Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: Το νησί που ποτέ δεν ... κοιμάται

Σαντορίνη: Το νησί που ποτέ δεν … κοιμάται

|

«Όταν όλα τα άλλα νησιά στο Αιγαιο «ξεκουράζονται» για αρκετούς μήνες από την καλοκαιρινή περίοδο, η Σαντορίνη δεν «κοιμάται» και συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις με τις δράσεις των κατοίκων της 

Το λεωφορείο που ανεβάζει τους τουρίστες στην πόλη όχι απλά είναι γεμάτο, αλλά έχει και αρκετούς όρθιους. Η κίνηση στον ανηφορικό δρόμο που συνδέει το λιμάνι με την πόλη, είναι μεγάλη καθώς προηγούνται του λεωφορείου μεγάλες φορτωμένες μπετονιέρες που «αγκομαχούν» να ανέβουν στο νησί, που γνωρίζει ανοικοδόμηση κάθε χρόνο.

Δεν βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, τον 15Αυγουστο, αλλά στις αρχές Μαρτίου, στον Αθηνιό, το λιμάνι της Σαντορίνης, μετά από ένα οκτάωρο ταξίδι από τον Πειραιά, σε ένα πλοίο όπου οι οικονομικές του θέσεις ήταν όλες γεμάτες. «Όταν όλα τα άλλα νησιά «ξεκουράζονται» για αρκετούς μήνες από την καλοκαιρινή περίοδο, η Σαντορίνη δεν «κοιμάται», μας αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος του νησιού, που περιμένει με μια ταμπέλα στο χέρι, τους τουρίστες που έχουν κάνει κράτηση για να τους μεταφέρει στο ξενοδοχείο τους.

«Ο τουρισμός λέον στο νησί είναι σε δωδεκάμηνη βάση. Το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου δεν υπάρχει η νυχτερινή ζωή του καλοκαιριού, υπάρχουν όμως μπαρ και κέντρα διασκέδασης σε άλλα σημεία του νησιού. Ο μεγάλος αριθμός τουριστών από όλο τον κόσμο, κυρίως από την Ασία, κυκλοφορεί τα πρωινά στα σοκάκια της πόλης, που μετά την δύση του ηλίου σχεδόν ερημώνουν», προσθέτει.

Φθάνοντας στην πόλη διαπιστώνουμε ότι έχει δίκιο. Η ανεύρεση ξενοδοχείου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, όπως περιμέναμε, λόγω της εποχής. Χρειάστηκε να περιηγηθούμε για μια ώρα περίπου στην πόλη των Φηρών, για να βρούμε ένα οικονομικό κατάλυμα.

Τα πολύβουα σοκάκια των Φηρών που στη διάρκεια του καλοκαιριού πλημμυρίζουν από κόσμο, είναι μετά τη δύση του ηλίου σχεδόν άδεια και σκοτεινά. Όχι όμως έρημα, καθώς συναντάς τεχνίτες που συνεχίζουν υπό το φως των λαμπών τις εργασίες ανακαίνισης των εκατοντάδων μαγαζιών, μπαρ, κέντρων εστίασης, ξενοδοχείων, αλλά και σπιτιών προς ενοικίαση. Η σεζόν αρχίζει σε λίγες ημέρες και όλα πρέπει να είναι έτοιμα.

Στα τέλη Μαρτίου καταφθάνει στο νησί η πρώτη «πλωτή πόλη».. Ξεκινούν τα κρουαζιερόπλοια που θα ανεβάζουν στο νησί χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα!

Το ίδιο και στην Καλντέρα, οργασμός έργων. Παντού μπετονιέρες. Σπίτια ξεφυτρώνουν μέσα στους βράχους, σε σημεία που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Υπερπολυτελή, με πισίνες και τζακούζι έτοιμα να φιλοξενήσουν επισκέπτες από κάθε μεριά του κόσμου, που πέρυσι ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια.

Το ίδιο σκηνικό παντού, σε όλο το νησί. Στις παραλίες, στον Περίβολο, στο Καμάρι, στην Περίσσα οι προετοιμασίες έχουν και εκεί ξεκινήσει, εάν και η τουριστική σεζόν αργεί ένα περίπου μήνα στα παράλια σε σχέση την πόλη των Φηρών και τα χωριουδάκια του νησιού.

Καθώς γυρνάμε το νησί, διαπιστώνουμε ότι οι εκτάσεις με αμπελώνες που πριν μερικές δεκαετίες κυριαρχούσαν στο νησί, έχουν μειωθεί αισθητά. Στο νησί υπάρχουν πια 15 οινοποιεία, γεγονός που έχει κρατήσει τα τελευταία χρόνια σταθερή την καλλιεργήσιμη έκταση.

Μας έρχονται στο νου οι επισημάνσεις που μας έχει κάνει ο Δήμαρχος του νησιού Νικόλαος-Αναστάσιος Ζώρζος: «Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός. Έχουμε φτάσει όμως στο σημείο που αν δεν κάνουμε κάτι θα γυρίσει όλη αυτή η επιτυχία μπούμεραγκ. Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί μόλις 76 τ.χιλ. και το 2015 ήταν δομημένο κατά το 11%.

Ποσοστό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον νομό Αττικής και σίγουρα έχει αυξηθεί. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε ένα φρένο σε όλα αυτά. Να σταματήσουμε, να ανασυνταχθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε τη μοναδικότητά μας. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολλές. 

Είμαστε ένα νησί με προβλήματα αστικού τύπου: κυκλοφοριακό, μεγάλη αύξηση σε ζήτηση νερού και ενέργειας, προβλήματα στέγασης κοκ. Το όνειρο του για την Σαντορίνη; «Να συνεχίσει να είναι στην κορυφή της προτίμησης των τουριστών. Με τρόπο όμως τέτοιο που να μην καταστρέφεται, να μην καταστρατηγείται, να μην υποφέρει και υποφέρουμε και εμείς μαζί της».

Δύο μόνον στοιχεία δείχνουν ότι οι προβληματισμοί του Δημάρχου έχουν βάση: Το 1971 υπήρχαν στο νησί 3.375 κατοικίες και σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 14.000 Την ίδια στιγμή το 2013 οι απαιτήσεις για ενέργεια ανέρχονταν σε 32,5 MW και φέτος οι απαιτήσεις ξεπέρασαν τα 48 MW.

Η σύντομη, λιγότερη από 24 ώρες παραμονή μας στο νησί ολοκληρώνεται. Μια Σαντορίνη διαφορετική, πιο ήρεμη, που μπορεί όμως κανείς να απολαύσει μόνον από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι και τον Μάρτιο που το νησί κινείται με πιο χαλαρούς ρυθμού. Μια Σαντορίνη που βρίσκεται πλέον στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου εδώ και μια 15ετία τουλάχιστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Ζωντανά από την Πάρο για 2η μέρα στον ΣΚΑΪ (video)

Η εκπομπή με την Ευλαμπία Ρέβη και τον Γιώργο Κουρδή ταξιδεύει στην Πάρο, ανακαλύπτοντας ιστορίες ανθρώπων, γεύσεις, φυσική ομορφιά και δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα.

Ν. Μαρτάκης (MTC Group): «Η Ελλάδα χρειάζεται επανατοποθέτηση με επίκεντρο την ποιότητα και την ασφάλεια» (video)

Ο πρόεδρος της MTC Group προειδοποιεί για τους εξωγενείς κινδύνους στον τουρισμό και καλεί σε στρατηγική αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με στόχο μεγαλύτερα έσοδα και ουσιαστική διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό.

Χωρίς πλαστικό, με αγάπη: Το Ίδρυμα Α. Λασκαρίδη στη 12η Γιορτή Φάβας Σχοινούσας

Με κεραμικά ποτήρια και υποβρύχιους καθαρισμούς, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Λασκαρίδη ενισχύει για 4η χρονιά τη βιωσιμότητα στο νησί της Σχοινούσας, γιορτάζοντας τοπικά έθιμα με οικολογική συνείδηση.

Εκλογές στο ΚΑΠΗ Νάξου: Την Τρίτη 15 Ιουλίου η ανάδειξη της νέας 7μελούς επιτροπής

Μόνο τα ταμειακώς ενήμερα μέλη μπορούν να συμμετέχουν – Δικαίωμα υποψηφιότητας για όσους έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο εγγραφής

Υπηρεσίες συνδρομής αυτοκινήτων, το τέλος της κλασικής ιδιοκτησίας οχημάτων

Οι υπηρεσίες συνδρομής αυτοκινήτων αλλάζουν ριζικά την αγορά της κινητικότητας – Τι είναι, πώς λειτουργούν και γιατί κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι της παραδοσιακής ιδιοκτησίας.

Γερμανία – Πολωνία: Γκολ και θέαμα στο 2.32 για την πρεμιέρα του Euro Γυναικών

Με "μηχανή του γκολ" τη Γερμανία και μια φορμαρισμένη Πολωνία, η αποψινή πρεμιέρα του 3ου ομίλου προμηνύει μεγάλη μάχη και ανοιχτό σκορ!

Η “φωλιά” του Φασιανού στην Κέα: Εκεί όπου το κυκλαδικό φως γίνεται τέχνη

Το σπίτι-ατελιέ του σπουδαίου Αλέκου Φασιανού στην Ιουλίδα της Κέας ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και προσκαλεί μας να γνωρίσουμε την ψυχή του καλλιτέχνη μέσα από τους χώρους του.

FPT Πάρος 2025: Ο Lennart Neubauer κυρίαρχος στο Freestyle και ετοιμάζεται για το επόμενο τρόπαιο

Η Πάρος φιλοξένησε έναν αξέχαστο σταθμό του Freestyle Pro Tour με ένταση, δημιουργικότητα και ανατροπές — νικητής της διοργάνωσης ο Lennart Neubauer, αλλά ο Ιταλός Jacopo Testa επικράτησε στο εντυπωσιακό Game of Surf

Πνιγμοί στην Ελλάδα: Η σιωπηλή τραγωδία του καλοκαιριού

Κάθε καλοκαίρι, εκατοντάδες ζωές χάνονται στη θάλασσα. Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε θανατηφόρους πνιγμούς

Σερίφου υπόθεση: Στο επίκεντρο Υπουργείου Ναυτιλίας οι λιμενικές ανάγκες του νησιού

Ο Δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης έθεσε στον Β. Κικίλια το ζήτημα στέγασης του Λιμεναρχείου, τη δημιουργία κατοικιών για τους λιμενικούς και την ανακατασκευή του αναψυκτηρίου

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Η κυρία Στέλλα της Νάξου: Η ζωντανή κλωστή της μνήμης και του Μικρασιατικού πολιτισμού

Στην ήσυχη διασταύρωση Καππαδοκίας και Μικρασιατών Προσφύγων, η Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου κρατά ανοιχτή τη γυάλινη πόρτα της ζωής, της μνήμης και της τέχνης

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας