Η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τα όρια της, όλοι φοβούνται για το …αύριο του νησιού και τονίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή…. Τι λένε οι αρμόδιοι
Σαντορίνη ώρα μηδέν… Καθώς η φετινή τουριστική σεζόν οδεύει προς τη λήξη της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για την επόμενη ημέρα της Σαντορίνης. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα μικρό νησί που ήδη δέχεται δύο εκατομμύρια επισκέπτες σε ετήσια βάση, με την τάση επισκεψιμότητας να είναι ανοδική.
Η σημερινή κατάσταση της Σαντορίνης και κυρίως οι δύο «όψεις» του νησιού οδηγούν στις πρώτες φωνές που καλούν σε βοήθεια. Από τη μια υπάρχουν οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μετάθεση για τη Σαντορίνη και δεν βρίσκουν στέγη να μείνουν.
«Φοβάμαι για το αύριο του νησιού, πού θα φτάσουμε. Ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή», επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλης Καραμολέγκος, ενώ μαζί του συμφωνεί και ο δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι Κινέζοι και οι άλλοι ξένοι επισκέπτες από όλα τα σημεία του πλανήτη που κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησί. Η δημοτικότητα της Σαντορίνης ανεβαίνει, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι ο τόπος τους έφτασε σε σημείο κορεσμού. Ηδη το νησί έχει γίνει διεθνής προορισμός, ενώ επανειλημμένα έχει ψηφιστεί ως ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ευρώπης.
Πίεση στις υποδομές
Ομως οι κάτοικοί του μιλούν για «μεγάλη πίεση στις υποδομές» και χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: στους απλούς κατοίκους που βιώνουν σε κάθε βήμα τους τις συνέπειες του «υπερπληθυσμού» και στους κατοίκους θιασώτες του «ηλιοβασιλέματος στη Σαντορίνη» που δρέπουν το οικονομικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τάσης.
Τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, ισχυρά.
Η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά φέτος 141 ξενοδοχεία – από τα 35 το 2013 – παρέτειναν τη λειτουργία τους και τον χειμώνα, διευρύνοντας την τουριστική σεζόν και διασφαλίζοντας ότι οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα επωφεληθούν από τη συνεχή αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Μια βίλα που «κρέμεται» στα βράχια της ηφαιστειακής Καλντέρας μπορεί να κοστίσει έως 5.000 ευρώ τη βραδιά! Κανένας άλλος τόπος στην Ελλάδα – με εξαίρεση τη Μύκονο – δεν μπορεί να κατακτήσει τέτοια επιτυχία. Σχεδόν οι μισοί επισκέπτες της Σαντορίνης ταξιδεύουν στο νησί με χάρτες και ιδιωτικά τζετ απευθείας από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Περισσότεροι από 850.000 επισκέπτες φτάνουν με τα γοητευτικά κρουαζιερόπλοια που αγκυροβολούν καθημερινά στον ηφαιστειακό κρατήρα του νησιού.
Οι Κινέζοι
Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι Κινέζοι. Η Σαντορίνη έχει γίνει πλέον ο αγαπημένος προορισμός των κινέζων τουριστών, που προτιμούν να παντρευτούν ή και να περάσουν εκεί τον μήνα του μέλιτος. Απολαμβάνουν τον ήλιο, το φως και τη θάλασσα, όπως και τον πολιτισμό. Για τους Κινέζους, η Ελλάδα και ειδικότερα η Σαντορίνη μοιάζει με μικρό παράδεισο, πράγμα καθόλου παράξενο εάν αναλογιστεί κανείς τα μεγέθη που συναντά στην Κίνα.
Η ταινία «Beijing Love Story», της οποίας ένα μέρος γυρίστηκε στη Σαντορίνη και αφηγείται πέντε ερωτικές ιστορίες ζευγαριών (προβλήθηκε το 2014), βοήθησε στον χαρακτηρισμό του κυκλαδίτικου νησιού ως αγαπημένου προορισμού των Κινέζων.
Οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ότι η κινεζική αγορά είναι για αυτούς ένα νέο πεδίο προς εξερεύνηση, τώρα που υπάρχουν πολλά τουριστικά γραφεία που συνεργάζονται άμεσα με αντίστοιχα κινεζικά, ενώ και η Air China εκτελεί πλέον απευθείας δρομολόγια από το Πεκίνο στην Αθήνα.
Είναι πλέον μια αστική πόλη
Το «πάντρεμα» του τουριστικού μπουμ με την καθημερινότητα των απλών κατοίκων της Σαντορίνης εξελίσσεται σε δύσκολη εξίσωση. Σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Σαντορίνης, κάθε χρόνο γεννιούνται στο νησί 150 παιδιά – πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα –, χωρίς όμως να υπάρχουν οι απαιτούμενες σχολικές υποδομές, ούτε και οι παιδικές χαρές (!) για να καλύψουν μια τέτοια ανάπτυξη. Ολοι συμφωνούν ότι η Σαντορίνη είναι πλέον μια αστική πόλη. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46% τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο. Ηδη καταγράφονται περισσότερες από 1.000 τουριστικές κλίνες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – περισσότερες από ό,τι σε νησιά όπως η Κως και η Ρόδος – ενώ σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν πάνω από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι.
Πηγή: Το Βήμα