Σήμερα Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 κρίνεται στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά η τύχη της επένδυσης στην πανέμορφη Βλυχάδα της Σαντορίνης (video)
Με δημιουργία βίντεο που καταγράφει το ιστορικό και την πορεία των εργασιών στην Βλυχάδα για το υπό ανέγερση ξενοδοχείο του Ομίλου Μεταξά προχώρησε το παράρτημα Θήρας της Ελληνικής εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Εν όψει της σημερινής, Τρίτη 27 Οκτωβρίου, απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που θα κρίνει την τύχη της Βλυχάδας, αναφέρει η ΕΕΠΠ που αντιτίθενται στην κατασκευή του ξενοδοχείου καθώς παρεμβαίνει καταστρέφοντας στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Στο βίντεο που δημιουργήθηκε από την ΕΕΠΠ υπενθυμίζετε μέσα από τις εικόνες, ότι η περιοχή της Βλυχάδας και πιο συγκεκριμένα η παραλία της είναι μοναδικής ομορφιάς και μορφολογίας που όμοια της δεν θα βρείτε πουθενά στην Ελλάδα.
Με την ανέγερση του ξενοδοχείου σύμφωνα με την Ελληνική εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού υπήρξε παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον αλλοιώνοντας το , κάτι που μπορεί να δει κανείς με την πρώτη ματιά.
Η ΕΕΠΠ είχε καταθέσει αγωγή λόγω αμφιβολιών της νομιμότητας της οικοδομικής άδειας και από τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν πετύχει να διαταχθεί η διακοπή εργασιών στο υπό ανέγερση πεντάστερο ξενοδοχείο. Η ΕΕΠΠ ελπίζοντας σε μια θετική έκβαση του δικαστηρίου για την προστασία της Βλυχάδας επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποτρεπτικό για επίδοξους μελλοντικούς επενδυτές.
Η παράδοση πίνακα
Η περιοχή της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, ένα παρθένο τοπίο πολύτιμο για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της Σαντορίνης με αναγνωρισμένη γεωμορφολογική μοναδικότητα, μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην Κλιματική Αλλαγή, καταστρέφεται με τη δόμηση μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, παρότι είναι χαρακτηρισμένη ως προστευόμενη περιοχή όπου «απαγορεύεται κάθε δόμηση ή αλλοίωση του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος σε ζώνη πλάτους 150μ. από την γραμμή αιγιαλού στην περιοχή προστασίας των φυσικών σχηματισμών» από την θεσμοθετημένη Ζ.Ο.Ε. Θήρας από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με σχετικές επιστολές η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και οι επιστημονικές επιτροπές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του ΕΜΠ και του ΑΠΘ για την Προστασία Μνημείων, ήδη από το 2016 ζητούν με επιστολή τους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Υπηρεσίες να εξετάσουν το ζήτημα δόμησης στην περιοχή και να ελέγξουν την τυχόν επικινδυνότητα που προκαλείται από τις οικοδομικές εργασίες στους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται πάνω από μια παραλία λουομένων μεγάλης επισκεψιμότητας, που αποτελεί παράλληλα ιδιαίτερης
αξίας μνημείο της φύσης.
Μέχρι σήμερα όμως και μετά από μια σύντομη αναστολή των εργασιών που επιβλήθηκε, οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζονται, καθώς εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση της δικαστικής προσφυγής που έχει καταθέσει η ΕΛΛΕΤ ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής αδείας. Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη με την καθυστέρηση της εκδίκασης μίας τόσο σημαντικής υπόθεσης, καθώς μέχρι να βγει η σχετική απόφαση θα είναι πλέον πολύ αργά και η καταστροφή της περιοχής θα έχει συντελεστεί.
Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του γνωστού ζωγράφου κου Χριστόφορου Ασιμή, ο οποίος με αφορμή την ανακήρυξη του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 17 Οκτωβρίου ως επίτιμου δημότη Θήρας, δώρισε στον τιμώμενο έναν πίνακά του που απεικονίζει το ιδιαίτερο τοπίο της παραλίας της Βλυχάδας λέγοντας: «Σας παραδίδω τον πίνακα αυτό, που είναι από την περιοχή της Βλυχάδας, ένα φυσικό γλυπτό που κινδυνεύει». Στη σκηνή παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Σαντορίνης κος Σιγάλας, καθώς και ο υπουργός τουρισμού κος Θεοχάρης. Μαζί με τον πίνακα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε και μια επιστολή στην οποία περιγράφεται η παλαιότερη αυθαίρετη κατασκευή Βάλβη, που σταμάτησε πριν τρία χρόνια μετά από μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών, αλλά έλαβε εκ νέου άδεια μετά την κατάχωση των παράνομων κτισμάτων, καθώς και το ξενοδοχειακό συγκρότημα που κατασκευάζεται σήμερα στην ίδια περιοχή, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα το μοναδικό αυτό τοπίο. Μαζί παραδόθηκε και ψήφισμα που συνυπογράφουν μαζί με την ΕΛΛΕΤ και δέκα άλλοι φορείς του νησιού.
Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστροφές; Γιατί δεν επισπεύδονται οι δικαστικές αποφάσεις σε τόσο κρίσιμες περιπτώσεις; Γιατί η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα μοναδικά τοπία και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους των νησιών μας;
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα santorinimagazine.gr