Περισσότερα από 160 καταλύματα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χειμερινής σεζόν, τα οποία ήδη βλέπουν τα δωμάτιά τους να έχουν υψηλότατες πληρότητες ακόμα και κατά τον «βαρύ» χειμώνα (Νοέμβρη – Μάρτη) – Πάνω από 200 καταλύματα θα κλείσουν μόνο το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και θα επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά καθώς στις 4 Φεβρουαρίου 2019 είναι η Πρωτοχρονιά των Κινέζων .
Με τις καλύτερες προοπτικές μπαίνει η Σαντορίνη στην 4η χειμερινή της σεζόν, με όλο και περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ να μένουν ανοχτά, τα αεροπλάνα να διατηρούν τις καθημερινές τους πτήσεις και τις οργανωμένες περιηγήσεις να συνεχίζουν ακάθεκτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο της Σαντορίνης έχει αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα από 4 έως και 6 φορές κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τα δρομολόγια είναι διαρκώς γεμάτα. Επιπλέον, ένα μεγάλο πλοίο πραγματοποιεί καθημερινό δρομολόγιο από τον Πειραιά.
Περισσότερα από 160 καταλύματα παραμένουν ανοιχτά κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χειμερινής σεζόν, τα οποία ήδη βλέπουν τα δωμάτιά τους να έχουν υψηλότατες πληρότητες ακόμα και κατά τον «βαρύ» χειμώνα (Νοέμβρη-Μάρτη). Επίσης, πάνω από 200 καταλύματα θα κλείσουν μόνο το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και θα επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά καθώς στις 4 Φεβρουαρίου 2019 είναι η Πρωτοχρονιά των Κινέζων (κινητή εορτή).
«Η ζήτηση για τη χειμερινή σεζόν είναι πλέον υψηλή», αναφέρει στο Tornos News ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδιοκτήτης του Heliotopos. «Εμείς που είμαστε ένα μικρό ξενοδοχείο, έχουμε 100% πληρότητα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία βλέπουν τέτοιες κρατήσεις σχεδόν όλο το χειμώνα. Σημαντική βοήθεια σε αυτό είναι το γεγονός ότι όλο το νησί λειτουργεί κανονικά, υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα ανοιχτά όλο το χρόνο».
Οι εκδρομές από τον Αθηνιό στο ηφαίστειο πραγματοποιούνται καθημερινά και το χειμώνα ενώ πέρυσι είχε δρομολογηθεί και καταμαράν από τη Βλυχάδα. Το 2017, η Καμμένη δέχτηκε συνολικά 300.000 επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου πέρυσι δέχτηκε περισσότερους από 240.000 επισκέπτες και άλλους 40.000 ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας.
Διαχείριση προορισμού
Τα τελευταία χρόνια η Σαντορίνη κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο τουριστών που φτάνει στο νησί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Με τις αφίξεις δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών μέσω κρουαζιέρας από την άνοιξη μέχρι τις αρχές του χειμώνα, το νησί ξεπερνά τα όριά του, κάτι που είναι εμφανές στα σοκάκια των Φηρών και της Οίας, τα οποία γεμίζουν ασφυκτικά με κόσμο.
Από τη φετινή χρονιά εφαρμόστηκε πιλοτικά ο περιορισμός (berth allocation) στην προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στον όρμο των Φηρών, κάτι που αναμένεται να εφαρμοστεί πλέον κανονικά από την επόμενη σεζόν. Οι εταιρείες κρουαζιέρας, σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο Σαντορίνης, κατάρτισαν έναν σαφή προγραμματισμό εβδομαδιαίων προσεγγίσεων έτσι ώστε στο νησί να αποβιβάζονται καθημερινά έως 8.000 επιβάτες, επιχειρώντας έτσι να αποσυμφορήσουν τον προορισμό αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα μπορούν να κινηθούν πιο άνετα στο νησί.
Επιπλέον, τίθεται και θέμα περιβαλλοντικό, αφού τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, ελλείψει οποιασδήποτε κατάλληλης υποδομής, παραμένουν στην Καλντέρα με τις μηχανές αναμμένες για να σταθεροποιούνται αρόδο, αφού η αγκυροβόληση σε τέτοια βάθη είναι αδύνατη. Οι λέμβοι που χρησιμοποιούνται για την αποβίβαση και την επιστροφή των επιβατών είναι δεκάδες και τα λεωφορεία ακόμα περισσότερα.
Το νησί πλέον αντιμετωπίζει «αστικού τύπου» προβλήματα, όπως έντονο κυκλοφοριακό, ραγδαία ανοικοδόμηση και ζήτημα επάρκειας νερού. Ο δήμαρχος Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος καταβάλει, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, καταβάλει μεγάλες προσπάθειες αφενός να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και αφετέρου να διαχειριστεί τον προορισμό με πιο βιώσιμο τρόπο. «Από τα 3,3 εκατ. διανυκτερεύσεις που είχαμε το 2012, πέρυσι φτάσαμε τα 5,5 εκατομμύρια. Η άνοδος του τουρισμού είναι εκρηκτική και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Το νησί έχει καλυφθεί κατά 18% από δόμηση, ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό της Αττικής. Έχει αυξηθεί η κατανάλωση ρεύματος και νερού, με τα υπάρχοντα δίκτυα να μην μπορούν να αντέξουν. Το πρόβλημα του νερού αυτή τη στιγμή οδεύει προς λύση, με τη μονάδα αφαλάτωσης, τα έργα ύδρευσης αλλά και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού», εξηγεί ο κ. Ζώρζος.
Ο Δήμαρχος αλλά και οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού να ανακηρύξουν το νησί «κορεσμένο» έτσι ώστε να σταματήσει η έκδοση νέων αδειών για κατασκευή ξενοδοχείων, κάτι που όμως δεν φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα. Αλλά ακόμα και αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η αύξηση στην οικοδόμηση αφορά και κατοικίες, οι οποίες όμως κατά κύριο λόγο διατίθεται επίσης στον τουρισμό, μέσω Airbnb, δημιουργώντας ζήτημα εύρεσης στέγης τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους -μόνιμους πλέον- νέους κατοίκους, όσους εργάζονται στον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.
«Η Πολεδομία Σαντορίνης εξυπηρετεί έξι νησιά με μόλις έναν μηχανικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζώρζος, ο οποίος ζητά τη βοήθεια της πολιτείας στο σκέλος των ελεγκτικών μηχανισμών και του στελεχιακού δυναμικού, προκειμένου και να μην καταστραφεί ο προορισμός και να μπορούν οι κάτοικοι να ζουν αξιοπρεπώς.
«Γενικά θα πρέπει να μπει ένα φρένο, τώρα που η τουριστική δραστηριότητα βρίσκεται στην κορυφή, έτσι ώστε να διατηρηθούμε στην κορυφή», σημειώνει ο κ. Ζώρζος.