Το Λιμεναρχείο Θήρας υπενθυμίζει ότι είναι σε ισχύ η απαγόρευση πρόσβασης στην “Κόκκινη Παραλία”
Όταν μιλάμε για τη Σαντορίνη, αυτόματα μας έρχεται στο μυαλό η κόκκινη παραλία… Βρίσκεται πίσω από μια σειρά από μονόλιθους λάβας! Μία σπάνια παραλία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Ο ιδιαίτερος μορφολογικός χαρακτήρας της, καθιστούν την Κόκκινη Παραλία μια από τις πιο σαγηνευτικές παραλίες στον κόσμο.
Κύριο χαρακτηριστικό της, το κόκκινο και μαύρο βουνό από πάνω (αποτέλεσμα του ηφαιστείου), τα μπλε σκούρα κρυστάλλινα νερά, οι υποβρύχιες θερμές πηγές, η κόκκινη αμμουδιά και η εναλλαγή της με τα μαύρα βότσαλα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Η Κόκκινη Παραλία είναι από τις πιο διάσημες γι’ αυτό σπάνια θα την πετύχετε χωρίς πολύ κόσμο. Παρόλο που την πιάνει ο νοτιάς δεν έχει μεγάλα κύματα επειδή είναι κόλπος.
Κι όμως από το 2013 η πρόσβαση δεν είναι εύκολη.. Κι αυτό γιατί τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, είχε σημειωθεί κατολίσθωση και από τότε αραιά και που έχουμε αντίστοιχες καταπτώσεις βράχων… Είτε μικρούς, ειτε μεγάλους. Και επειδή η ασφάλεια των λουόμενων και επισκεπτών είναι πάνω απ όλα, όπως καταλαβαίνει κανείς, η πρόσβαση είναι στο … κόκκινο
Και με σημερινό (14/7) έγγραφό του προς τους ιδιοκτήτες σκαφών, τους αλιευτικούς συλλόγους, τα ναυτικά πρακτορεία και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων φύλαξης σκαφών, το Λιμεναρχείο Θήρας υπενθυμίζει ότι στην Κόκκινη Παραλία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση από-επιβίβασης επιβατών από κάθε είδους σκάφος, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας από καταπτώσεις βράχων.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται στους υπαίτιους οι κατά τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Όπως περιέγραψε σε πρόσφατο τεχνικό σημείωμα ο αναπληρωτής καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΑΠΘ κος Βασίλης Μαρίνος, που δημοσιεύτηκε στο Atlantea στις 21/6/2020, “το πρόβλημα της Κόκκινης Παραλίας είναι πολυσύνθετο, αφού παρουσιάζει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην επικινδυνότητα εκδήλωσης βραχοκαταπτώσεων, τη διατήρηση του τουριστικού ενδιαφέροντος με αποδεκτή διακινδύνευση, στην ανάγκη προστασίας του φυσικού της κάλλους και στις απαιτήσεις που θέτει το αρχαιολογικό περιβάλλον. Τονίζεται ότι η περιοχή καταλαμβάνεται για αρκετούς μήνες από μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Συνεπώς, η εκδήλωση ενός συμβάντος (μικρού ή μεγάλου) κατάπτωσης έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να δημιουργήσει πολύ αρνητικές συνέπειες σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών, αλλά ακόμη και σε μη τέτοια περίπτωση, σε επίπεδο τουρισμού της περιοχής.”
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…