Σε μείζον ζήτημα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο τουρισμός της Σαντορίνης, αναδεικνύεται η έλλειψη εργαζομένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν μέσα στα πρώτα κύματα αποχωρήσεων από το νησί λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, κυρίως από τον τομέα των κατασκευών, ενδέχεται να θεωρήσουν αβέβαιες τις συνθήκες στο νησί και μετά τη φυγή τους να αναζητήσουν εργασία αλλού, δημιουργώντας κενά στις εργασίες προετοιμασίας των ξενοδοχείων ενόψει της σεζόν, οι οποίες έχουν σταματήσει πλήρως αυτή τη στιγμή.
«Ένα μεγάλο πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ότι έχουν φύγει όλοι οι εργαζόμενοι από το νησί. Έφυγαν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την οικοδομή, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει παύση εργασιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θήρας κ. Αντώνης Παγώνης, στην εκπομπή limit up του τηλεοπτικού σταθμού Open.
Θα πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος να γυρίσουν πίσω, ανέφερε ο κ. Παγώνης, ενώ σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να είναι καλυμμένοι. Άλλωστε, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να διασφαλίσει τις συνθήκες αυτές την επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα ο κος Παγώνης κάνει λόγο για έναν αριθμό περίπου 30.000 εργαζομένων με άρτια εκπαίδευση, οι οποίοι αποτελούν μήλο έριδος για άλλους προορισμούς από τη στιγμή που θα βγουν στην αγορά…
Κανένα πάγωμα στις κρατήσεις
Πάντως, ενόσω το φυσικό φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, δεν υπάρχουν ακυρώσεις στο νησί και η τουριστική αγορά υπολογίζει ότι το «κρας τεστ», που θα κρίνει τις επιπτώσεις στην τουριστική σεζόν, θα είναι το Πάσχα, που φέτος συμπίπτει για καθολικούς και ορθόδοξους.
Ο γ.γ. του ΕΟΤ, κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν καταγράφεται κανένα πάγωμα στις κρατήσεις με δεδομένη και την τάση των τελευταίων χρόνων για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, όπως είναι φυσιολογικό, υπάρχει μια ανησυχία και ερωτήματα σε σχέση με το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Ο ΕΟΤ σφυγμομετρεί από τα γραφεία του εξωτερικού (17 στο σύνολο) και τους stakeholders του τουρισμού πώς οι διεθνείς αγορές αντιλαμβάνονται την κατάσταση στο νησί.
Πιστεύουμε ότι εάν τα δεδομένα αυτά έχουν φθίνουσα πορεία, τότε θα μπορέσουμε μαζί με την εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ να γυρίσουμε πίσω σε θετικό πρόσημο, διαβεβαίωσε ο κ. Παγώνης.
Άλλωστε, με ειδικό μηχανισμό που στήθηκε σε συνεργασία με το ΙΤΕΠ με κάποιους τουρ οπερέιτορ και ΟΤΑ, η Ένωση Ξενοδόχων παρακολουθεί επίσης από την πλευρά της, καθημερινά, την εξέλιξη των κρατήσεων, εάν υπάρχουν ακυρώσεις, εάν υπάρχουν νέες και με τι ρυθμό πραγματοποιούνται.
Ο τουρισμός συνθέτει το 90% της δραστηριότητας του προορισμού. Η Σαντορίνη υποδέχεται περίπου 3 εκατ. επισκέπτες εκ των οποίων περίπου 1,5 εκατ. προέρχονται από πτήσεις. Για το 2025 έχουν προγραμματιστεί περίπου 800 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, ενώ ο τουρισμός στο νησί αποτελεί εργοδότη για 12.500 εργαζομένους. Στο νησί λειτουργούν κάθε σεζόν περίπου 320 ξενοδοχεία με 20.000 κλίνες.
Βελτίωση των υποδομών με δεσμεύσεις Κ. Μητσοτάκη
Ο κ. Παγώνης αναφέρθηκε και στη σημασία της βελτίωσης των υποδομών, για τις οποίες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ανακοινώνοντας μια πρώτη χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ ώστε να φτιαχτεί στο νότιο τμήμα του νησιού ως πύλη διαφυγής για κάθε σενάριο.
Η κορωνίδα του Ελληνικού τουρισμού δε μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτό το λιμάνι, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ενώ όπως είπε, μελετώνται τα πρανή της καλντέρας για καταπτώσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε: «ας μην είμαστε προκατειλημμένοι, καθώς όπου υπάρχει βουνό, πέφτουν πέτρες και αδρανή υλικά και αυτό είναι δεδομένο. Η ομορφιά της Σαντορίνης είναι η καλντέρα με την άγρια ομορφιά της».