Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΤΑΙΠΕΔ: Μέτρα για να μπει .. τάξη στην κρουαζιέρα με επίκεντρο τη...

ΤΑΙΠΕΔ: Μέτρα για να μπει .. τάξη στην κρουαζιέρα με επίκεντρο τη Σαντορίνη

|

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διεργασίες για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την κρουαζιέρα και αναμένεται ότι σύντομα θα γίνουν από την κυβέρνηση οι σχετικές ανακοινώσεις. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η διαπίστωση ότι σε συγκεκριμένους προορισμούς, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σαντορίνη, η επιβάρυνση και η πίεση που ασκείται από τους επισκέπτες κρουαζιέρας είναι εξαιρετικά δυσβάσταχτη για τους κατοίκους, ενώ επηρεάζεται δυσμενώς η εμπειρία των υπολοίπων επισκεπτών του νησιού.

Η αύξηση του τέλους αποβίβασης για τους επισκέπτες κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και πιθανόν και στη Μύκονο, που σήμερα είναι στα δύο ευρώ ανά άτομο και θα αυξηθεί τουλάχιστον στα 10 ευρώ, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (07.08), είναι ένα μόνο μέτρο που προωθείται, με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο για μια ολιστική παρέμβαση και όχι για πρόσκαιρη και αποσπασματική αντιμετώπιση.

Με μια συνολική δέσμη προτάσεων συμμετέχει στη συζήτηση το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Πολίτη στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα για το θέμα. Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες των προτάσεων του ΤΑΙΠΕΔ είναι:

i) Η απελευθέρωση των λιμενικών τελών για την κρουαζιέρα. Να δοθεί η δυνατότητα στα κατά τόπους λιμενικά ταμεία να καθορίζουν την τιμή για τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και για τα ημερόπλοια, που προκαλούν πρόσθετη επιβάρυνση σε ορισμένες περιπτώσεις εξίσου μεγάλη με τα κρουαζιερόπλοια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενώ η Ελλάδα διαθέτει μερικούς από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς κρουαζιέρας, είναι η πιο φθηνή στα λιμενικά τέλη. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σε προορισμούς όπως η Βενετία, η Βαλένθια, ακόμη και το Κουσάντασι, τα λιμενικά τέλη είναι πολλαπλάσια των τελών που καταβάλλονται στη χώρα μας στους κορυφαίους προορισμούς, όπως η Σαντορίνη. Επισημαίνεται, επίσης, ότι για τα λιμάνια που παραμένουν στον έλεγχο του Δημοσίου θα πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα απλοποίησης των περίπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται για την αναπροσαρμογή των λιμενικών τελών, που μπορούν να καθυστερήσουν τη σχετική διαδικασία ακόμη και αρκετούς μήνες.

ii) Η αύξηση του επίναυλου, του τέλους αποβίβασης για τους επιβάτες κρουαζιεροπλοίων που αποβιβάζονται στα νησιά, με το ΤΑΙΠΕΔ να προτείνει ειδικά για τη Σαντορίνη εισιτήριο ακόμη και πάνω από 10 ευρώ. Γίνεται λόγος για καθιέρωση ενός τέλους στα πρότυπα άλλων τελών που έχουν επιβληθεί, όπως για παράδειγμα το τέλος Ανθεκτικότητας με ανταποδοτικό χαρακτήρα. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα χρήματα αυτά να διατίθενται σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή τα έσοδα των επισκεπτών της Σαντορίνης να διατίθενται για έργα στο νησί, με έμφαση σε παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας.

iii) Η ανάπτυξη νέων προορισμών, σε συνδυασμό με τους υφιστάμενους. Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά συνεννόηση με τις εταιρείες κρουαζιέρας, ώστε συνδυαστικά με τους δημοφιλείς προορισμούς να ενσωματώσουν στα δρομολόγιά τους και λιμάνια ή νησιά με μικρότερη τουριστική κίνηση, όπως για παράδειγμα η Καβάλα ή ο Βόλος κ.λπ.

iv) Τέλος, το ΤΑΙΠΕΔ προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η διαχείριση των τερματικών σταθμών όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια και τα ημερόπλοια να ανατεθεί σε εξειδικευμένους παρόχους με γνώση του αντικειμένου, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση και κατανομή των δρομολογίων και των επισκέψεων των πλοίων αυτών στους δημοφιλείς προορισμούς και να αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση πολλών πλοίων σε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες που προκαλεί μεγάλα προβλήματα.

Στα μέτρα που αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο πλαίσιο για την κρουαζιέρα είναι και η εκπόνηση νέων μελετών για τη φέρουσα ικανότητα των δημοφιλών προορισμών, προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν πιο αυστηρά όρια ημερήσιων επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων και των ημερόπλοιων, που τώρα εξαιρούνται από τα όρια που έχουν τεθεί.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.