Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΤο 2022 άλλαξε την εικόνα του περιπατητικού τουρισμού στην ΠΕ Νάξου

Το 2022 άλλαξε την εικόνα του περιπατητικού τουρισμού στην ΠΕ Νάξου

|

Το 2022 κλείνει με μία σημαντική παρατήρηση σχετικά με την εναλλακτική μορφή τουρισμού και δη τον περιπατητικό… Ολο και περισσότεροι περιηγητές φτάνουν στο νησί και περπατούν το δίκτυο μονοπατιών που έχει δημιουργήσει και αναβαθμίσει η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου…  

Η χαμηλή τουριστική περίοδος στο νησί αποκτά οντότητα και ενδιαφέρον…. Ποια όμως η είναι εικόνα των δράσεων μέσα από τις διαδρομές Πολιτιστικού ενδιαφέροντος; Η άποψη των εκπροσώπων του Επαρχείου και δη του τμήματος που καλύπτει αυτό το χώρο με πρώτο και καλύτερο τον Τάσο Αναστασίου είναι αφοπλιστική…

Μέσα από τη σελίδα του Naxospress.gr έχουμε μία εικόνα για το τι έγινε το 2022….

Στην Περιφερειακή μας Ενότητα συνεχίστηκαν κατά το 2022 πολύπλευρες δράσεις για την ανάδειξη των δικτύων πεζοπορικών – περιηγητικών Διαδρομών της Νάξου, πάντοτε με γνώμονα την επίτευξη της ετοιμότητάς τους για ένταξη στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (Υπ. Απόφαση «για τον καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών»).

Σημειώνουμε εδώ ότι στη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε στη Νάξο εντυπωσιακή έξαρση στην προσέλευση και προσέλκυση πεζοπόρων περιηγητών που περπάτησαν στο δίκτυο μονοπατιών καθ’ όλη την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου 2022. Στο γεγονός έχει αυτονόητα συντελέσει η ύπαρξη ενός οργανωμένου από πλευράς συνδεσιμότητας και σήμανσης δικτύου, σε ποσοστό 85% του συνολικού του μήκους.

Στο τρέχον έτος, η σημαντικότερη ενέργεια που προέκυψε είναι η επικαιροποίηση -με τα νέα δεδομένα για το δίκτυο Διαδρομών της Νάξου- του ειδικού τεύχους της ΠΝΑΙ / Περιφερειακής Ενότητας Νάξου με τίτλο “Εκθεση Καταγραφής-Αξιολόγησης Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Νάξου”. Η Έκθεση αυτή στοιχειοθετεί τη σημερινή εικόνα του δικτύου από πλευράς συνδεσιμότητας και σήμανσης.

Στο πεδίο, διενεργήθηκε βελτίωση και ανανέωση της σήμανσης σε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου που περιλάμβανε:

@ Συμπλήρωση – ανανέωση – συντήρηση – τοποθέτηση εκατόν δέκα (110) πινακιδίων    προσανατολισμού-κατεύθυνσης & δέκα (10) νέων πινακίδων προορισμού-κατεύθυνσης, σε αντίστοιχες πεζοπορικές Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του δικτύου.

@ Παραγωγή μακέτας για τις προβλεπόμενες Πινακίδες Υποδοχής με πλήρη στοιχεία ανά Διαδρομή.

@ Κατασκευή και τοποθέτηση δύο (2) Πινακίδων Υποδοχής σε αντίστοιχες Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του δικτύου.

@ Στη μεγάλη σειριακή διαδρομή 50 χιλιομέτρων Naxos Strada τοποθετήθηκαν ενενήντα (90) πινακίδια ειδικής σήμανσης, στα κομβικά σημεία της διαδρομής.

 Επίσης:

@ Στο πλαίσιο της καταγραφής και αποτύπωσης των σημείων ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για τους οικισμούς της ενδοχώρας, σε πρώτη φάση στοιχειοθετήθηκαν και τοποθετήθηκαν τρεις (3) ενημερωτικοί πίνακες-χάρτες στους οικισμούς Απεράθου και Φιλώτι, με τη συνεργασία και στήριξη των Τοπικών Συμβουλίων και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Στον τομέα της ευρύτερης προβολής του πεζοπορικού δικτύου:

@ Βελτιώθηκε και εμπλουτίζεται συνεχώς ο σύνδεσμος “Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος” στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Νάξου. [https://www.penaxou.gov.gr/?page_id=944].

@ Συνεχίστηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η δράση ταξινόμησης των στοιχείων καταγραφής του δικτύου μονοπατιών μέσω της υλοποίησης αντίστοιχης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας φοιτητών του Τμήματος Γεωγραφίας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται κατόπιν ειδικών οδηγιών της υπηρεσίας, με την αξιοποίηση εργαλείων γεωπληροφορικής – αρχής γενομένης από τη συγκρότηση για τη Νάξο αρχείου με τη γεωμετρία κάθε Διαδρομής.

@Συμμετοχή του εκπροσώπου της Π.Ε. Νάξου με δύο ειδικές παρουσιάσεις-εισηγήσεις στην 5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ – Καισαριανή 2-4 Δεκεμβρίου 2022.

@ Μετά από προσκλήσεις τοπικών φορέων και μέσων μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης των Κυκλάδων προβλήθηκε επανειλημμένα το έργο της ΠΝΑΙ για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με αντίστοιχες παρουσιάσεις και συνεντεύξεις.

Σημείωση σχετικά με την βατότητα του δικτύου:

Στον τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης της βατότητας του δικτύου – ο οποίος αποτελεί αποκλειστικά μέλημα της δημοτικής αρχής του νησιού – οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε συγκεκριμένα τμήματα των διαδρομών της ορεινής ενδοχώρας θα μπορούν να εκλείπουν στο μέλλον με τη συνεργασία και συμμετοχή της περιφερειακής υπηρεσίας ως προς τον σχεδιασμό και την τεχνογνωσία των προγραμματιζόμενων ενεργειών.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: Η Πολιτική Προστασία της Π.Ν.Αι. είναι σε πλήρη ετοιμότητα

"Εμπιστευόμαστε μόνο την ενημέρωση των ειδικών και όχι τις διάφορες αναρτήσεις που δυστυχώς υπάρχουν στο διαδίκτυο."

Ψυχρότερος μήνας από τον Γενάρη θα είναι ο Φεβρουάριος – Τι αναμένεται μετά την Κυριακή

Μετά την Κυριακή (9/2), ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά και θα φέρει χιόνια και βροχές στη χώρα

Σαντορίνη – Δήμος: Οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού – Προληπτικές οδηγίες

Οι χώροι καταφυγής δύναται να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι άμεσης στέγασης (π.χ. με σκηνές, τροχόσπιτα ή πλοία), με διάρκεια παραμονής ωρών έως λίγων ημερών

Ανάφη – Ι. Ρούσσος: “Είμαστε ψύχραιμοι. Η Ανάφη έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν και άντεξε” (video)

Ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι δεν έχει φύγει κόσμος από το νησί, ότι δεν σημειώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα

Κρήτη – Αγγελος: Εδωσε ζωή σε δύο ανθρώπους σε Βερολίνο και Αθήνα

Oλοκληρώθηκε η δωρεά οργάνων του μικρού Άγγελου – Σε Αθήνα και Βερολίνο θα συνεχίσει να δίνει ζωή

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. για Κέντρο Υγείας Αμοργού: “Οχι” στις ψευτοδικαιολογίες, “ναι” στην άμεση στελέχωση

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας Αμοργού και την πολιτική της Κυβέρνησης

Aegean Air: Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο

Οκτώ πτήσεις σήμερα Τρίτη (04/02) της Aegean Air από Σαντορίνη προς Αθήνα, πόσο κοστίζει το εισιτήριο και πόσοι εκτιμάται ότι αναχώρησαν

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Περί τηλεκπαίδευσης και ανάγκη άμεσης ανάκλησης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων σχετικά με τη χρήση τηλεκπαίδευσης με τα σχολεία προληπτικά κλειστά λόγω σεισμικής ακολουθίας

Σεισμοί – Σαντορίνη: Ξημέρωμα με σεισμική δόνηση κοντά στα 5 R

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα - Επίκεντρο το ρήγμα Αμοργού και αισθητός και στη Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Ερχεται επικουρικός Γενικός Γιατρός, διορίστηκε μόνιμος χειρουργός

Πρόσληψη επικουρικού Γενικού Ιατρού στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου και απόφαση διορισμού μόνιμου Χειρουργού

Σεισμοί – Καραστάθης: “Απομακρύνεται από τη Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας”

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε επιφυλακή οι Αρχές, τι λένε οι ειδικοί

Σεισμοί – Εκτακτο: Κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ιο και Αμοργό έως τη Παρασκευή

Ισχυρές συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών

Εκτακτο – Αμοργός: Διπλή σεισμική δόνηση άνω των 4 R πριν λίγο…

Σεισμοί: Δύο ισχυρές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε λίγη ώρα στην Αμοργό

Νάξος: Εδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος τους χώρους συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης (χάρτες)

Αμοργός – Σαντορίνη: Ενας ακόμη σεισμός, 4,1 R, αισθητός και στη Νάξο

Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και Αμοργού - Αισθητός και στη Νάξο

Κυκλάδες – Σεισμοί: Έκτακτo δρομολόγιo (03/02) από Σαντορίνη με το “Κίσσαμος”

Η ATTICA GROUP δρομολογεί εκτάκτως απόψε (03/02) το "Κίσσαμος" που αφήνει το Ηράκλειο για τη Σαντορίνη

Αμοργός: Αναζητώντας την άγκυρα του Blue Star Paros

To Blue Star Paros έχασε την άγκυρα του τα ξημερώματα στα Κατάπολα - Σε προσωρινή απαγόρευση αν και το δρομολόγιό του είναι κανονικά για αύριο (02/02)

Νάξος – Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος - Laguna Coast: Το Μοναδικό Ελληνικό Ξενοδοχείο στη Λίστα του Forbes με τα Κορυφαία Νέα Openings για το 2025

Νάξος – Ανω Ποταμιά: Αγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν γερμανικό ποιμενικό (!!!)

Απίστευτη καταγγελία μέσω διαδικτύου όπου άγνωστοι φέρεται να πυροβόλησαν και να τραυμάτισαν σοβαρά έναν σκύλο, ενώ χάθηκε ένα δεύτερο - Αναζητεί τους δράσεις η Αστυνομία

Σαντορίνη: Σεισμική δραστηριότητα – Τι προβληματίζει. Η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού εξηγεί

«Παρατηρούμε το φαινόμενο και είμαστε ψύχραιμοι», δηλώνει η καθηγήτρια γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα»