Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη - Συνδικάτο Επισιτισμού : «Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει τις ζωές...

Σαντορίνη – Συνδικάτο Επισιτισμού : «Η “ανάπτυξή” τους τσακίζει τις ζωές μας»

|

“…μεταξύ άλλων η μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ωράριο και την ένταση της εργασίας, όσων δουλεύουν…”

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν τα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς, στη Σαντορίνη, με τους εργάτες να σκοτώνονται ή να σακατεύονται, καταδεικνύοντας ότι η υγεία και η ζωή τους θυσιάζονται προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από την έναρξη της σεζόν έχουμε θρηνήσει ακόμα και νεκρούς συναδέλφους μας (καθαρίστρια στο Αμμούδι Οίας, διανομέας στη Μεσαριά, οδηγός φορτηγού σε οχηματαγωγό πλοίο στο λιμάνι της Σαντορίνης) και δεκάδες τραυματίες στους χώρους δουλειάς και σε τροχαία στις μετακινήσεις των εργαζομένων από επιχείρηση σε επιχείρηση. Τα σπαστά 12ώρα – 14ώρα, 7 μέρες τη βδομάδα, δημιουργούν τεράστια προβλήματα (υπερκόπωση, μικρά παιδιά μόνα τους για πολλές ώρες στο σπίτι, απουσία προσωπική επαφής μεταξύ των συζύγων, αδυναμία προγραμματισμού της ζωής της οικογένειας) και δεν αποτελούν την εξαίρεση. Είναι ο κανόνας, δεδομένου και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ωράριο και την ένταση της εργασίας, όσων δουλεύουν.

Τα εργατικά ατυχήματα λοιπόν δεν είναι «ατυχή» γεγονότα. Η έλλειψη των μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί, που κάνουν τον εργαζόμενο «λάστιχο», έχουν μετατρέψει τους χώρους σε αρένες θανάτου. Δεν είναι τυχαίο ότι το 90% των ατυχημάτων συμβαίνουν μετά το πέρας του ωραρίου, στις “λεγόμενες υπερωρίες” στις οποίες οι εργαζόμενοι εξαντλημένοι εξαναγκάζονται για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους. Δεδομένου δε ότι αυτές οι υπερωρίες είναι αδήλωτες, οι εργοδότες “νίπτουν τας χείρας τους”, τα ατυχήματα δε δηλώνονται ως εργατικά και δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επισιτισμό, τουρισμό, ξενοδοχοϋπαλλήλους σε συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, σε πάλη για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία μας στους τόπους δουλειάς, για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, για ανθρώπινους όρους εργασίας και διαμονής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίμωλος σε e-book: Το ταξίδι ξεκινά από την οθόνη σου

Το κυκλαδίτικο νησί συστήνεται με ένα σύγχρονο e-book, γεμάτο εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες για τον επισκέπτη, στα ελληνικά και αγγλικά.

Rudu Fest 2025: Η Αμοργός γίνεται νησί-σκηνή για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ

Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η μουσική, ο χορός και η δημιουργικότητα κατακλύζουν κάθε γωνιά της Αμοργού με ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο.

Χρυσό GOOD TRAVELSEAL για το ELaiolithos, η Ορεινή Νάξος στην κορυφή της βιωσιμότητας

Με σχεδόν τέλειες βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες, το ELaiolithos στη Νάξο αποδεικνύει ότι η πολυτέλεια και η υπευθυνότητα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, τιμώντας τον τόπο και τον πολιτισμό του.

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)