Κυριακή, 9 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣαντορίνη: Πρώτες ημέρες Μαρτίου και μειωμένες κατά 23% οι κρατήσεις

Σαντορίνη: Πρώτες ημέρες Μαρτίου και μειωμένες κατά 23% οι κρατήσεις

|

Xαμηλότερες κατά 23% εμφανίζονται στις αρχές Μαρτίου οι κρατήσεις για διακοπές στη Σαντορίνη σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2023. Επιπλέον, ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων των αερομεταφορέων για ταξίδια στο νησί εμφανίζεται περίπου 9% μικρότερος σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική στιγμή πέρυσι.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν τις συγκλίνουσες αναφορές εγχώριων και ξένων τουριστικών οργανισμών που γνωστοποιήθηκαν στην «Καθημερινή». Πρόκειται για την επίπτωση των φυσικών φαινομένων και ιδιαίτερα των σεισμών που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Επίπτωση, η οποία όμως χαρακτηρίζεται από τους ειδικευμένους στον τουρισμό οικονομολόγους μάλλον περιορισμένη, τουλάχιστον σε σχέση με τις αρχικές ανησυχίες.

Εφόσον η κατάσταση δεν επιδεινωθεί και μετριαστούν ακόμη περισσότερο τα φαινόμενα, εκτιμάται πως οι παρενέργειες αυτές μπορούν να περιοριστούν σημαντικά τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι και το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο φαίνεται αυτή τη στιγμή επικρατέστερο. Πιθανή κλιμάκωση των φαινομένων μπορεί βεβαίως να μεγεθύνει ακόμη περισσότερο τις απώλειες των κρατήσεων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι το πλαίσιο που διαμορφώνεται φέτος έρχεται από τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν αναρριχηθεί οι διανυκτερεύσεις στη Σαντορίνη τα προηγούμενα δύο έτη. Και ακόμη περισσότερο, επειδή οι τιμές φέτος δεν έχουν μειωθεί στο νησί. Περισσότερα στοιχεία για το θέμα αυτό θα γίνουν γνωστά τις επόμενες εβδομάδες, οπότε και συνήθως καταβάλλονται προκαταβολές από τα τουριστικά πρακτορεία προς τους ξενοδόχους και οριστικοποιούνται τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών.

Υπό αυτές τις συνθήκες τόσο ο Δήμος Σαντορίνης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ είναι έτοιμοι να λανσάρουν νέα διεθνή προωθητική καμπάνια όταν αυτό κριθεί ορθό.

Εν τω μεταξύ, το θέμα στη διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ITB δεν έχει λάβει ιδιαίτερες διαστάσεις, ενώ τα μεγάλα πρακτορεία εξακολουθούν να αναφέρουν ισχυρή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα.

Επικρατέστερο σενάριο ο περιορισμός των επιπτώσεων, εφόσον βέβαια αποκλιμακωθούν περαιτέρω οι σεισμοί.

Η πρόσβαση σε πολλά σημεία στη Σαντορίνη αναμένεται να είναι περιορισμένη φέτος για λόγους ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει πρόβλεψη σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων θα απαγορεύσει τη χρήση του τελεφερίκ βραχυπρόθεσμα ή και για όλο το έτος, προκειμένου να γίνουν έργα για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων, που βεβαίως με τους σεισμούς έχει φέτος αυξηθεί περαιτέρω.

Σχετική μελέτη έχει ήδη διενεργηθεί, ωστόσο πρέπει να γίνει η ανάλογη πρόσκληση σε διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, η οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνο, ακόμη και με επείγουσες διαδικασίες. Αλλες περιοχές όπου ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι αυξημένος, όπως το Αμμούδι ή κάποια σημεία στη Θηρασιά, αναμένεται, όπως και πέρυσι, να ενταχθούν στη λίστα των περιοχών με απαγόρευση πρόσβασης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι έφτασαν στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης 1,54 εκατ. επιβάτες από το εξωτερικό, περισσότεροι κατά 1,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στο νησί λειτουργούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, 336 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 74 κατηγοριοποιημένα ως πέντε αστέρων, 99 τεσσάρων αστέρων, 93 τριών και 70 δύο και ενός αστέρων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμοί – Ιος: Καταγράφηκαν έντονα σημάδια άγχους και ψυχοσωματικών εκδηλώσεων

Μετά τους σεισμούς στην Ίο: Η ψυχική υγεία των κατοίκων στο επίκεντρο

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Τα Τέμπη δεν πρόκειται, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε”

Το Κυριακάτικο Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τι λέει για την Οικονομία και τη Δικαιοσύνη αλλά και την ανεργία και τα προγράμματα που τρέχουν...

Νάξος: Οι δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης που έρχονται και η περσινή δαπάνη των 1,9 εκατ. ευρώ

Η ετήσια κατανάλωση σε νερό, η λιμνοδεξαμενή Εγκαρών που έχει ήδη «πιάσει» 300.000 μ3, η στάθμη του φράγματος Φανερωμένης που «έχει πιάσει… λάσπη», οι δύο (2) νέες φορητές μονάδες αφαλατώσεως και η περσινή δαπάνη του 1.900.000 ευρώ...

Ματωμένο φεγγάρι, μερική έκλειψη Ήλιου και.. εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου μέσα στον Μάρτιο

Τη νύχτα της 13ης προς 14η Μαρτίου, οι παρατηρητές του ουρανού στη βόρεια και νότια Αμερική, καθώς και σε περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ωκεανίας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ολική έκλειψη Σελήνης

Έρευνα: Πώς έχουν μεταβληθεί οι θαλάσσιοι καύσωνες και οι ατμοσφαιρικοί κυκλώνες τα τελευταία 40 χρόνια

Η συνολική ένταση των θαλάσσιων καυσώνων, που μετράται μέσω της διάρκειας και της έντασής τους, φαίνεται να συνδέεται με την ενίσχυση των συστημάτων χαμηλής πίεσης στις περισσότερες περιοχές της Μεσογείου.

Νάξος – Σαγκρί: Οι ..τούρτες αποκαλύπτονται (09/03) στον κήπο του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”

Το Σαγκρί μεταφέρεται στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και παρουσιάζει το έθιμο της .. τούρτας. Κυριακή 9 Μαρτίου...

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Kυριακή της Ορθοδοξίας: Tι γιορτάζουμε και γιατί ονομάστηκε έτσι

Η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842, που σηματοδότησε το τέλος της Εικονομαχίας

Πρόταση Ημέρας: Από το Σαγκρί προτείνουμε την “τούρτα” (Σεφουκλωτή)

Με βάση τη παράδοση έχουμε την κατασκευή σεφουκλωτής ή όπως την λένε στο Σαγκρί "τούρτα".. Πως γίνεται

Ευρώπη: Χωρίς τις ΗΠΑ, χρειάζεται 300.000 στρατιώτες για άμυνα κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με 300.000 στρατιώτες, άρματα μάχης και drones για να διασφαλίσει την άμυνά της απέναντι σε μια πιθανή απειλή από τη Ρωσία, χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Δυτικές Κυκλάδες: Χωρίς πλοίο (“Αικατερίνη Π”) για δύο ημέρες λόγω τεχνικού προβλήματος

Ανεκτέλεστα θα παραμείνουν τα δρομολόγια του ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. το χρονικό διάστημα 4-5 Μαρτίου λόγω τεχνικού προβλήματος

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Φιλώτι: Η σημασία του εθίμου των κουδουνάτων και το .. παράπονο

Τι είναι οι Κουδουνάτοι για τους κατοίκους του Φιλωτίου - Η αναφορά στη κτηνοτροφία και τη παράδοση

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής στην ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων

Ξενοδοχεία: Πόσες νέες πολυτελείς μονάδες άνοιξαν στην Ελλάδα – Πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο - Η άνοδος της Δυτικής Ελλάδας

Αιγιαλός – Μπετόν: Οι παραλίες που είναι υπό … κατασκευή και ο κίνδυνος (χάρτης)

Η καταγραφή μέσω δορυφόρου των παράκτιων ζωνών που έχουν «τσιμεντωθεί» και οι κίνδυνοι - Η κατάσταση στο Νότιο Αιγαίο (χάρτης)

Σίφνος: Πρωτοβουλίες του Δήμου για την ανάδειξη ενός νέου μοντέλου διακοπών

Μεταξύ των ποιοτικών συνεργασιών, που επιδιώκει ο Δήμος, είναι και το  μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Σίφνου και της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες