Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΣαντορίνη: Κρίνεται σήμερα το μέλλον της πανέμορφης Βλυχάδας

Σαντορίνη: Κρίνεται σήμερα το μέλλον της πανέμορφης Βλυχάδας

|

Σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 κρίνεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η τύχη της επένδυσης στην πανέμορφη Βλυχάδα της Σαντορίνης (video)

Με δημιουργία βίντεο που καταγράφει το ιστορικό και την πορεία των εργασιών στην Βλυχάδα για το υπό ανέγερση ξενοδοχείο του Ομίλου Μεταξά προχώρησε το παράρτημα Θήρας της  Ελληνικής εταιρείας  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Εν όψει της σημερινής, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που θα κρίνει την τύχη της Βλυχάδας, αναφέρει  η ΕΕΠΠ που αντιτίθενται στην κατασκευή του ξενοδοχείου καθώς παρεμβαίνει καταστρέφοντας  στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Στο βίντεο που δημιουργήθηκε από την ΕΕΠΠ υπενθυμίζετε μέσα από τις εικόνες,  ότι η περιοχή της Βλυχάδας και πιο συγκεκριμένα η παραλία της είναι μοναδικής ομορφιάς και μορφολογίας που όμοια της δεν θα βρείτε πουθενά στην Ελλάδα.

Με την ανέγερση του ξενοδοχείου σύμφωνα με την  Ελληνική εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υπήρξε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον αλλοιώνοντας το , κάτι που μπορεί να δει κανείς με την πρώτη ματιά.

Η ΕΕΠΠ είχε καταθέσει αγωγή λόγω αμφιβολιών της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας  και από τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν πετύχει να διαταχθεί η διακοπή εργασιών στο υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο. Η ΕΕΠΠ ελπίζοντας σε μια θετική έκβαση του δικαστηρίου για την προστασία της Βλυχάδας  επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποτρεπτικό για επίδοξους μελλοντικούς επενδυτές.

Η παράδοση πίνακα

Η περιοχή της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, ένα παρθένο τοπίο πολύτιμο για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Σαντορίνης με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα, μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην Κλιματική Αλλαγή, καταστρέφεται με τη δόμηση μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, παρότι είναι χαρακτηρισμένη ως προστευόμενη περιοχή όπου «απαγορεύεται κάθε δόμηση ή αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε ζώνη πλάτους 150μ. από την γραμμή αιγιαλού στην περιοχή προστασίας των φυσικών σχηματισμών» από την θεσμοθετημένη Ζ.Ο.Ε. Θήρας από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με σχετικές επιστολές η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και οι επιστημονικές επιτροπές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του ΕΜΠ και του ΑΠΘ για την Προστασία Μνημείων, ήδη από το 2016 ζητούν με επιστολή τους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να εξετάσουν το ζήτημα δόμησης στην περιοχή και να ελέγξουν την τυχόν επικινδυνότητα  που προκαλείται από τις οικοδομικές εργασίες στους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται πάνω από μια παραλία λουομένων μεγάλης επισκεψιμότητας, που αποτελεί παράλληλα ιδιαίτερης
αξίας μνημείο της φύσης.   

Μέχρι σήμερα όμως και μετά από  μια σύντομη αναστολή των εργασιών που επιβλήθηκε, οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση της δικαστικής προσφυγής που έχει καταθέσει η ΕΛΛΕΤ ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής αδείας. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με την καθυστέρηση της εκδίκασης μίας τόσο σημαντικής υπόθεσης, καθώς μέχρι  να βγει η σχετική απόφαση θα είναι πλέον πολύ αργά και η καταστροφή της περιοχής θα έχει συντελεστεί. 

artistic_santorini_05.jpg

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του γνωστού ζωγράφου κου Χριστόφορου Ασιμή, ο οποίος με αφορμή την ανακήρυξη του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 17 Οκτωβρίου ως επίτιμου δημότη Θήρας, δώρισε στον τιμώμενο έναν πίνακά του που απεικονίζει το ιδιαίτερο τοπίο της παραλίας της Βλυχάδας λέγοντας: «Σας παραδίδω τον πίνακα αυτό, που είναι από την περιοχή της Βλυχάδας, ένα φυσικό γλυπτό που κινδυνεύει». Στη σκηνή παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σαντορίνης κος Σιγάλας, καθώς και ο υπουργός τουρισμού κος Θεοχάρης. Μαζί με τον πίνακα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε και μια επιστολή στην οποία περιγράφεται η παλαιότερη αυθαίρετη κατασκευή Βάλβη, που σταμάτησε πριν τρία χρόνια μετά από μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών, αλλά έλαβε εκ νέου άδεια μετά την κατάχωση των παράνομων κτισμάτων, καθώς και το ξενοδοχειακό συγκρότημα που κατασκευάζεται σήμερα στην ίδια περιοχή, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το μοναδικό αυτό τοπίο. Μαζί παραδόθηκε και ψήφισμα που συνυπογράφουν μαζί με την ΕΛΛΕΤ και δέκα άλλοι φορείς του νησιού.

Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστροφές;  Γιατί δεν επισπεύδονται οι δικαστικές αποφάσεις σε τόσο κρίσιμες περιπτώσεις;  Γιατί η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα μοναδικά τοπία και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους των νησιών μας;

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα santorinimagazine.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.