλο καταπλέει το “Διονύσιος Σολωμός” λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Το πλοίο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ μετά τον απόπλου από το λιμάνι της Φολεγάνδρου θα καταπλεύσει σε ασφαλές αγκυροβόλιο στον λιμένα της Μήλου

Β. Κατσαράς: Στις 9 Δεκεμβρίου ανάβουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νάξο (video)

Νάξος ... Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλης Κατσαράς μιλησε στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για ζητήματα τουρισμού και πολιτισμού ... (video)

Σύλλογος Σκαδιωτών – Μεσωτών Νάξου: Σε εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν τα χωριά Σκαδό - Μέση και απόφαση για εκλογές την 10η Δεκεμβρίου

Κρήτη: Ο Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη (video)

Ο θρυλικός Σκουλάς τραγουδά για τον αδικοχαμένο Αντώνη! “Μια κουκκίδα” [video]

Fast Ferries: Ανεκτέλεστα δρομολόγια του “ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π.”

Ανεκτέλεστα δρομολόγια-Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π., το χρονικό διάστημα 25/11-26/11, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Με πρόεδρο τον Γιάννη Στάη, προχωρά ο Σύλλογος Κορωνίδας Νάξου

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο Κορωνίδας Νάξου... Ποιοι το αποτελούν

Απαγορευτικό: Ανεκτέλεστα τα απογευματινά δρομολόγια Blue Star Naxos και Paros

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα απογευματινά δρομολόγια από Πειραιά - Ραφήνα είναι ανεκτέλεστα

Εκτακτο: Παραμένει επί δύο ώρες στη Νάξο το Blue Star 1

Ποιος ο λόγος που το Blue Star 1 είναι δεμένο ακόμη στο λιμάνι της Νάξου;

Εκτακτο – Meteo: Απαγορευτικό απόπλου το Σαββατοκύριακο, δεμένα τα πλοία

Σαββατοκύριακο και τα πλοία εντός κι εκτός Κυκλάδων δεμένα στον Πειραιά

Lennart Neubauer: Γεννημένος να δαμάζει τα κύματα, να φτάσει στην κορυφή του κόσμου

Ο 19χρονος Lennart Neubauer χαρίζει στη Νάξο μοναδικές στιγμές.. Τι αναφέρει για την έως τώρα πορεία του

ΕΜΥ: Η ένταση των ανέμων έφρασε στα 123 χιλιόμετρα στις Τρίποδες (!!!)

Το Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, αναβαθμίζεται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σε Εκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων