Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΤα 11 πιο αραιοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας

Τα 11 πιο αραιοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας

|

Έντεκα εναλλακτικές προτάσεις στους συνήθεις νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας παρουσιάζει η βρετανική Telegraph

Έντεκα εναλλακτικές προτάσεις στους συνήθεις νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας παρουσιάζει η βρετανική Telegraph, η οποία συνέταξε μια λίστα με τα 11 πιο αραιοκατοικημένα νησιά: «υπάρχουν δεκάδες νησιά βγαλμένα από τα βάθη του χρόνου τα οποία παρέχουν πλήρη γαλήνη και μια ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από το πλήθος. Αυτός είναι ο οδηγός μας στα πιο αραιοκατοικημένα από τα ελληνικά νησιά, όπου το μέσο μεταφοράς μπορεί να είναι γάιδαρος αντί για ταξί ή λεωφορείο, και το καλύτερο μάθημα είναι να μάθει κανείς να μην κάνει και πολλά πράγματα».

Ακολουθεί η λίστα, όπως παρατίθεται από την Telegraph

-Καστελόριζο, Δωδεκάνησα: πληθυσμός 492 κάτοικοι. «Μπορεί να βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από την τουρκική ακτή, αλλά το Καστελόριζο είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό. Το κτίριο το οποίο έδωσε στο νησί το όνομά του, Καστελόριζο, είναι ένα κόκκινο οχυρό που ανάγεται στον 14ο αιώνα. Στο λιμάνι, ευχάριστα διαφορετικό από τα φωτεινά λευκά κτίριο που χαρακτηρίζουν πολλούς ελληνικούς οικισμούς, είναι ένα όμορφο σύμπλεγμα από βίλες με φωτεινά χρώματα. Η Γαλάζια Σπηλιά, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο».

-Χάλκη, Δωδεκάνησα: πληθυσμός 478. «Δυτικά της Ρόδου, αυτό το κακοτράχαλο νησί είναι δημοφιλές στους εκδρομείς, αλλά ο μόνιμος πληθυσμός του είναι κάτω από 500 άτομα. Τα ιταλιάνικα σπίτια στο λιμάνι του Εμπορειού, συνοδεύονται από το υψηλότερο κτίριο ρολογιού στα Δωδεκάνησα. Περίπου τρία χιλιόμετρα στα δυτικά είναι το Χωριό, όπου βρίσκεται ένα μοναστήρι και μια εκκλησία που είναι το επίκεντρο θρησκευτικών πανηγυριών τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο.

-Ψαρά: πληθυσμός 458. «Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν σε αυτό το βόρειο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους διέφυγαν με μικρά σκάφη, οι υπόλοιποι, προτιμώντας να πεθάνουν αντί να παραδοθούν, κατέφυγαν σε μια πυριτιδαποθήκη και ανατινάχτηκαν. Το όνομα αυτού του μακρινού, θεωρητικά ελαφρώς πένθιμου νησιού, σημαίνει “διάστικτα πράγματα” στα αρχαία ελληνικά. Μόνο λίγοι εκδρομείς φτάνουν από την κοντινή Χίο, οπότε οι παραλίες του νησιού – Κατσούνη, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέττα, Λάκκα και Λήμνος – είναι σχεδόν πάντα ήσυχες».

Κουφονήσια, Κυκλάδες: πληθυσμός 400. «Τεχνικά μιλώντας, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Αλλά το δεύτερο είναι τόσο μικροσκοπικό που είναι ακατοίκητο. Η Τζέιν Φόστερ, ειδικός της Telegraph σε ταξίδια στην Ελλάδα, λέει ότι το Άνω Κουφονήσι έχει “κατάλευκα κυκλαδίτικα εξοχικά” και “μια ολοζώντανη μικρή κοινότητα” που ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ως το 1980».

-Σίκινος, Κυκλάδες: πληθυσμός 273. «Το νησί, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, έχει κάποια από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες και οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν φιλόξενες ταβέρνες που διαχειρίζονται μητρικές φιγούρες, και καΐκια που φεύγουν από την Αλοπρόνοια για μακρινές παραλίες. Το Κάστρο, ένα οχυρό του 15ου αιώνα σε μια πλαγιά 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Υπάρχει επίσης μια εκκλησία με γαλάζιο θόλο, η Παναγιά Παντάνασσα».

-Ανάφη, Κυκλάδες: 271 κάτοικοι. «Ο μόνος οικισμός σε αυτό το νησί, η Χώρα, είναι στα 260 μέτρα, τόσο το καλύτερο για να απολαμβάνετε τη θέα στο Κρητικό Πέλαγος, Ηφαιστειακός βράχος (αποτέλεσμα των εκρήξεων της Σαντορίνης) καλύπτει το νησί, καθιστώντας το ένα αρκετά αραιοκατοικημένο μέρος, αλλά η απομόνωση είναι δοξαστική, και οι νότιες παραλίες αυξάνουν τη γοητεία αυτού του απομακρυσμένου μέρους στο τέλος της γραμμής. Συστήνεται το ταξίδι στην Καλαμιώτισσα, μοναστήρι στο νοτιοανατολικό άκρο».

-Σχοινούσα, Κυκλάδες: 226 κάτοικοι. «Η Σχοινούσα προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών. Ο Αλμυρός μπορεί να είναι ελκυστικός σε οικογένειες, ενώ το Αυλάκι του Παπά είναι καλό για απομόνωση. Γευστικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν κατσίκι με κοφτά μπιζέλια, λοβούς μπιζελιού και πιταρίδια. Δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά το νησί έχει καλά μονοπάτια, ή μπορείτε να νοικιάσετε μοτοποδήλατα ή ποδήλατα».

-Αγαθονήσι, Δωδεκάνησα: 185 κάτοικοι. «Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι, προσελκύει ναυτικούς, αυτούς που επιζητούν απομόνωση (δεν είναι δυνατή σε όλες τις παραλίες η πρόσβαση από ξηράς) και φίλους της ιστορίας (εκεί βρίσκονται οι Θόλοι, ένα προβυζαντινό μνημείο μοναδικό στο Αιγαίο)».

-Δονούσα, Κυκλάδες: 183 κάτοικοι. «Πιστεύεται ότι ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικροσκοπικό νησί για να κρύψει την Αριάδνη, την Κρητική πριγκίπισσα που είχε ερωτευτεί. Ο τουριστικός τομέας, φυσικά, δεν χάνει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει αυτό για να καυχηθεί για το πόσο προσφέρεται το νησί για τους ρομαντικούς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε ψάχνει για ηρεμία και απομόνωση θα είναι ευτυχισμένος εδώ».

-Ηρακλειά, Κυκλάδες: 150 κάτοικοι. «Αναμφισβήτητα με τα ωραιότερα τοπία στις Μικρές Κυκλάδες, η Ηρακλειά έχει λίγα από πλευράς εγκαταστάσεων, αλλά πολλά από φυσικά τοπία και κάποιες πανέμορφες παραλίες, περιλαμβανομένου του δημοφιλούς Λιβαδιού. Επτά μονοπάτια για trekking διατρέχουν τα νησιά για αυτούς που θέλουν να χωνέψουν τη φέτα, τις ελιές και το εξαιρετικό ντόπιο μέλι».

-Μαράθι: 12 κάτοικοι. «Πιθανός υποψήφιος για το λιγότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας, το Μαράθι, έχει μόνο μια παραλία, καθόλου δρόμους, αυτοκίνητα και μαγαζιά. Λίγοι είναι οι ήχοι πέρα από το κελάηδημα των πουλιών και τα κουδούνια των κατσικιών. Κατοικείται από την οικογένεια Αιμιλιανού, που κατέφθασε το 1977. Εγκατέστησαν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση και τώρα καλωσορίζουν τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο και την ταβέρνα το καλοκαίρι, όταν το νησί έχει περίπου 12 κατοίκους. Αυτός ο αριθμός πέφτει στους τρεις τον χειμώνα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.