Παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόταση για τη ν δημιουργία του “Νησιού Τέχνης και Φιλοσοφίας”, στην Αιγίλεια, έξω από την Εύβοια
Την πρόταση για την δημιουργία του “Νησιού Τέχνης και Φιλοσοφίας”, παρουσίασε χθες Πέμπτη (24/03) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας.
Την πρόταση του κ. Μάρδα στηρίζουν, μεταξύ άλλων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχοντας διαθέσει ομάδα στελεχών τους που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους για την υλοποίηση του έργου. Από πλευράς του ΤΕΕ στην ομάδα θα συμμετέχουν οι: Δημήτρης Δημητρίου Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Κων/νος Καλλέργης, Πολιτικός Μηχανικός, Βασίλειος Μπαρδάκης, Πολιτικός Μηχανικός και Σπυρίδων Παπαγρηγορίου, Πολιτικός Μηχανικός. Στην ομάδα του ΟΕΕ μετέχουν οι: Νίκος Απλοχωρίτης, Παναγιώτης Νταής, Χρήστος Φασιανός, Αθανασία Ζέρβα και Επαμεινώνδας Γκιπαλης.
Ήδη έχουν ετοιμαστεί και προμελέτες της αρχικής ιδέας οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην τελική πρόταση που θα αποτελέσει την βάση υλοποίησης του έργου. Ο υφυπουργός έχει επίσης παρουσιάσει την πρόταση του σε Αμερικανούς επενδυτές, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και η ιδέα του βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές και μάλιστα από την ελληνική ομογένεια.
Υπενθυμίζεται οτι σύμφωνα με δημοσιεύματα η επιλογή του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τη δημιουργια ενός “Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ” στην Ελλάδα φέρεται να είναι το νησί Αιγίλεια, το μεγαλύτερο από το μικρό σύμπλεγμα νησιών «Στυρονήσια» που βρίσκονται στον κόλπο των Στύρων απέναντι από τα Νέα Στύρα στην Ευβοία. Στο νησί υπάρχει το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζεται στις 13 Μαϊου, ενώ το χειμώνα βόσκουν γιδοπρόβατα και βοοειδή.
Αναλυτικά η πρόταση
Σύμφωνα με την πρόταση, η Πρωτοβουλία για την δημιουργία του “Νησιού Τεχνών και Φιλοσοφίας” (“The Arts and Philosophy Island Initiative”) στο νησί θα αναπτυχθεί ένα Παγκόσμιο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Φόρουμ, που θα αποτελείται από Εθνικές Εστίες Πολιτισμού (εθνικοί ξενώνες για κάθε χώρα μέλος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον μετά από πρόσκληση), ένα μεγάλο Συνεδριακό κέντρο, αίθουσες για παράλληλες συνεδρίες, ζώνη φιλοξενίας επισκεπτών κ.λπ. Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το ”σπίτι” της κάθε χώρας, που θα αναλάβει και την χρηματοδότηση της εθνικής της εστίας. Θα χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους έτσι ώστε, με χαμηλό κόστος, φιλοξενώντας πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές εκδηλώσεις, όπως και διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συσκέψεις κορυφής, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.
Στο νησί θα αναπτυχθούν πρότυποι αμπελώνες και ελαιώνες με παραδοσιακό οινοποιείο και ελαιουργείο, σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Η φιλοσοφία ανάπτυξης του νησιού θα καθορίζεται από τις αρχές της Οικολογίας και της Αειφόριας, αφού οι χώροι πρασίνου θα καταλαμβάνουν περισσότερο από τα 4/5 του νησιού. Η κίνηση στους δρόμους θα γίνεται μόνο με ηλεκτρικά αθόρυβα οχήματα, ποδήλατα και οποίο άλλο μέσο έχει μηδενικούς ρύπους.
Τα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά, χαμηλά, πλήρως ενταγμένα στο περιβάλλον, με πολύ πράσινο, ακόμα και στην οροφή τους και εξωτερικά λιτά, έτσι ώστε οπτικά να ενσωματώνονται στο τοπίο.
Οι Εθνικές Εστίες Πολιτισμού θα ανήκουν, θα διαχειρίζονται και θα αποτελούν το ”σπίτι” της κάθε χώρας με μεγάλη αίθουσα εκθέσεων και εκδηλώσεων. Το μέγεθος θα είναι ανάλογο με την επιθυμία κάθε χώρας. Οι εστίες θα χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια του έτους έτσι ώστε, με χαμηλό κόστος, να συμμετέχουν στις πολιτιστικές, επιστημονικές, αθλητικές εκδηλώσεις που επιθυμούν, όπως και σε διεθνή σεμινάρια, συνέδρια, συσκέψεις κορυφής, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού.
Η Νήσος Αιγίλεια επιλέχθηκε, διότι βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έχει εύκολη πρόσβαση (ολιγόλεπτη απόσταση από το νέο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας-Μαραθώνα), δεν υπάρχουν εμπλοκές με την αρχαιολογία, Natura κλπ οπότε προσφέρεται για άμεση έναρξη των απαιτούμενων έργων.
Το ύψος της εν λόγω επένδυσης εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των €.1,6 δις Το ποσόν θα συγκεντρωθεί από χορηγίες και τις συνεισφορές των χώρων μελών της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Οικογένειας, που θα προσκληθούν και θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν.
Από την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση θα εκχώρησει την χρήση της Νήσου Αιγίλειας, θα απαιτηθούν περίπου 1-1,5 χρόνια για την προετοιμασία και περίπου 3-4 χρόνια για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.
Πηγή: Ered.gr