Τέσσερις εκπρόσωποι νησιών στο Νότιο Αιγαίο (Αστυπάλαια – Τήλος από Δωδεκάνησα, Σίφνος – Αμοργός από Κυκλάδες) μιλάνε για την επόμενη ημέρα … “Νησίδες ζωής, χωρις Κορωνοϊό με το βλέμμα στο καλοκαίρι” – Τι λένε Μαρία Ναδάλη (Σίφνος) και Ελευθέριος Καραΐσκος (Αμοργός)
Ενώ το κύμα της πανδημίας CO-VID-19 έχει σαρώσει όλο τον πλανήτη, τα ελληνικά νησιά αναδύονται ως νησίδες ζωής, «καθαρά» από κορωνοϊό, αναβαθμίζοντας και από αυτή την πλευρά την ακαταμάχητη έλξη τους. Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών νησιών κατάφερε να κλείσει τις πύλες στον κορωνοϊό, με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και όσων νησιωτών βρέθηκαν στα αστικά κέντρα και κράτησαν υπεύθυνη στάση. Τώρα όμως, καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, έρχεται η ώρα να ανοίξουν την πόρτα στον τουρισμό. Πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να χαλάσουν όσα κέρδισαν; Τέσσερις δήμαρχοι νησιών στο Νότιο Αιγαίο ( (Αστυπάλαια – Τήλος από Δωδεκάνησα, Σίφνος – Αμοργός από Κυκλάδες) μιλάνε για την επόμενη ημέρα … “Νησίδες ζωής, χωρις Κορωνοϊό, με το βλέμμα στο καλοκαίρι” ο τίτλος του άρθρου στην εφημερίδα “Καθημερινή”…
«Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Ηδη τα περισσότερα καταστήματα προετοιμάζονται, θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας. Ελπίζουμε από αρχές Ιουνίου να έρθουν οι πρώτοι φίλοι μας από το εσωτερικό κι αργότερα και από το εξωτερικό», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας. «Καταφέραμε και αφήσαμε έξω τον κορωνοϊό, ο κόσμος πρόσεξε πολύ. Τώρα είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες, θα το παλέψουμε. Η Αστυπαλιά, όπως και τα άλλα μικρά νησιά, έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα. Δεν έχουμε μεγάλες τουριστικές μονάδες, όπου συναθροίζονται πολλά άτομα. Αυτόνομα διαμερίσματα και δωμάτια είναι οι περισσότερες κλίνες, ενώ και στη θάλασσα μπορείς να βρεις… μικρή ατομική παραλία», συμπληρώνει ο δήμαρχος. Πάνω από 30.000 τουρίστες υποδεχόταν τα τελευταία χρόνια η «πεταλούδα του Αιγαίου», με τους 1.300 μόνιμους κατοίκους. Σύμφωνα με τον κ. Κομηνέα, το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων Ιουλίου και Αυγούστου δεν έχει ακυρωθεί. «Το κρίσιμο είναι τι πρωτόκολλα θα υπάρξουν για τις μετακινήσεις, σε αεροπλάνα και πλοία. Για τους τουρίστες από το εξωτερικό χρειάζεται να γίνει τεστ λίγο πριν ταξιδέψουν για Ελλάδα, υπάρχουν τα γρήγορα τεστ», συμπληρώνει. Οσον αφορά τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας, η Αστυπάλαια δείχνει θετική εξαίρεση, με τέσσερις γιατρούς και πρόνοια για μερικά δωμάτια απομόνωσης εάν παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα.
«Πήγαμε πολύ καλά μέχρις εδώ, αλλά τώρα υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα. Το νησί πρέπει να δουλέψει, πάντα με προστασία της υγείας. Περιμένουμε τις οδηγίες, αλλά τα οικονομικά ζητήματα αρχίζουν να γίνονται πιεστικά. Καταστήματα και ξενοδοχεία ανοίγουν σιγά σιγά. Οπου υπάρχει δυνατότητα θα διατεθεί περισσότερος χώρος στα καταστήματα. Πολύ σημαντικό είναι για εμάς να κινηθούν τα πλοία, γιατί χωρίς πλοία τα νησιά δεν αντέχουν», λέει στην «Κ» η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη. Με πάνω από 5.000 κλίνες, το νησί έχει ανάγκη τον τουρισμό. Με συμβολή και των επαγγελματικών συλλόγων του νησιού έχει γίνει επικοινωνία με μεγάλο μέρος των επισκεπτών που είχαν κάνει κρατήσεις, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν –εάν υπάρχει η δυνατότητα– να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Ας σημειωθεί πως σχεδόν το 60% των τουριστών ερχόταν από το εξωτερικό. «Ευτυχώς, μεγάλο μέρος των κρατήσεων Ιουλίου – Αυγούστου αντέχει, υπάρχουν όμως και ακυρώσεις», σημειώνει η κυρία Ναδάλη. Η δήμαρχος Σίφνου δεν παραλείπει να τονίσει πως απασχολεί η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας, αλλά και του αστυνομικού σταθμού, όπου υπηρετούν τρεις αστυνομικοί.
«Μέχρι τώρα αποτρέπαμε κόσμο να έρθει στο νησί από τις πόλεις για λόγους ασφαλείας, ήρθε η ώρα όμως να ανοίξουμε», λέει στην «Κ» και ο δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος. Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία, όπου κάποιοι το σκέφτονται.
«Μελετάμε τους όρους του επόμενου βήματος. Για παράδειγμα, πώς θα απλωθεί ο κόσμος στα ξενοδοχεία ή στις ταβέρνες; Εμείς σε ορισμένα σημεία έχουμε και πρόβλημα χώρου, όπως στα σοκάκια της Χώρας. Ή πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις στα βανάκια των ξενοδοχείων ή στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ, που πρέπει να είναι πιο λίγοι οι επιβάτες. Ολα αυτά θα χρειαστούν ενισχύσεις», σημειώνει ο δήμαρχος Αμοργού. Αλλά για να φτάσεις στο «απέραντο γαλάζιο» χρειάζονται τα πλοία. Με ποιους όρους θα ταξιδέψουν; Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα, που αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες λόγω κλειστών χώρων; Ιδιαίτερα απασχολεί κι εδώ η στελέχωση του Κέντρου Υγείας, καθώς τρεις αγροτικοί γιατροί φεύγουν το καλοκαίρι.
Ανάγκη στήριξης
«Κρατήσαμε το νησί όρθιο και καθαρό, χωρίς κρούσμα μεταξύ των 450 μόνιμων κατοίκων. Το ερώτημα είναι τώρα τι κάνουμε. Στην Τήλο υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό, με 1.300 κλίνες. Θέλουμε να υποδεχθούμε κόσμο, πάντα με ασφάλεια», λέει στην «Κ» η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά-Αλιφέρη. «Το νησί μας, όπως και τα άλλα νησιά, είναι πανέμορφο. Προχθές είχα βγει βόλτα και γέμισαν τα μάτια μου άγριες ορχιδέες, οι πέρδικες σουλατσάρουν παντού, ο τόπος μοσχοβολάει κι ένα γεράκι έκοβε βόλτες χαμηλά. Με 60 χιλιόμετρα μονοπάτια έχουμε πολλούς επισκέπτες περιπατητές, που είναι βέβαια μεγάλης ηλικίας», σημειώνει η δήμαρχος, εκφράζοντας την αγωνία της για το εάν οι τουρίστες θα καταφέρουν να έρθουν. «Η Τήλος έχει σταθερούς φίλους, πάνω από τους μισούς επισκέπτες έχουν ξανάρθει. Μας ανησυχεί όμως η περίπτωση να βρεθούν τα μικρά νησιά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα», συμπληρώνει. «Τα νησιά θέλουν στήριξη. Πρέπει να ανοίξουν, να έρθει κόσμος με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Αλλιώς τι θέλουμε; Να πέσουμε σε φτώχεια, να ερημώσουν; Να γίνουν ακατοίκητες βραχονησίδες;». Η κραυγή αγωνίας ακούγεται καθαρά, όσο μακριά κι αν είναι η Τήλος.